Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/7., 2. 18.

Automatikus indexelés -- könyvtártudományi PhD-k Dániában
Mitől olvasnak a finnek, a magyarok mitől nem?
Módszertan kérdőíves könyvtári igényvizsgálathoz
Ne legyen különálló használóképzés
Beszélgetés a munkatársakkal (üzleti gyakorlat már könyvtárra vonatkozó jogszabályban is!)
Növelik a washingtoni IMLS költségvetését 2005-re
Törvénymódosítás készül a távmunka jogi szabályozásáról
A nemzeti információstratégia-alkotás eszközei
Kovács Kálmán: a XXI. század „alap-közműve” az informatikai háló
Investor in People díjat kapott a Pannon GSM
Online tartalomban erősít a Ringier
Elektronikus kereskedelmet tanulnak a német diákok
Virágzik az IT szektor Romániában
Üzemben Európa leggyorsabb számítógépe
Új internetes fizetőeszköz
Te jó ég, vírusos a gépem, mit tegyek?
Átszervezés a kulturális tárcánál
Irodalmi pályázat a vasútról
Virtuális pénzügyi egyetem a neten
Hogyan számítógépeznek a vakok?
Hároméves a Borsod Online
Megújult a fővárosi gyógyfürdők honlapja


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Automatikus indexelés -- könyvtártudományi PhD-k DániábanFEL

A koppenhágai Könyvtár- és Információtudományi Egyetemen (Royal School of Library and Information Science) két védésre kerül sor. B. Larsen február 20- án -- az intézmény történetében elsőként -- védi a hivatkozásoknak az automatikus indexelésben való felhasználását (eredeti cím: References and citations in automatic indexing and retrieval systems -- experiments with boomerang effect) vizsgáló dolgozatát. A munka már olvasható a hálón: link L. Björneborn március 5-én véd (hamarosan az ő dolgozatát is felteszik a webre). A bíráló bizottság nemzetközi összetételű (mindkét dolgozat angolul íródott).
Számunkra különösen fontos adalék, hogy a teljes dolgozat tanulmányozható bárki számára: ez talán idehaza is megoldható lenne, -- például a MEK révén. Az MNB pedig regisztrálhatná a doktori értekezéseket, annál is inkább, mert a rendkívül fontos dokumentumtípus országos kezelése mindmáig megoldatlan (mióta az MTA központi szerepe megszűnt). (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link , link

Mitől olvasnak a finnek, a magyarok mitől nem?FEL

Hogy Magyarország átlagon aluli teljesítményt mutatott a PISA 2000 felmérés
mindhárom szegmensében (szövegértés, matematika és természettudományok), az
önmagában még nem nagy baj. A kérdés inkább az, hogy sikerül-e magunkhoz és
másokhoz képes is javulást elérni. Éppen ezért nem érdektelen tanulmányozni a
sikeres teljesítők módszereit. Steklács János cikke közli azt a tizenhárom
pontot, mely felsorolja, hogy a finnek saját nézőpontjuk szerint miért érték
el a legjobb eredményt a szövegértésben.

Régebbi hírforrás(ok): Magyar Hírlap, febr. 14-15., p. 23; link

Módszertan kérdőíves könyvtári igényvizsgálathozFEL

A Könyvtári Figyelő rövidesen megjelenő 2003/4. számában olvasható Vidra Szabó Ferenc módszertani útmutatója, mely bevezet a „szakma” elméletébe, és gyakorlatába. Tárgyalja a célok tisztázását, a mintavételt, konceptualizálást és mérést, operacionalizálást, a vizsgálat lebonyolítását, az eredmények feldolgozását. Kitér olyan nüansznyi, de az eredményt befolyásoló részletekre is, mint a kérdések sorrendje, vagy hogy adott esetben a kézzel címzett válaszborítékra lehetőség szerint nagy színes bélyeget ragasszunk.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003/4.

Ne legyen különálló használóképzésFEL

... hanem építsék be azt a szakmai szemináriumok keretébe. A német egyetemi példát bemutató referátum arra is kitér, hogy a képzés során végeztetett gyakorlati feladatok ugyan nagyobb befektetést kívánnak a könyvtárosoktól, de nagyobb a megtérülés is. Emellett az oktatókat is rávezeti az információs kompetencia fontosságára.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003/3. p. 679 (Oktató könyvtár a gyakorlatban – a Kasseli Egyetemi Könyvtár tapasztalatai)

Beszélgetés a munkatársakkal (üzleti gyakorlat már könyvtárra vonatkozó jogszabályban is!)FEL

A magyar könyvtári törvény nem teszi kötelezővé a munkatársakkal való beszélgetést. Persze, nyilván nem a törvény betűje lehet itt a fontos, hanem hogy a könyvtárvezető a formális mellett rendszeres informális kapcsolatot is tartson munkatársaival a nagyobb motiváció, illetve ezáltal a hatékonyabb szolgáltatás érdekében. Egy hazai megyei könyvtár volt munkatársa mondta: az igazgatóval a néhány év alatt kétszer találkozott: amikor felvételizni jött, és amikor távozása előtt egy belső összejövetelen megkérdezte tőle, hogy miért távozik... A munkatársak személyes kapcsolat fenntartásával ösztönzése a hazai stratégiai tervben sem található. „Németországban a közigazgatási reform kötelezővé teszi a vezetők számára, hogy évente szervezett, programszerű beszélgetést folytassanak minden beosztottjukkal.” Ez jellegében különbözik az értékelő, a kritikai és a mindennapi beszélgetésektől, célja a dolgozók aktivizálása, a kooperatív vezetés megalapozása. „Üzemekben és vállalatoknál már korábban is alkalmazták, a közigazgatásban a 90-es évek közepén vezették be, a könyvtárakban való alkalmazása most van soron”.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, 2003/3 p. 669 link [in=ref1.in]/?03/246*46074

Növelik a washingtoni IMLS költségvetését 2005-reFEL

Az amerikai szövetségi kormányzat könyvtár- és múzeumügyi intézetének (Institute of Museum and Library Services) - mely egyben jelentős pályázati forrást is gondoz -- költségvetési támogatása Bush elnök előterjesztése szerint 2005-ben elérheti a 170 millió dolláros szintet (12,8 millióval meghaladva az ideit). Különösen erős prioritást élvez mindkét szakterületen a jövő szakembereinek felkészítése. Az ALA számítása szerint ugyanis 2019-re az ország 122 ezer könyvtárában jelenleg működő összes könyvtáros 58%-a (!) nyugállományba vonul. E célra a könyvtári világ 23, míg a múzeumi 1 millió dollárt kaphat a javaslat szerint, -- olvasható az intézet friss elektronikus hírlevelében. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Törvénymódosítás készül a távmunka jogi szabályozásárólFEL

A tervek szerint május 1-jétől lépne hatályba a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium törvénymódosítása, ami meghatározná, hogy a távmunkában foglalkoztatottak milyen jellegű és mértékű költségtérítésre jogosultak. - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

A nemzeti információstratégia-alkotás eszközeiFEL

A tudomány és politika szféráját napjainkban leginkább megosztó diskurzus a szemünk előtt kibontakozó új világ, az információs társadalom kialakulását kíséri. Az érzelmi alapú, az információs- és kommunikációs technológiák terjedését a „gonosz” uralomra jutásaként felfogó és az IKT-hoz világmegváltó reményeket fűző elméletek között helyezkedik el középúton a Markle Foundation 2003 decemberében napvilágot látott tanulmánya (Global Digital Opportunities. National Strategies of „ICT for Development"). A kiadvány célja elsősorban az ismertetés: a fejlődő és átmenet állapotában lévő országok információstratégia körében tett kezdeményezéseinek (legjobb gyakorlatok és elbukott kísérletek) bemutatása azzal a nem titkolt szándékkal, hogy valamennyi, az információs társadalom építésében elkötelezett ország nemzeti stratégiájának, fejlesztésének részévé tegye jövőjének alakításakor. A tanulmány üzenete: egyetlen ország sem térhet ki a fejlődés elől és saját erőforrásaihoz, fejlettségéhez mérten kell kialakítania és konzekvensen végrehajtani stratégiáját.
-- Elgondolkodtató, hogy a tanulmányban a teleház, internetkávézó, kioszk, mobiltelefon, PDA mellett a könyvtár kifejezés nem szerepel.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kovács Kálmán: a XXI. század „alap-közműve” az informatikai hálóFEL

Olyan elektronikai „közmű-hálózat” épül ki 2008-ig Magyarországon, amely valamennyi közintézményben megteremti a szélessávú internet-hozzáférés lehetőségét - közölte tájékoztatóján Zalaegerszegen Kovács Kálmán. Az informatikai és hírközlési miniszter elmondta: a közháló-program három lépcsőben valósul meg. Az állam 14 informatikai céget versenyeztetett a tartalomszolgáltatásért, a hálózat működtetéséért, illetve a szerviz- munkákért. A költségek 60 százalékát a szaktárca finanszírozza, míg 40 százalékot a felhasználók fizetnek. A következő három évben ez 20 milliárd forintos kormányzati kiadást jelent. A program első látványos eseménye 2004 május elsején lesz, amikor az ország 2004 pontján, az úgynevezett e- Magyarország pontokon indul meg a közösségi internet-szolgáltatás, könyvtárakban, teleházakban, oktatási intézményekben és kispostákon. - F: febr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Investor in People díjat kapott a Pannon GSMFEL

A Pannon GSM Távközlési Rt. Közép-Kelet-Európában elsőként nyerte el az Investor in People díjat, amelyet az emberi erőforrás-gazdálkodásban elért eredményekért ítélnek oda. Az Investor in People díjat világszerte olyan szervezeteknek adományozzák, amelyek megfelelnek az üzleti teljesítményt és a versenyképességet javító magas szintű gyakorlati, a munkaerő gazdálkodással és fejlesztéssel összefüggő követelményeknek. A felmérések szerint azon vállalatok körében, amelyek teljesítik a követelményeket javulnak a működés feltételei: a cégek 80 százalékánál megnőtt az ügyfelek elégedettsége, 70 százalékuk pedig sikeresen növelte hatékonyságát. - F: febr. 13.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online tartalomban erősít a RingierFEL

Erősíti és összehangolja, a nyomtatott kiadványaiban megjelentekkel is harmonizálja online tartalmát a Ringier Kiadói Kft. - közölte Lakatos Tamás, a társaság egy héttel korábban kinevezett ágazati igazgatója szerdán az MTI- vel. „Lapjaink révén ingyen áll a rendelkezésünkre az a tartalom, amiért a csak az interneten szolgáltatóknak jelentős összeget kell fizetniük a szerkesztőknek és az újságíróknak” - mondta. Véleményük szerint a világhálón is elérhető kiadványaik olvasottsága oly módon is növelhető, hogy azok a jelenleginél több egymás oldalára mutató kereszthivatkozást tartalmaznak. - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Elektronikus kereskedelmet tanulnak a német diákokFEL

A jövőben az elektronikus kereskedelem fortélyaira is megtanítják a német nebulókat. A programot a DVV, vagyis a német, úgynevezett Volkshochschule-k szövetsége és az elismert Ebay internetes aukciósház közösen indította el. Az iskolai kezdeményezés az életre hívóktól az „Eredményesen kereskedni a világhálón” fantázianevet kapta. A projekt keretében több mint ezer Volkshochschule-ban, azaz iskolában ismertetik meg a diákokat az online kereskedelemmel, annak minden csínjával-bínjával és buktatóival. A tanítás minden szövetségi tartományra ki fog terjedni a jövőben, a tankönyveket és az ismeretek elsajátításához szükséges kiegészítőket a DVV biztosítja az iskolák számára, de a szövetség arra is fog ügyelni, hogy mindenhol ugyanazt a tananyagot sajátíthassák el a hallgatók. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Virágzik az IT szektor RomániábanFEL

Romániában évente negyven-ötven százalékkal növekszik a számítógép- kereskedelem forgalom, de a románok még így is hatszor kevesebbet költenek információs technikai (IT) eszközökre, mint Magyarország IT-vásárlói - közölték román hírforrások szerdán. Mint illetékesek rámutattak, a romániai személyi számítógép (PC) piac gyors növekedését és forgalmának felpörgését jelentős mértékben befolyásolja a lízing-rendszer és a fogyasztási hitelek meghonosodása, valamint a nevelési célú számítógép-vásárlásra költött összegeknek az adóalapból történő levonásának a lehetővé tétele. A román szoftver-ipari és szolgáltatási szövetség (ANIS) vezetőinek várakozása szerint az idén Romániában 35 euróra emelkedik az egy főre jutó IT-kiadások összege, miközben Magyarországon ez az összeg 210 euróra, az Európai Unió tagállamaiban több mint 500 euróra rúg. - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Üzemben Európa leggyorsabb számítógépeFEL

Európa legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét helyezték üzembe hétfőn a németországi Jülich egyik kutatási központjában. Az IBM által kiépített szuperszámítógép másodpercenként 8,9 billió számtani művelet elvégzésére képes. Segítségével kutatók olyan bonyolult tudományos kérdésekre keresik majd a választ, mind például a földrétegek mozgása vagy káros anyagok terjedése a talajban. A jülichi szuperszámítógép kiépítését megelőzően egy, a francia atomenergia-hivatalnál működő HP AlphaServer volt a legerősebb szuperkomputer a kontinensen, melynek számítási kapacitása feleakkora, mint a most debütált IBM-szupergépé. A világ legerősebb komputereit rangsoroló Top500.org webhely információi szerint a legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép jelenleg a japán Earth Simulator. E rendszer összesen 5120 processzort és 10 terabájt, azaz 10 ezer gigabájt memóriát tartalmaz, számítási teljesítménye 40 teraflop, azaz 40 billió lebegőpontos számítási műveletet végez egy másodperc alatt. A gépet többek közt klimatikus változások modellezésére és szeizmológiai kutatásokra használják. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Új internetes fizetőeszközFEL

Az SWI Kommunikációs Kft. és a Private Tel Kft. között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően egy új internetes fizetőeszköz bevezetése kezdődött el. A Telecard néven már ismert távhívó kártya nagy előnye, hogy teljes mértékben személytelen, így személyes adataink teljes biztonsága mellett fizethetők vele kisebb értékű szolgáltatások. A jövőben várhatóan megfelelő alternatívát biztosít a jelenleg emelt díjas SMS-ben történő fizetésekkel szemben mivel a GSM szolgáltatókénál jelentősen magasabb az az összeg, melyet a szolgáltatást nyújtó cég kézhez kap. A rendszer tervezésénél elsődleges szempont volt az adatok és a tranzakciók biztonsága, így akár egy gépfeltörés esetén sem kerülhet ki értékes információ, mellyel bárki visszaélhetne. A kommunikáció biztonságáról a Comodo Class 3 SSL titkosítás és tanusítvány gondoskodik. Elsőként a FreeWeb.hu egyes szolgáltatásainál lehet kipróbálni ezt a lehetőséget, amelyek esetén a vásárló akár az eredeti ár feléért is hozzájuthat a szolgáltatáshoz. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Te jó ég, vírusos a gépem, mit tegyek?FEL

Amikor leültem írni, megfogadtam, hogy nem veszek el az elméletben, ... hanem elindítok egy olyan sorozatot, mely gyakorlati tanácsokból áll, és lehetőleg minden vírusleírás után szerepel majd. Szeretném, ha a felhasználó folyamatosan segítséget, tanácsot kapna arra a kétségbeesett kérdésére: „Te jó ég, vírusos a gépem, mit tegyek?” Célom, hogy ez az ismert felkiáltás, a leírásokban található javaslatok, tanácsok, javasolt programok segítsége miatt ritkuljon. - F: febr. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Átszervezés a kulturális tárcánálFEL

Átalakul a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának struktúrája: egyebek mellett elveszíti önállóságát egy helyettes államtitkárság, új uniós főosztály jön létre, és a pályázati rendszert is megreformálják. Március elsején tizenkilenc dolgozói státusz is megszűnik. - F: febr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Irodalmi pályázat a vasútrólFEL

Országos irodalmi és fotópályázatot hirdet Pillanatképek a vasútról címmel a nyíregyházi Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár - tájékoztatta Mester Zoltán, az intézmény igazgatója az MTI-t. - F: febr. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Virtuális pénzügyi egyetem a netenFEL

Jövő héten új, interaktív, 20 részes pénzügyi egyetem indul világhálón a link oldalon - jelentette be Kerekes György, a link - t létrehozó TAS Kft. ügyvezetője csütörtökön. - F: febr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan számítógépeznek a vakok?FEL

„A számítógép a vakok számára korábban soha nem tapasztalt fantasztikus lehetőségeket nyit meg, és a látókkal azonos esélyt biztosít a munkavégzés, tanulás, információszerzés és kommunikáció területén.” A fogyatékos fiatalok információs honlapja, a FFRISS ismeretterjesztő írásából mindenki megtudhatja, hogy hogyan számítógépeznek a vakok. - F: febr. 14.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hároméves a Borsod OnlineFEL

A leglátogatottabb helyi magyar portáltrió borsodi és szabolcsi tagja vasárnap ünnepelte harmadik születésnapját. A két, 2001. február 15-én indult internetes újság célul tűzte ki, hogy a megye vezető hírportáljává váljon. Látogatottsági eredménye alapján mára alapító portáljával, a Hajdú Online-nal együttesen Magyarország legnagyobb helyi internetes kikötői, mely eredmény nagymértékben köszönhető a jól átgondolt és kialakított tartalomnak és struktúrának. link link - F: febr. 16.

Hírforrás:
2004. február 18.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Megújult a fővárosi gyógyfürdők honlapjaFEL

Uj arculatot és tartalmi elemeket kapott a budapesti gyógyfürdőket bemutató weboldal. Emellett az internetes portál tartalma mostantól angol és németül is hozzáférhető.
A 2002 óta működő weblap legfőbb tartalmi eleme továbbra is az egyes fürdők teljes körű bemutatása, mely tartalmazza a fürdők történetét, fürdőegységei paramétereit (hőfok, felület, mélység), a vízösszetételt és gyógyjavallatokat, az elérhető szolgáltatásokat, a nyitva tartást és a pontos árlistát - áll a weboldal fejlesztőjének közleményében. A kissé nyakatekert elérésű - link weboldalon a fürdők közötti kiválasztást egy speciális kereső is segíti, ahol orvosi és egyéb szolgáltatások meglétére, orvosi javallatokra, sportolási lehetőségekre vagy éppen a víz jellemzőire lehet keresni. A tartalmat többek között a Budapest Gyógyürdői és Hévizei Rt- ről, Budapest fürdővárosi múltjáról és érdekes kúrákról szóló információk egészítik ki. Az egyes fürdőkkel kapcsolatos információk önálló domain-neveken (pl. gellertfurdo.hu, rudasfurdo.hu) is elérhetők. A felújított weblap már teljes körű német és angol nyelvű változattal is rendelkezik.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról