Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/4., 1. 28.

Vélemények a könyvtárosokról (a közszolgálati felmérés kapcsán)
Sajtóhírek ugyanerről: Erős közepes osztályzatot kapott a közszolgálat
Nyilvános könyvtárak az EU-ban
Hiller: idejétmúlttá vált a kultúra és az üzlet szembeállítása
Nagy dobások helyett aprómunka
Ritka a hatékony dokumentumkezelés az európai vállalatoknál
Auschwitz-album a holokauszt múzeumban
Életveszélyes a Széchenyi Könyvtár
A nemzeti könyvtár anyagi gondjai -- Szakmailag sikeresek, csak a nagy dolgokkal vannak bajok
Megújult könyvtár a VII. kerületben
Üzenet a Magyar Kultúra napjára
A Fidesz-MPSz Kulturális Tagozata Országos Tanácsának állásfoglalása (2. rész)
Február 6. az EU-ban a biztonságosabb internet napja lesz
Kuba: drasztikusan szigorítják a net-hozzáférést
Vakok is böngészhetik a GYISM honlapját
Kanada a világelső internethasználatban
Kulturális kincsestár mobiltelefonok képernyőjén
Informatikai lomtalanításra buzdít a KJK-KERSZÖV
Lovaggá ütik Bill Gatest
Szövegbányászat, mint új üzleti szolgáltatás
Gyakorlati tudnivalók az Európai Unióról
Legalább félmillióan estek áldozatul az internetes csalásoknak
Megújul az EU honlapja
Sloan Publications (Infinit-ajánlat)
Szervizek az internetről
Irodalmi hangképtár az interneten
Együttműködik a Ringier és a Házipatika.com
Kutatható a teljes szlovákiai Bartók-gyűjtemény
Felvételi Katalógus az interneten


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Vélemények a könyvtárosokról (a közszolgálati felmérés kapcsán)FEL

A könyvtárosok a közszolgálati munkavállalók csoportjai között az ötödik legelfogadottabbak; iskolai osztályozás szerint mérve 3,8-at kaptak a megkérdezettektől, akiknek 11%-a ismeri 'elég jól' a könyvtárosok munkáját. Előttük a tűzoltó, mentős, ápolónő és orvos áll. Az összesített elégedettségi mutató: 3,6.
A közszolgálatban dolgozók a felmérés szerint jó erkölcsi, közepes anyagi elismerést éreznek, ezen belül legkevésbé az állami megbecsülést tapasztalják. Azt mondják, hogy amennyiben lesz fizetésemelés, akkor 'minden közszolgálati dolgozó fizetését fel kell emelni' (50%), 'csak az érdemi munkát végző közszolgálati dolgozók fizetését kell felemelni' (42%). Számukra a legfontosabb 'a biztonság, ne kelljen attól tartania, hogy az utcára kerül' (56%), a megfelelő fizetés (19%), megfelelő eszközök a munkavégzéshez (12%), a köz hasznára végezheti munkáját (9%), nem tudja (4%). A kérdésre: 'Ön szükségesnek látja-e a közszolgálat átfogó reformját?' következő válaszokat válaszolták: 'szükségesnek látja, mert az uniós csatlakozás megköveteli az előrelépést' (50%), 'szükségesnek látja, mert elavult a magyar közszolgálat' (23%), nem tudja (8%).
- A közszolgálati dolgozóknak magas a biztonságigényük, erős a kollektivitás- tudatuk, s ezt fontosabbnak tartják, mint a minőségi munka egyéni elismerését (vajon a rossz tapasztalatok miatt?). Az előrelépés kényszerét inkább kívülről (EU), mint belülről (saját munka szintje) látják. Meglepő a 'köz-szolgálati tudat' alacsony mutatója -- ahogyan e sorok írója az adatokból vélelmezi. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Közszolgálati Reform Kormánymegbízotti Hivatal szívességéből a Szonda- Ipsos jelentése

Sajtóhírek ugyanerről: Erős közepes osztályzatot kapott a közszolgálatFEL

Sokkal jobban is dolgozhatnának, egy részük többet is keres, mint amennyit megérdemel – gondoljuk a közszolgákról, pedig csak kevéssé ismerjük őket, akik inkább erkölcsi megbecsülést éreznek, mint anyagit, s azt sem az államtól. A társadalmi haszon miatt választották a munkájukat, de ma már a biztos állást többre tartják. (...) Az 1500 fő személyes megkérdezésével készülő vizsgálatból kiderül, hogy legnagyobb társadalmi presztízse a tűzoltóknak, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a könyvtárosoknak van. (...) Érdekes momentum ugyanakkor, hogy a közszféra dolgozóinak több mint a fele az uniós csatlakozás miatt tartja szükségesnek a reformot, s csupán 23 százalékuk tekinti elavultnak az aktuális rendszert.

A lakosság a jelenleginél hatékonyabb, jobb színvonalon, stabilan és a politikától függetlenül működő közszolgálatot szeretne. link

Régebbi hírforrás(ok): link

Nyilvános könyvtárak az EU-banFEL

A huszadik század 90-es éveitől kezdve mindinkább hódít az a meggyőződés, hogy a nyilvános könyvtárak feladatrendszerét ki kell bővíteni, azaz: míg meg kell tartani, sőt magasabb szintre kell emelni e könyvtárak hagyományos szolgáltatásait (a számítógépi és távközlési forradalom ebben is segíti őket), addig a megváltozott igényű lakosságra tekintettel mind határozottabban lépni kell az információs funkciók vállalása felé.
A nyilvános könyvtárak fejlődése ennek ellenére még az EU-ban sem egyenletes: vannak országai (pl. a skandinávok), ahol -- kis túlzással mondva -- közkönyvtárilag már-már “tejjel-mézzel folyó Kánaán” van, más országai viszont, noha ők is igyekeznek felzárkózni, még sok kívánnivalóval adósak az ellátásban. (...) A cikk országonként írja le a nyilvános könyvtárak helyzetét (az ország területe, az intézmények száma, állománya, használata, a személyzet száma, ráfordítások, szervezeti megoldások. (...) Eltérő mértékű a beiratkozott olvasók aránya: az EU-átlag a lakosság 20%-a, miközben Finnországban és más skandináv országokban 50%.

Régebbi hírforrás(ok): Folytatás a Könyvtári Figyelő egy hónap múlva megjelenő következő számában. Ref.: Futala T. (J. Kacprzak: Biblioteki publiczne w krajach Unii Europskiej = Poradnik Bibl. 2003. 5.no. 4-8.p.)

Hiller: idejétmúlttá vált a kultúra és az üzlet szembeállításaFEL

A magyar kulturális értékek külföldi bemutatását és a közművelődés fejlesztését nevezte legfontosabb feladatának a szaktárca vezetője. Hiller István a magyar kultúra napján rendezett díjátadó ünnepségen úgy fogalmazott, aktív és kezdeményező államra van szükség, mely lehetőséget biztosít, és esélyt teremt. - F: jan. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nagy dobások helyett aprómunkaFEL

Budapesti kulturális víziók címmel a közelmúltban részletesen foglalkoztunk a főváros kulturális stratégiájával, fejlesztési terveivel. Ezúttal Körmendy Ferenc, a Fővárosi Közgyűlés kulturális bizottságának elnöke mondja el véleményét. Szerinte elsősorban nem látványos, egyedi „nagy dobásokra", hanem a mélyebb folyamatok hatékony menedzselésére van szükség. (...) Jó példa erre a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár fiókhálózatának felújítása és fejlesztése vagy az ország leglátogatottabb kulturális intézményének, az állatkertnek a rekonstrukciója. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ritka a hatékony dokumentumkezelés az európai vállalatoknálFEL

Az európai vállalatok árbevételeinek 5-15%-át, vezetőik értékes idejének pedig 45%-át dokumentumok előállítása és karbantartása emészti fel. Mindezek ellenére ritkán találkozunk hatékony dokumentumkezelési stratégiával, ráadásul kevés vezető van tisztában a dokumentumokkal kapcsolatban felmerülő valóságos és jelentős költségekkel. Többek között ezek a tanulságai az International Data Corporation (IDC) független elemző cég új kutatásának, amelyet a Xerox megbízásából végzett 2003 második felében. - F: jan.22.
-- A felmérés szorgalmazza, hogy a vállalatok a terület racionalizálásával törekedjenek költségeik csökkentésére és hatékonyságuk növelésére. Bizonyos szempontból a könyvtárosok tudását hiányolja. A könyvtáros ezért joggal kopogtathat a vállalkozások kapuján, felajánlva, hogy annak információs és dokumentációs rendszerét karbantartsa. A felmérést végeztető vállalkozás feltehetően a probléma megoldására szolgáló rendszer fejlesztésén dolgozik, amelyben viszont nem feltétlenül könyvtárosokból fog kiindulni. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Auschwitz-album a holokauszt múzeumbanFEL

A vészkorszak legfontosabb képi dokumentumának számító Auschwitz-albumot feldolgozó fotókiállítással nyílik meg a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény április 15-én. A koncentrációs táborban készített százötven fénykép a jeruzsálemi Jad Vasem Intézetből érkezik. (...) A most átadott közel háromezer négyzetméteres épületkomplexum a zsinagógán, valamint a kiállítótermen kívül magában foglal egy 80 fős imatermet, oktatási központot, kutatószobákat és egy könyvtárat is. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Életveszélyes a Széchenyi KönyvtárFEL

A nemzeti bibliotékában omló homlokzat mögött dolgoznak a kutatók és a könyvtárosok. További nehézséget jelent az is, hogy az idén megemelt bérleti díjat nem tudja kifizetni az intézmény. Kőtömb-darabok estek le az elmúlt években a Széchenyi Könyvtár homlokzatáról. A gyakran 4-5 kilós kövek szerencsére nem okoztak tragédiát, viszont kiderült: az épület olyan rossz állapotban van, hogy lassan lehetetlenné válik benne a kutatómunka, mindamellett életveszélyes is. Monok István főigazgató, Országos Széchényi Könyvtár: - A nagyobb tételek a tető teljes rekonstrukciója, hiszen beázik, a homlokzat omlik, teljes felújításra szorul és a házon belül pedig egy elavult elektromos hálózattal kell együtt élnünk, amelyik most már az állomány és a dolgozók biztonságát is veszélyezteti. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

A nemzeti könyvtár anyagi gondjai -- Szakmailag sikeresek, csak a nagy dolgokkal vannak bajokFEL

Az Országos Széchényi Könyvtár nem csupán az ország legnagyobb könyvtára, de írott nemzeti kincseink őrzője is. Ez az intézmény gyűjt minden megjelent írásművet, és rendszerez minden régebbi kiadványt. Könyveket jelentet meg, és folyamatosan bővíti a Magyar Elektronikus Könyvtárat. A sokrétű szakmai munka kulisszái azonban egyre nehezebben rejtik el az anyagi gondokat: a várbeli épületben lyukas tető alatt, omló homlokzat mögött, életveszélyes elektromos hálózattal dolgoznak a könyvtárosok és kutatók, a Hold utcai bázisa megemelt bérleti díját pedig nem tudja fizetni az intézmény. A nemzeti könyvtár főigazgatójával, Monok Istvánnal szakmai eredményeikről és anyagi gondjaikról beszélgettünk... - F: jan. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult könyvtár a VII. kerületbenFEL

Deák Ferenc nevét viseli ezentúl a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Rottenbiller utcai tagkönyvtára, amelynek felújított épületét tegnap adta át ünnepélyesen Fodor Péter főigazgató, Schiffer János főpolgármester-helyettes és Hunvald György, a kerület polgármestere.
Fodor Péter a megnyitón elmondta: a Rottenbiller utcai a 12. fiókkönyvtár, amelyet a 2002-ben kezdődött rekonstrukciós program keretében teljesen felújítottak, modernizáltak. Tapasztalataik szerint a megújult könyvtárakban jelentősen nőtt a beiratkozott olvasók és a kölcsönzések száma, hiszen mindenhol arra törekednek, hogy olvasóbarát, kényelmes, a könyvtárakkal szemben támasztott új követeléseknek megfelelő intézményeket alakítsanak ki. A felújítási program ebben az évben is folytatódik, többek között a XII., a XIII. és a XX. kerületben.
A Rottenbiller utcai intézmény tavaly június végén zárt be, és a főváros, illetve a Szabó Ervin Könyvtár anyagi támogatásával megkezdődtek a munkálatok. A raktárat megnyitották, így az összes könyv szabadpolcos lesz, valamint több mint tíz négyzetméterrel kibővítették a galériát. Kicserélték a fűtési rendszert, szigetelték a vizesedő falakat, és természetesen megújult a belső tér, a bútorok, a falak is. A legnagyobb újdonság azonban mégis az, hogy áttérnek a számítógépes katalogizálásra és kölcsönzésre: ennek segítségével nemcsak saját állományukhoz lehet hozzáférni, hanem meg lehet nézni a Szabó Ervin Könyvtár teljes dokumentumállományát és – az internet segítségével – az ország valamennyi nagy könyvtárának adatbázisait is. - F: jan.21.

Régebbi hírforrás(ok): link

Üzenet a Magyar Kultúra napjáraFEL

A Magyar Szocialista Párt Művelődési Tagozata azt javasolja, hogy 2004-ben a kormány tekintse az EU-csatlakozás egyik fontos hajtóerejének a magyar könyvtárak, művelődési házak, múzeumok és levéltárak által nyújtott kulturális alapszolgáltatásokat. Ezekben ugyanis Magyarország olyan magas színvonalú tevékenységet végez, amellyel példát mutathat, mintát adhat Európának. - F: jan. 21.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Fidesz-MPSz Kulturális Tagozata Országos Tanácsának állásfoglalása (2. rész)FEL

A művészetpolitika alapelve az alkotás szabadsága, de nem szabadossága. Szükség van olyan állami alapítványok által kezelt pályázati rendszerre, amely nemzeti kultúránk őrzését, gazdagítását szolgálja. Az állami mecenatúra részesítse fokozottabb anyagi támogatásban a művészeteket, csökkentse a művészeti tevékenység adóterheit. A fővárossal azonos esélyt kell adni a vidéknek, nagyobb esélyt a határon túli magyarságnak. A közszolgálati televíziók tegyenek többek a magyar művészet bemutatásáért. Az irodalomban az új magyar irodalmi alkotások (könyvek és folyóiratok) állami költségvetésből finanszírozott, megfelelő példányszámú rendszeres könyvtári beszerzésével növelendő a könyvtárak vásárlóereje, s ezzel az írók, kiadók és olvasók támogatása. (...) - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Február 6. az EU-ban a biztonságosabb internet napja leszFEL

Az Európai Unióban február 6. kiemelt dátum lesz biztonságosabb internet nap néven, a cél a gyermekek internetes jogainak védelme és hangsúlyozása. A legtöbb uniós tagállamban külön ünnepségeket szerveznek az internetnap alkalmából. Az eseményeket a biztonságosabb internet tudatosítására létrehozott kampányszervezet támogatja, mely a hasonló nevű EU-program részeként került létrehozásra. Az ünnepségeken várhatóan több mint 150 szervezet képviselteti magát. - F: jan. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kuba: drasztikusan szigorítják a net-hozzáféréstFEL

Kubában új törvény szabályozza az Internet használatát, mely tiltja a modemes hozzáférést, helyette dollárban fizetendő hozzáférési pontokat állít fel. A törvény szerint az eddigi telefonos hozzáférések illegálisnak minősülnek, és a „közösség érdekeire", illetve a „szűkös anyagi forrásokra" hivatkozva csak dollárban fizethető rendszert állít fel. Az Amnesty International emberjogi szervezet szerint a lépés a szigorú kormánykontroll alatt álló médiával rendelkező országban elszigeteli a lakosságot az alternatív nézetektől. A kubai kormány határozottan cáfolta ezeket a feltételezéseket, kijelentve, hogy az iskolákban és a munkahelyeken továbbra is hozzáférhető az internet. - F: jan. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Vakok is böngészhetik a GYISM honlapjátFEL

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium honlapját - az [origo]-hoz hasonlóan -immáron vakok és gyengénlátók is böngészhetik egy speciális internetböngészővel, amely felolvassa az oldalak tartalmát A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) a hazai minisztériumok közül elsőként tette hozzáférhetővé vakok és gyengénlátók számára is honlapját - derül ki a szaktárca közleményéből. A honlapot egy Hírmondó nevű speciális internetböngésző segítségével érhetik el a látássérült felhasználók. A hangos böngésző képes a tartalomszolgáltatók oldalain található, a program számára speciálisan megformázott magyar nyelvű szövegeket felolvasni. Ezt a szoftvert az Axelero és a Speech Technology Kft. fejlesztette ki az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával. A böngésző ingyenesen letölthető az [origo] Szoftverbázisából és a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium honlapjáról is. Használatához egy hangkártyával és internetkapcsolattal rendelkező PC-re van szükség . A látássérült felhasználókat már telepítésekor segíti az alkalmazás: a szoftver gerincét képező beszédszintetizátor az installáció során felbukkanó képernyők tartalmát is felolvassa, így könnyítve a telepítés folyamatát. - F: jan.26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kanada a világelső internethasználatbanFEL

Az Ipsos-Insight januári felméréséből az derül ki, hogy a világ egyes országaiban a felnőtt lakosság hány százaléka internetezik. Eszerint a világelső Kanada, ahol a megkérdezés előtti 30 napban a válaszadók 71%-a internetezett valamilyen módon.
Kanadát Dél-Korea követi, mely országban a válaszadók 70%-a csatlakozott a világhálóra a megkérdezés előtti egy hónap során. Az Egyesült Államokban ez az arány 68%, így az USA a lista harmadik helyén áll. Őt követi Japán, ahol az internetező felnőttek a felnőtt lakosság 65%-át teszik ki, majd Németország következik a rangsorban 60%-os aránnyal. Az Egyesült Királyságban az internetező felnőttek aránya 54%, míg Franciaországban 43%. Kína városi területein a felnőtt lakosság 41%-a használja az internetet, míg Mexikó városi részein 37%-uk. A lista vége felé közeledve találhatjuk Brazília városi lakosságát, akik közül 21% internetfelhasználó, illetve India városban élő felnőtt internetezőit - 19%-os arányban. Dél-Afrika városban élő felnőtt lakosságának 15%-a csatlakozik az internetre, míg Oroszországban - szintén a városi lakosok között - ez az arány 10%-os.
Az Ipsos-Insight felmérése 13 régióból, 7100 felnőtt megkérdezésével készült. A felnőtt lakosság körében történő internethasználatot illetően Németország 40%-os növekedést mutatott föl 2003-ban. Figyelemreméltó a változás Japánban és Kínában is: a 38%-os, illetve 37%-os éves növekedésnek köszönhetően. A Nielsen/NetRatings tavaly novemberi statisztikái szerint Európában az internetpenetráció 24%, míg az Amerikai Egyesült Államokban ugyanez az arány 29%. Latin-Amerikában a világháló elterjedtségének rátája 2%, Ázsiában ezzel szemben 12%-os. A világ többi részén 33%-os az internet térhódítása. - F: jan.26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kulturális kincsestár mobiltelefonok képernyőjénFEL

Tegnaptól csaknem 300 kép és a hozzájuk tartozó, egyenként 600 karakternyi szöveg érhető el mobiltelefonon. A WAP-on lekérhető tár a legismertebb hazai művészeti alkotásokat tartalmazza, valamint magyar írók művei alapján készített rövid videofilmek és a teljes magyar színházi program is megtalálható rajta. A 14 témakörre osztott kincsestár naponta fotó kíséretében egy aktuális kulturális hírrel bővül. A tartalmat a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és társintézményei szolgáltatják. Az Országos Széchényi Könyvtár közreműködésével például a Corvinák című rovatban Mátyás kódexeiről készült fényképes összeállítás található. - F: jan.24.
-- A KIT több alkalommal mutatott már rá a wap-on elérhető könyvtári katalógusok lehetőségére. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Informatikai lomtalanításra buzdít a KJK-KERSZÖVFEL

Bár nem áll rendelkezésre adat arról, hogy évente ténylegesen mennyi e forrásból származó veszélyes hulladék keletkezik, a hazánkban évente potenciális hulladékként jelentkező CD-k és DVD-k mennyisége tonnában kifejezve is ezres nagyságrendű. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lovaggá ütik Bill GatestFEL

Nagy-Britannia tiszteletbeli lovagi címet adományoz Bill Gatesnek, a Microsoft elnökének, az ország vállalkozásainak fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért. A világ leggazdagabb embere egy későbbi, „mindkét félnek alkalmas" időpontban kapja meg a címet, írta a BBC. Mivel Gates nem brit állampolgár, nem használhatja majd a „Sir" előtagot nevében, de a végére odacsaphatja a KBE betűket, ami a „Knight Commander of the British Empire", azaz a „Brit Birodalom Lovagparancsnoka" kifejezés rövidítése. A brit külügyminisztérium közleménye szerint Gatest a vállalkozások, a foglalkoztatás, az oktatás és a non-profit szektor fejlődésében betöltött kiemelkedő szerepéért tüntetik ki a díjjal. „Jelentős részt vállalt a szegénység csökkentésében a Brit Nemzetközösségben és a fejlődő világ egyéb területein is" - teszi hozzá a közlemény. A külföldieknek a tiszteletbeli címeket II. Erzsébet királynő adományozza, Jack Straw külügyminiszter javaslatára. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szövegbányászat, mint új üzleti szolgáltatásFEL

Elég a túláradó információból! Csak testreszabottra, az adott kérdésre megoldást kínálóra van szükség, és akkor, amikor az aktuális. Egyébként káros. E kimondott—kimondatlan elvárásra építenek azok a szolgáltatók, amelyek nagy tömegű adatból, információból a döntéshozáshoz szükséges néhány sort, diagramot vagy képet állítanak elő. A vállalati dokumentumtárban, elektronikus könyvtárban, interneten és adatbázisokban lévő, főként szöveges információt tehát tudássá kell formálni. A gyakran emlegetett adatbányászat mellett a szövegbányászat technikái kezdenek előretörni. Ám a szövegbányászat nem gyökeresen új dolog. A szövegpragmatika, diskurzuskutatás számos helyen szerepel a bölcsészkarokon, de e tudás és az üzleti alkalmazások közötti kölcsönösen előnyös kapcsolat kiépítése még várat magára.

Régebbi hírforrás(ok): Világgazdaság, 36 (2004. jan. 23.) p. 9, 11. link

Gyakorlati tudnivalók az Európai UniórólFEL

Csillag István, gazdasági és közlekedési miniszter sajtótájékoztató keretében bemutatja, majd a budapesti könyvtári hálózatnak átadja a szaktárca "Gyakorlati tudnivalók az Európai Unióról" címmel, második, bővített kiadásban megjelentett könyvét január 27-én kedden a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A kiadványokat Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója veszi át. A közel 420 oldalas, praktikus ismereteket tartalmazó kötet elsősorban a kis- és közepes vállalkozók uniós felkészítését, önálló felkészülését segíti 31 szerző gyakorlati tapasztalatai, a vállalkozók napi munkájához szükséges igények alapján. - F: jan. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Legalább félmillióan estek áldozatul az internetes csalásoknakFEL

A tavalyi évben az Egyesült Államokban minimum félmillió embert csaptak be a hiszékenységet, figyelmetlenséget kihasználó csalók az Interneten. Ez közel félmilliárd dolláros kárt okozott az USA lakosságának. Az internetes csalások, a bizalmas adatokkal való visszaélések, a mások nevében elkövetett bűntettek az amerikaiaknak 437 millió dollár kárt okoztak - csak a tavalyi évben. A Federal Trade Comission (Szövetségi Kereskedelmi Bizottság - FTC) által közzétett értékelés szerint az USA-ban több mint félmillióan fordultak a szervezethez internetes problémákról szóló panaszokkal; s a 2002-es évhez képest 33 százalékkal emelkedett az ismertté vált, fent említett típusú esetek száma. Ezzel továbbra is őrzi az első helyét az összes panasz között az identity theft: tavaly hozzávetőleg 215 ezer jelentést kapott az FTC mások nevében véghezvitt bűncselekményekről. Az internetezők átlagosan 1868 dollárt vesztettek egy-egy ilyen ügyön (ez hazai fizetőeszközben kifejezve körülbelül 400.000 forintnak felel meg), bár ezen az átlagon nagyban lendített az a néhány eset, amelyben több mint 1 millió dollárt csaltak ki az áldozattól vagy károsították meg a pórul járt embert, céget. Akik panasszal éltek az FTC felé, azoknak a fele 228 dollárnál kisebb összegű veszteségről számolt be. Nem kevés a fent említett szám sem, ami az áldozatok mennyiségére vonatkozik, de a bizottság úgy véli, hogy ennél jóval nagyobb lehet a szerencsétlenül járt amerikaiak száma, hiszen az FTC csak azokról az esetekről tud tájékoztatást adni, melyekről ő is információt kap. Sokan azonban nem élnek ezzel a lehetőséggel. Az emberek többsége ráadásul nem is bízik (e tekintetben) a hatóságokban: a panaszt tevők 60 százaléka, tehát majdnem kétharmaduk nem is értesítette a történtekről a helyi rendőrséget. - F: jan.26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megújul az EU honlapjaFEL

Az EU „EUROPA" néven fenntartott weboldala alapvető változásokon fog átesni március végéig, a változás nem pusztán esztétikai jellegű, az Európai Bizottság szeretne közelebb kerülni a lakossághoz, különösen a fiatalok nagyobb érdeklődésére számít.
A felmérések szerint az EU lakosságának 45 százaléka, vagyis több mint 150 millió ember rendelkezik internet-hozzáféréssel, és ez a szám további 10 millióval növekszik az új tagállamok május 1-jei csatlakozásával. Az internet tehát valóban képes információforrásként működni, ám az EU polgárainak 72 százaléka szinte semmit sem tud az életét alapvetően befolyásoló szervezet működéséről. Novemberben az EUROPA napi látogatottsága 300 ezer körül volt, az oldal 1995-ös létrehozása óta évente 20 százalékkal növelte látogatói számát. A megújult, interaktív, animációkkal ellátott és továbbra is többnyelvű weboldal fokozatosan az új tagországok nyelvén is elkezdi megjelentetni információit, ez a folyamat 2004 nyarára fejeződik be. - F: jan. 14.

Hírforrás:
2004. január 28.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Sloan Publications (Infinit-ajánlat)FEL

A minőségi online tanulással foglalkozó, jól csengő névvel rendelkező The Sloan Consortium közel hatszáz tagot tömörít az oktatás világából, egyetemeket- főiskolákat és piaci szereplőket. A szervezet négy kiadványt jelentet meg rendszeresen:
- Sloan-C View: hírek-információk az online learningről és a Sloan Consortium tevékenységéről;
- JALN: az aszinkron tanulással foglalkozó periodika;
- Sloan-C Series: könyvsorozat, amely az online tanulással kapcsolatos workshopok és egyéb aktivitások eredményeit foglalja össze;
- ALN Magazine: kevésbé formális újság, az aszinkron tanulás körüli olyan hírekkel foglalkozik, amelyek nem tartoznak a hagyományos újságformátum kedvelt témái közé.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél, No.235, link

Szervizek az internetrőlFEL

Decemberben létrejött egy merőben új internetes weboldal, amelyen szervizek után kereshetünk. Eddig lakóhelynek és pénztárcának megfelelő szerelőt nehéz volt találni. Ugyanez a probléma a nagyobb cégadatbázisokkal is. A link link link domaieken is megtekinthető oldal lényegében az elérhető szolgáltatásokra koncentrálódik. Ha szervizre van szükségünk, a kezdőlapról választhatjuk ki lakóhelyünknek megfelelő területet. Ha ezt megtettük, több mint 30 kategória közül választhatunk, akár a mosógépünk, televíziónk, autónk, klímánk romlott el vagy az ablakunk tört be. Ezen az oldalon nem csak az interneten megjelenést választott szervizeket regisztrálták be a készítők, hanem azon vállalkozásokat is, melyek még nem is tervezték az internetre történő felkerülést. Egy kategóriában több szerelő, szerviz is megjelenik, függetlenül bevételének nagyságától. - F: jan.26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Irodalmi hangképtár az internetenFEL

Saját előadásban több mint tíz kortárs író műve került fel a Petőfi Irodalmi Múzeum által indított internetes oldalra. Az irodalmi hangképtár megvalósítását az informatikai minisztérium is támogatta. - F: jan. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Együttműködik a Ringier és a Házipatika.comFEL

Új egészségügyi honlap indul a Ringier Kiadó online divíziója és a Hazipatika.com együttműködésében. - F: jan. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kutatható a teljes szlovákiai Bartók-gyűjteményFEL

Várhatóan májusban jelenik meg a szlovákiai Bartók-gyűjtemény hazánkban eddig ismeretlen része. Az anyagot a szlovák kulturális miniszter személyesen hozta el magyar kollégájának Budapestre. - F: jan.24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Felvételi Katalógus az internetenFEL

Mivel minden felvételire készülő diák nem tudott részt venni a Központi Felvételi Nyílt Napon, ezért a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) ingyenesen biztosítja a nyílt napon elhangzottakat tartalmazó Felvételi Katalógust. - F: jan. 26.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról