Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/8., 2. 25.

Kontrolling -- segít(ene) érvelni a fenntartónál
Több milliós könyvtári hatékonyságnövelés Nagykanizsán
Vadász János: Nem olcsóbb, hanem hatékony államra van szükség
Megszorítások a kultúra területén is - komoly viták várhatók
Kívánságra bővítendő digitális gyűjtemény: KlimoTheca
"Ante-equilibrium. Vitairat a fejlődő országok esélyegyenlőségéről"
DigiCULT - örökség-különszám
Virtuális ókor - az egyiptomi kormány és az IBM közös projektje
Rádiós archívumok
Száz év a főváros könyvtárában -- Hamvas Bélára néha panaszkodtak az olvasók
Könyvtárosrobot dolgozik egy amerikai egyetemen
Itthon nem megy a távmunka -- pedig hatékonyabbak lennének
Mi, a könyvtárhasználók(?)
K+F központ támogatja majd az autóipart
A Yahoo lecserélte a Google-t saját keresőjére
Terjed a munkahelyi adatlopás
Fényes jövő előtt állnak az elektronikus hírlevelek
CRI-szindróma: a számítógép előtt ülők betegsége
Kiégés a munkahelyen - Tesztelje önmagát! (Menedzsmentfórum)
Könyvtárosok a hirdetésekben
Csepeli György: az EU-csatlakozásra megszületik az informatikai társadalom
Nő az érdeklődés a mezőgazdasági szakkönyvek iránt
FBI matricák a DVD-ken, CD-ken és a szoftvereken
Premierlap, az olvasóbarát könyvportál
Neten a romániai magyar Sajtóbibliográfia 1989-1998
Ausztrália képekben
Journal of Digital Contents
Megjelent a Kutatási Jelentés legújabb száma
6,5 milliárd klikkelés a NASA honlapján


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Kontrolling -- segít(ene) érvelni a fenntartónálFEL

Kontrolling nélkül a vezetők a későn észlelt problémák felismerése után gyakran általánosítva hoznak döntéseket, például fűnyíró elven csökkentik a kiadásokat, ami általában nem megalapozott. A kontrolling sajátosan jelenik meg a költségvetési szférában. Noha az alapelvek ugyanazok, mint a gazdálkodó szervezeteknél, eltérések is tapasztalhatók. Ám mindkét típusú szervezetben vannak költséghelyek (még ha ezeket pl. a könyvtárakban ritkán nevezik így), költségviselő tevékenységek és szolgáltatások, melyekhez a bevételeket rendelik. Ehhez meg kell határozni a költséghelyre jellemző teljesítési egységet. Ez lehet beszédes mérőszám, vizsgálatszám, munkaóra stb. A fajlagos költség egyben a belső elszámolási árat is jelenti. Költséghelyeken bevételt nem értelmezünk, az csak költségviselőkön jelenik meg. A költségvetési intézményre jellemző sajátos bevételek jelennek meg a költséghelyek (osztályok) költségviselőin (tevékenységein), melyek az alábbiak lehetnek: költségvetési támogatás, vállalkozási bevétel, pályázati bevétel stb. A mennyiségi értékeléshez szükséges az adott intézmény tevékenységeire, költségviselőire vonatkozó súlyszámrendszer, melynek tükröznie kell az adott tevékenység reális ráfordításigényét. A költségviselő hatékonyságának megítéléséhez, a 'generált' bevétel meghatározásához ki kell számolni a költségviselőnél teljesített mennyiség és az átlagos költséget kifejező súlyszám szorzatát, így megkapjuk a költségviselő súlyszám-mennyiségét. A közintézményeknél gyakran nehéz elfogadtatni a kontrollingot. Gyakori, hogy a próbaelszámolások eredményeivel szembesült dolgozók megkérdőjelezik ezek hihetőségét arra hivatkozva, hogy ez náluk nem lehet reális. Természetes azonban, hogy az első próbaelszámolások nem adnak alapot messzemenő következtetéshez és vezetői döntésekhez. Itt kell kitűnnie annak, hogy mit kell még finomítani a rendszeren, illetve az adatgyűjtési módon. A vezetés a megfelelően működtetett kontrolling rendszer révén a költségvetési pénzek meghatározójánál, minisztériumi szinten kerülhet érvelő helyzetbe.

Régebbi hírforrás(ok): Controlling sajátosságai költségvetési intézményekben / Aranyosi Imre, 2003. jan. 21. link

Több milliós könyvtári hatékonyságnövelés NagykanizsánFEL

Csinálj jó könyvtári szolgáltatást, itt van néhány tízmillió! – Ilyen felszólítás mellett nem nehéz eredményesnek lenni. Az eredményesség (effectivity -- a kitűzött célok elérése) azonban nem azonos a hatékonysággal (efficiency -- az eredmény és a befektetés hányadosa). Az utóbbi által a könyvtár az adófizetők egységnyi pénzéből a korábbinál több értéket állít elő, ami egészen más, mint a többletforrás bevonásának igénye egy majdani lehetséges teljesítés fejében. A KIT előző számában a finn könyvtárak hatékonyságára hoztunk néhány mutatót, most lássunk néhány magyar eredményt Nagykanizsáról (Halis István Városi Könyvtár)!
-- A könyvtár állománya nulla növekedésű, azaz a hatékonyság érdekében a szerzeményezéssel megközelítőleg azonos arányú a kivonás. (Ez az eljárás még nem hatékonyságnövelés, mindössze a pazarlás kiküszöbölése.)
-- Az éves költségvetés nagyobb részét kitevő bérjellegű kiadásokkal való takarékoskodás illetve hatékonyságnövelés érdekében a 2001-ben átadott új könyvtárban az állományt összesorolták, igyekeztek minél kevesebb, de jól felszerelt tájékoztatópultot létrehozni. Az olvasók ezáltal kevesebb könyvtárosi segítséggel -- kisebb munkaráfordítás árán -- találják meg a számukra fontos dokumentumokat.
-- Állománynövekedés nélkül oldották meg a kölcsönzés-növekedést: a kölcsönzési tilalom alá vont dokumentumok számát jócskán csökkentették, mellette bevezették a rövid határidejű kölcsönzést, amely természetesen nagyobb olvasói hozzáférést eredményezett.
-- Az energiafelhasználás terén a 2002. évi 20.7 kilowattórát 2003-ra 18,1-re sikerült leszorítani az ún. E-max rendszer segítségével. A villamosáram- lekötést 31%-kal, a fogyasztást 12%-kal csökkentették, amely összesen 729 e Ft megtakarítást jelentett az adófizetői pénzből. (Hogy a nyári légkondicionálás mindezek mellett megfelelő volt, azt a vándorgyűlés résztvevői is tapasztalhatták.)
-- Az outsourcingtól (munkakihelyezés) általában vagy eredményesebb, vagy olcsóbb munkavégzést várnak el. A városi könyvtár a fénymásolást és a takarítást bízta vállalkozóra, s a tapasztalat szerint a tisztaság nagyobb lett, ráadásul a költségek is alacsonyabbak.

Régebbi hírforrás(ok): Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa

Vadász János: Nem olcsóbb, hanem hatékony államra van szükségFEL

A közszolgálati reform három alapfeladata: a jogszabályok egységesítése, a megfelelő, szakmaiságot garantáló létszámstruktúra kialakítása és a közpénzek felelős felhasználását biztosító finanszírozási rendszer kialakítása. Vadász János közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott a Kormányzati Portál olvasóinak kérdéseire válaszolt. - F: febr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Megszorítások a kultúra területén is - komoly viták várhatókFEL

A Pénzügyminisztérium (PM) takarékossági terve a kultúra területét is érinti. A Draskovics-csomag egyrészt az idei előirányzatok módosítását javasolja, másrészt közép- és hosszú távú megszorítási intézkedéseket ajánl. A PM indítványozza, hogy csökkentsék a World Folkloriada népművészeti világtalálkozó költségeit. A középtávú tervek szerint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) gazdasági főigazgatóságát a minisztériumba integrálnák, a kultusztárca felügyelete alá tartozó tizenöt múzeum, könyvtár és levéltár gazdálkodási és egyéb háttértevékenységét összevonnák, illetve a Nemzeti Színházat részvénytársaságból költségvetési intézménnyé alakítanák. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kívánságra bővítendő digitális gyűjtemény: KlimoThecaFEL

A Pécsi Tudományegyetem Könyvtárának projektje, a KlimoTheca ( link ) indulásakor -- 2004. február 24-től -- 40 ezer oldalnyi, 50 címet tartalmazó digitális gyűjteményt tár az érdeklődők elé. Az IHM és a NKA pályázatán elnyert támogatásnak köszönhetően néhány hónap alatt a könyvtár anyaga 200 ezer oldallal bővülhet. A június 30-ig tartó időszakban -- szem előtt tartva az oktatás és a kutatás elsődlegességét, valamint a szerzői jogokat -- maguk a látogatók választhatják ki azokat a könyveket, amelyeket viszont szeretnének látni az interneten. A könyvtár munkatársai az első magyar nyilvános könyvtárat alapító pécsi püspök, Klimo György szellemét kívánják követni, amikor a mai kor nyilvánosságához, az internet közönségéhez juttatják el a nehezen hozzáférhető vagy a gyakori használat miatt gyorsan romló állapotú dokumentumokat.

Régebbi hírforrás(ok): Bogárdi János, KlimoTheca projektmenedzser, kt@lib.pte.hu

"Ante-equilibrium. Vitairat a fejlődő országok esélyegyenlőségéről"FEL

... címmel megjelent Rózsa Györgynek, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára nyugalmazott főigazgatójának új kötete. A febr. 17-i bemutatón (FSZEK Központi Könyvtár) Fodor Péter főigazgató köszöntése után Láng József, az Argumentum Kiadó vezetője beszélt a könyv születéséről, majd Vámos Tibor akadémikus méltatta a szerző munkáját. Rózsa György beszámolt a könyv megírásának indítékairól, az ENSZ és az UNESCO szakértőjeként tapasztalt személyes élményeiről. Az "Ante-equilibrium" szerves folytatása Rózsa György 1995-ben napvilágot látott "Kulturális örökség és információs társadalom" című kötetének. Jelenlegi munkájában a világ elmaradott részeit veszi górcső alá, és javaslatot tesz egy nemzetközi támogatási modell megvalósítására, melynek alapja az olvasáskészség, a könyvtári rendszer fejlesztése. A könyv központi eleme a szerző által megalkotott MAMA (Multinfunkcionális Alkalmazott Munkakészségi Alap) modell ismertetése.

Régebbi hírforrás(ok): Kiszl Péter közlése alapján

DigiCULT - örökség-különszámFEL

A DigiCULT Hírlevél 5. különszáma a kulturális örökséggel foglalkozók virtuális közösségeivel, együttműködésével foglalkozik. link

Régebbi hírforrás(ok): KultúrPont

Virtuális ókor - az egyiptomi kormány és az IBM közös projektjeFEL

Az egyiptomi kormány és az IBM között létrejött "Örök Egyiptom" nevű különleges együttműködésnek köszönhetően az egész világ számára hozzáférhetővé válnak az egyiptomi történelem 7000 évének emlékei. Az Örök Egyiptom honlap (link látogatói eddig példátlan módon meglátogathatják Tutankhamon virtuálisan rekonstruált sírját, amely pontosan úgy néz ki, mint amikor Howard Carter 1922-ben felfedezte a sírkamrát. A látogató eredeti állapotában tekintheti meg az alexandriai világítótornyot annak XIV. századi pusztulása előtt, de a Szfinx 2000 évvel ezelőtti arcát is megvizsgálhatja. - F: febr. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Rádiós archívumokFEL

Internetre kerül a rádió archívuma. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 130 millió forintos támogatásával digitalizálják és az interneten közzéteszik a Magyar Rádió archívumának egy részét. Az első ötszáz hanganyag a holokauszt és a Balassi-év témáit öleli fel. - F: febr. 18.

Nyílt rádiós archívumot üzemeltet az MTA SZTAKI. Az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA SZTAKI) 2003 októbere óta üzemeltet egy nyílt rádiós archívumot ( link ), amely rádióműsorokat, sorozatokat tárol és rendszerez. E műsorokat bárki meg is hallgathatja az interneten keresztül. - F: febr. 19.
-- Ezzel párhuzamosan a könyvtárosképző intézmények és továbbképzőhelyek új tantárgyat vezethetnek be "Tájékoztatás rádióműsor-archívumokból" címmel, mely a tájékoztatás stúdium hagyományos óraszámából hasíthat ki magának. ;-) (MG)

Hírforrás:
2004. február 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Száz év a főváros könyvtárában -- Hamvas Bélára néha panaszkodtak az olvasókFEL

Valamikor a hatvanas évek közepén állítólag betotyogott a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárba egy csokornyakkendős bácsika, aki mindenáron a tulajdonossal akart beszélni. Tulajdonossal? Milyen tulajdonossal? - kérdezték a könyvtárosok. A régi vágású úriember is meglepődött: Hát a Szabó Ervin úrral! Érdekes jelenet lehetett az is, amikor a panaszkönyvbe beírták, hogy Hamvas Béla könyvtáros a tájékoztatópultnál annyira elmélyedt az olvasmányában, hogy nem vette észre az asztal másik oldalán türelmetlenül várakozó információkérőt. A furcsaságok azonban azzal kezdődnek, hogy maga a könyvtár létrejötte sem (csak) száz évvel ezelőttre datálható. Legalább hat-hét dátum adódik, amikor szintén meg lehetne ünnepelni a századik évfordulót -- mondja Katsányi Sándor, aki éppen most írja a könyvtár történetét. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link Továbbá: Szabó Ervintől a "biblioplazáig" febr. 19., link

Könyvtárosrobot dolgozik egy amerikai egyetemenFEL

Robotkönyvtárost állítanak szolgálatba egy amerikai egyetemi könyvtárban. Az Indiana államban lévő Valparaiso Egyetemen debütál a könyvtárosrobot, amely napi 24 órás szolgálatot teljesít majd, és feladata, hogy a megadott könyveket kikeresgélje a fémpolcokon és leadja az emberi személyzetnek. A könyvtárnak jelenleg 450 ezer könyve van, de az egyetem szeretné 600 ezresre bővíteni a gyűjteményt. - febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

Itthon nem megy a távmunka -- pedig hatékonyabbak lennénekFEL

Európában és a tengerentúlon a távmunka egyre nagyobb teret hódít: a GartnerGroup adatai szerint mára az ilyen formában foglalkoztatottak száma elérte a 137 milliót. Tapasztalatok szerint a távmunkások hatékonyabban dolgoznak, mint irodai társaik: a JDEdwardsnál 25, az American Expressnél 43 százalékkal eredményesebbek azok, akik távmunka keretében dolgoznak. Itthon azonban még a megfelelő jogi háttér is hiányzik mindehhez. Erre talán a születőben lévő, új távmunkatörvény megoldást jelenthet, ám ma még az sem világos, mi számít távmunkának; ki dönti el, hogy az otthon dolgozó távmunkás sérülése munkahelyi balesetnek számít-e; vagy hogy mit írjon a munkáltató a munkaszerződés "munkavégzés helye" rovatába. Érthető hát, ha sok vezető inkább kivárja az új szabályt. - F: febr. 20.
-- Mivel az információ- és tudásigény háttérforrását tekintve irreleváns a használók számára, ezért a szerzeményező, feldolgozó mellett a részben tájékoztató munka is végezhető távmunka keretében. Részleges példa erre a LibInfO, vagy a chat-tájékoztatás (pl.: Érdemes-e bevezetni az online referensz-szolgálatot? link 03/320*46335 ) A könyvtár tehát sok szempontból élhet a távmunka lehetőségével. A felmérések szerint a távmunkások alkalmazásának egyik legnagyobb akadálya a kontroll elvesztésétől való félelem. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Mi, a könyvtárhasználók(?)FEL

A hét végén zajlott Partnering 2004 konferencián (az ügyfélkapcsolati szakma tanácskozása) dr. Csányi Vilmos etológus professzor rendhagyó plenáris előadásában rámutatott: az ember több szempontból még mindig az a "csordaállat", amelyik több tízezer évvel ezelőtt volt. Mint minden jól szerveződött közös csoportra, ezért rá is jellemzőek azok a hiedelmek, közös akciók és közös konstrukciók, melyek a csoporthoz tartozás érzését biztosítják, és amelyekért cserébe az egyed képes és hajlandó saját pillanatnyi érdekeit a csoportérdekek alá rendelni. A modern idők nagy problémája -- Csányi professzor szerint -- hogy természetes csoportszerkezet ritkán alakul ki, nagy a versengés a csoportok között, és gyengék a kötőerők. Ezeket az etológiai jellemzőket fel lehet használni a különböző ügyfélszolgálati megoldások célkitűzéseiben, irányelveiben is. Hiszen az ügyfél [legyen akár olvasó], ha egy szolgáltatóval [mondjuk, könyvtárral] kapcsolatba kerül, ha nem is tudatosan, de csatlakozni szeretne a szolgáltató "csoportjához". Keresi azokat a bíztató jeleket, melyek a befogadás rítusát jelentik számára. Ha a kiszolgálás merev, szigorúan a szabályokhoz ragaszkodó, az ügyfél elbizonytalanodik, talán el is fordul (hisz annyi versengő csoport van), hátha máshol kedvesebben fogadják. Ezért éreztetni kell vele, hogy itt befogadták, része a csoportnak, segítségére vannak, kiváltságokat kap, de ugyanakkor számítanak is rá. - F: febr. 23.

Hírforrás:
2004. február 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

K+F központ támogatja majd az autóipartFEL

Jövő év végére valósulhat meg a K+F központ építésének első üteme, a magyarországi autóipari beszállítók tevékenységének támogatására. A Dél-Budára tervezett központ első ütemének felépítése mintegy 1,5 milliárdba kerülne, míg a második ütem költsége 3,5-4 milliárd forint lehet. A szükséges pénz nagy részét egy szakmai befektető biztosítaná a Kelen Park Kft.-n keresztül, másik részét pedig európai uniós strukturális alapok felhasználására kiírt gvop- pályázatok segítségével kívánják megszerezni. - F: febr. 17.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Yahoo lecserélte a Google-t saját keresőjéreFEL

A Yahoo amerikai oldalain, tehát Yahoo.com főoldalán is lecserélte a Google-t saját keresőrendszerére, ezzel beteljesedni látszik a Google abszolút piaci elsőbbségének lassú feloldódása. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Terjed a munkahelyi adatlopásFEL

A korszerűsödő irodai technológia egyre inkább lehetővé teszi a dolgozóknak, hogy információkat lopjanak munkaadóiktól, tudósít a BBC Online. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

Fényes jövő előtt állnak az elektronikus hírlevelekFEL

A kéretlen levelekre érzékeny felhasználók mára megtanultak különbséget tenni a hírlevelek és a nem kívánatos üzenetek között, ugyanakkor a hírleveleket is hajlamosak könyörtelenül kitörölni, ha azok nem időszerűek és nem tartalmazzák a keresett információkat - derült ki a Nielsen Norman Group elektronikus hírlevelek használhatóságát vizsgáló új felméréséből. (...) A felmérést készítő Nielsen és Amy Stover szerint a hírlevelek fényes jövő előtt állnak, feltéve, ha képesek időszerű, naprakész információkat szolgáltatni bizonyos témakörökben. Az egyik legsikeresebb hírlevél az ausztrál Huntley's Morning Note nevű rendszeres napi elektronikus kiadványa, amely minden reggel még az ausztrál tőzsde nyitása előtt szolgáltatja az amerikai értékpapírpiac legfrissebb híreit. Kiemelt figyelmet kapott az a hírlevél is, amely friss időjárás-jelentéssel jelentkezett minden reggel. Az ilyen és ezekhez hasonló hírlevelek időszerű és naprakész specifikus információikkal megragadják a felhasználók figyelmét. (...) A felmérés szerint a hírlevél-előfizetőket négy dolog idegesíti a legjobban: a túl gyakori levélértesítők, az érdektelen vagy irreleváns tartalmak, azok a hírlevelek, amelyekre nem iratkoztak fel, és végül az olyan e-mailek, amelyek váratlanul felbukkanó (pop-up) hirdetéseket tartalmazó weboldalakra vezetnek.

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.239, febr. 20., link

CRI-szindróma: a számítógép előtt ülők betegségeFEL

Összefoglalóan Computer Related Injuriesnek (CRI), számítógép által okozott károsodásnak nevezik a nemzetközi egészségügyi gyakorlatban az információtechnológia egyik sajátos következményét. A számítógép az eddigi legbonyolultabb munkaeszköz, amellyel használója a legtöbb szálú, legintenzívebb viszonyban van. Szinte hihetetlen kórképek alakulhatnak ki az internetfüggőségtől az "egérvállig". - F: jan. 18.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kiégés a munkahelyen - Tesztelje önmagát! (Menedzsmentfórum)FEL

A kiégés fogalma már az ötvenes években megjelent a munkapszichológiában. A kiégés (burnout) akkor következik be, ha hosszú időn keresztül nagyobb terhelésnek vagyunk kitéve, mint amennyivel meg tudunk birkózni. - F: febr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

Könyvtárosok a hirdetésekbenFEL

Az 1950-es években egy hirdetési cég reklámjában a cég könyvtárosa "The answer woman" (kb. A nő, aki mindenre tudja a választ...) felirattal jelent meg. Az 1990-es években az American Libraries c. szakfolyóirat már szükségesnek találta, hogy illusztrátorai számára útmutatót készítsen, amely így szólt: "könyvtárosként soha ne ábrázoljanak vénkisasszonyt vagy öreg hölgyet. A férfi könyvtárosok általában nem viselnek csokornyakkendőt. Lapunkban nem közlünk olyan fotóillusztrációkat vagy rajzokat, amelyeken extrém testméretek vagy Csendet kérünk! feliratok szerepelnek." Az elmúlt években a könyvtárosokat mindenféle árucikk, lehetőség és életérzés reklámozására felhasználták. Egy szenátorjelölt hirdetésében azzal érzékeltette, hogy "alulról indult" (!), hogy korábban hamburgert árult, majd könyvtáros is volt.... A Wall Street Journal-ben egy befektető Házaspár így nyilatkozott: "olyanok vagyunk, mint egy könyvtári katalóguscédula: azok, akiknél beruházunk, szükség szerint bármire használhatnak bennünket".

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő, link

Csepeli György: az EU-csatlakozásra megszületik az informatikai társadalomFEL

A májusi EU-csatlakozás időpontja az informatikai társadalom megszületését is jelenti Magyarországon - mondta Csepeli György, az informatikai tárca politikai államtitkára. - F: febr. 20.

Régebbi hírforrás(ok): link

Nő az érdeklődés a mezőgazdasági szakkönyvek irántFEL

A földművelésügyi és az oktatási tárca évente több mint százmillió forinttal támogatja az agrárszakkönyv-kiadást. Az idén a borral, a lótenyésztéssel és a gombatermesztéssel kapcsolatos kiadványok a legnépszerűbbek. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

FBI matricák a DVD-ken, CD-ken és a szoftverekenFEL

Az FBI bejelentette, hogy hozzájárulását adja nevének és logo-jának használatához a hollywood-i filmstúdiók, kiadók és programfejlesztő vállalatok részére, így a jövőben DVD-ken, CD-ken és a szoftvereken találkozhatunk majd a bűnüldöző szerv emblémájával. - F: febr. 22.

Régebbi hírforrás(ok): link

Premierlap, az olvasóbarát könyvportálFEL

A link site-ot a könyvbarátok számára készítették a lap gazdái azzal a céllal, hogy ezen az oldalon megismerkedhessenek a könyvújdonságokkal, válogathassanak közülük, és sokszor még a megjelenés előtt tájékozódhassanak az őket érdeklő kiadványokról. - F: febr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): link

Neten a romániai magyar Sajtóbibliográfia 1989-1998FEL

Kuszálik Péter sajtóbibliográfiája internetre fésülve mától elérhető a Romániai Magyar Adatbankban ( link ). A korszak a romániai magyar sajtó nagy boom-jának ideje, már csak ezért is érdemes belekattintani.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ausztrália képekbenFEL

Az Ausztrál Nemzeti Könyvtár ingyenes kereshető képtárában (link , a PictureAustralia-ban egyaránt találunk az 1900-as évek első felében készült fotókat cápavadászatról vagy az operaház építéséről, de könnyen rákereshetünk a napjainkban készült változatos tematikájú képekre is, szinte bármilyen keresőszó segítségével. A virtuális képtár anyagának összeállításában számos ausztrál fotóügynökség, múzeum, könyvtár és magánszemély vett részt. A cél az volt, hogy a lehető legszínesebb Ausztráliát bemutató anyag álljon össze. A szebbnél szebb fényképekről egy kattintással minden lényeges információt megkaphatunk: ki készítette, mikor; hol található meg stb.s ha elnyerte tetszésünket, akár meg is rendelhetjük a kívánt képet.(KE)

Hírforrás:
2004. február 25.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Journal of Digital ContentsFEL

Nem klasszikus portál szerkezetű hírforrás oldallal lesz dolguk azoknak, akik ellátogatnak a Journal of Digital Contents webkikötőjére. A negyedévente megjelenő folyóirat inkább tudományos szempontú cikkeket közöl az információs társadalom és oktatás témakörében. A folyóirat elfogad cikkeket külső szerzőktől is. A 2004-es évben tervezett témái: A digitális tartalom védelme, Digitális könyvtárak, Tanulási és tudásobjektumok

Régebbi hírforrás(ok): Infinit Hírlevél No.239, febr. 20., link

Megjelent a Kutatási Jelentés legújabb számaFEL

Megjelent az Információs Társadalom- és Trendkutató Központ Kutatási Jelentésének legújabb száma. A kiadvány témái: távmunka; e-kereskedelem; gyermekek és a számítógép; elektronikus jogalkotás; információs társadalom Indiában. - F: febr. 19.

Régebbi hírforrás(ok): link

6,5 milliárd klikkelés a NASA honlapjánFEL

A NASA Mars expedíciójáról készült fotóit az elmúlt másfél hónapban több kattintás érte az űrkutatási ügynökség honlapján, mint ahány ember a földön él. A National Aeronautics and Space Administration ezzel a látogatottsággal története legnagyobb mérhető népszerűségét érte el. - F: febr. 23.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról