Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/16., 4. 21.

Több mint 84 milliárd oktatási fejlesztésekre -- ismét a könyvtár kifelejtése
Határon túli magyar könyvtárak támogatása
Szeminárium a közkönyvtári kölcsönzési jogdíjról
Elektronikus könyvtár üzleti modellje az Axelerotól
Rejtett tartalmak kiszűrése; Információból tudás
Google Answer kontra könyvtári tájékoztatás
A német és amerikai tájékoztató szolgálat összehasonlítása
Marketing a könyvtáros tantervekben
Okosabb könyvtáros több igényvizsgálatot végez
Internetes sajtófigyelés térítésmentesen
Mobiltelefon a könyvtárban
Mikor nőjük ki a gyerekcipőt?
Bővülő internetelérés a civil szervezeteknek
A Google lakóhely szerint célozza meg a netezőket
A vandalizmus visszafordítása – megrongált könyvekből művészet
Nemsokára a kormány előtt az e-ügyintézést szabályozó törvény
A jótékony célú gyűjtésnél is fontos a kapcsolati tőke
Szoftvercimbora segítheti az egyetemistákat
Idősebb munkavállalók - kiaknázatlan lehetőségek
Budapesten alakult meg az EUTA
A Vakbarát Magyar Elektronikus Könyvtár
A McDonald's szélessávot kínál diétás menüje mellé
Magyar hírességek vándorkiállítása
Kosztolányi-illusztrációk
Pályázat pedagógusok médiaismereti továbbképzésére
Képzeletbeli visegrádi könyvtár
Kínai könyvek
Hat év múlva már minden negyedik IT-munkát kiszervezik?
DirectEurope
Culture2000 Hírlevél
Tavasztól 3 új Egyperces Magazin
Auschwitz-album könyvtárakba


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Több mint 84 milliárd oktatási fejlesztésekre -- ismét a könyvtár kifelejtéseFEL

Az elkövetkező négy évben több mint 84 milliárd forint jut oktatási fejlesztésekre. Az elsősorban uniós forrásokból létrehozott alapból mintegy 25 milliárdot költenek a közoktatás korszerűsítésére. - F: ápr. 19.
-- Olvasás--szövegértését, matematikai eszköztudás és az idegennyelv-tudás fejlesztését, szociális kompetenciák fejlesztését szolgáló oktatócsomagról szól, könyvtárat -- vö.: a dokumentumok szakértői szintű menedzselése és szolgáltatása -- viszont nem említ a hír. Mint ismeretes, az érvényben lévő könyvtári stratégiában (Skaliczki Judit: A könyvtári terület stratégiai céljai 2003 - 2007) nem szerepel az iskolai könyvtár, az oktatásban részt vevők segítése is csak a küldetésnyilatkozatban említtetik, a feladatok között nem (!). Így összefüggni látszik a stratégiai tervezés gyenge minősége és a könyvtári szempontok rendszeres mellőzöttsége közötti összefüggés, illetve az, hogy a könyvtárak ismét saját térfelükön -- jelen esetben az oktatási dokumentumok szolgáltatása, olvasás--szövegértés fejlesztése szenvednek vereséget. Csúcsdöntéshozó részéről sem szégyen, ha hibát követ el, ám a hibákban való tartós megmaradás az egész rendszert sújtó alkalmatlanságot jelent. A személyi következtetések levonása szakmánkon túlmutató érdek. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Határon túli magyar könyvtárak támogatásaFEL

A Kölcsey Ferenc Alapítvány pályázatot hirdet határon túli magyar könyvtárak támogatására Testvérkönyvtár programja keretében. Céljuk értékes, új könyveket juttatni a szórványban élő, kistelepüléseken lakó magyaroknak, főként a gyermekeknek. Olyan hazai, ötezer lakosnál kisebb települések iskolai, illetve közművelődési könyvtárainak pályázatát várják, amelyek hasonló partnerrel vannak támogatói kapcsolatban. Beadási határidő: 2004. április 30. és szeptember 30. Bővebb információ: Kölcsey Ferenc Alapítvány; 1054 Budapest, Hold u. 6. - Szente Ferenc szentef@freestart.hu tel.: 131-0195, fax: 131-0195

Régebbi hírforrás(ok): Pályázatfigyelő, KulturPont Hírlevél

Szeminárium a közkönyvtári kölcsönzési jogdíjrólFEL

A József Attila Kör a Könyvfesztivál idején a Kongresszusi Központ Lehár III. termében Public lending right címmel szemináriumot tart 2004. április 23-án 11- től 13 óráig. Vendégeik: Hans-Peter Bleuel, az Európai Írókongresszus – EWC – alelnöke, dr. Kiss Zoltán, a Szabadalmi Hivatal osztályvezetője, dr. Jim Parker, a brit Közkönyvtári Kölcsönzési Jogdíjkezelő Társaság igazgatója, dr. Schneider Márta, az NKÖM helyettes államtitkára.

Régebbi hírforrás(ok): KulturPont

Elektronikus könyvtár üzleti modellje az AxelerotólFEL

A hazai internetes piacon elsőként indít szélessávú, strukturált tartalomszolgáltatást Magyarország piacvezető internetszolgáltatója, az Axelero Internet.
-- Újabb könyvtár-versenytárs jelent meg a piacon egy hónapon belül -- ezúttal nem állami pénzből, hanem vállalkozói tőkéből --, amely a fizetőképes keresletet igyekszik elhalászni. Az Axelero ugyan hagyományos könyvtári jellegű dokumentumokat nem nyújt, de ez semmi máson nem múlik, csupán üzleti szándékain. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Rejtett tartalmak kiszűrése; Információból tudásFEL

A Magyar Információbrókerek Egyesülete soron következő konferenciája május 19- én, szerdán lesz a Matáv-székházban (Budapest, I. Krisztina krt. 55.). A konferencia előtt 9.00 órai kezdettel a MIBE közgyűlést tart. Ezen mód van új tagok felvételére, ezért érdeklődőket is szívesen látunk. A program: Rejtett tartalmak kinyerése -- az üzleti hírszerzés útjai (Tamon István, vállalkozásbiztonsági tanácsadó, Posys Kft.), Diskurzuselemzés és üzleti lehetőségek (D. Árvay Anett, ELTE), Pszichológiai tartalmak elemzése narratív pszichológiai eszközökkel (Dr. László János, tudományos tanácsadó, MTA Pszichológiai Kutatóintézete; Pécsi Tudományegyetem, Pszichológiai Intézet), A szövegbányászat üzleti alkalmazása (Miskolczy Csaba, ügyvezető, TEXTlab Kft.), Üzletiintelligencia-alkalmazások a telekommunikációban (Szakmáryné Jancsok Judit, Matáv Rt.), Üzleti hírek elemzése; NewsPro (Dr. Prószéky Gábor – Kis Balázs, Morphologic Kft.)

Régebbi hírforrás(ok): link

Google Answer kontra könyvtári tájékoztatásFEL

A Google Answer indulása után egy ideig a könyvtárosok azon álmélkodtak, hogy az emberek olyasmiért fizetnek, amit ingyen is megkapnak a könyvtárban. Amikor már több idő telt el, az volt az érdekes, miért hajlandóak fizetni a válaszokért teljesen ismeretleneknek saját, jól ismert könyvtárosuk helyett. A kérdezőkkel (nem könyvtárosokkal!) folytatott beszélgetésekből kiderült, hogy
1. Egy ismeretlentől bármit meg lehet kérdezni, nem kell félni, hogy összefutunk a boltban, és odakiáltja: - Ó, Smith úr, remélem, sikerült megtalálnia azt a bizonyos Viagra-szállítót!
2. A válaszért fizetett csekély díj révén a kérdezőből ügyfél lesz, aki ezt az interakciót irányítja, míg a közkönyvtárban a „köz" egyik tagjaként a könyvtáros idejének csak kis részére tarthat igényt. (Ha ezt nem tudná, a könyvtárosok csakhamar eszébe fogják juttatni.)
3. A térítéses környezetben senkit sem néznek ostobának, mert akkor az illető nem fizet. (A GA-nak udvariasnak kell lennie az ügyfelekkel, akkor is, ha azok gorombáskodtak.)
Meg kell jegyeznünk ugyanakkor, hogy a GA népszerűsége ellenére sem csökkent a tájékoztató szolgálatok forgalma, ugyanis a GA és a könyvtárak teljesen más szolgáltatást nyújtanak: a GA gyors válaszokat ad olyan kérdésekre, amelyek könnyen megválaszolhatók elektronikusan, míg a könyvtárakban ez másképpen (esetenként több lépésben) zajlik. Az jó dolog, hogy több lehetőség is adódik a tájékozódásra, de nem szerencsés az egyiket a másikkal összekeverni.

Régebbi hírforrás(ok): link

A német és amerikai tájékoztató szolgálat összehasonlításaFEL

A tájékoztató pult mögött az olvasó többnyire képzett könyvtárosokkal találkozik ugyan, de nem az adott szakterületet is jól ismerő szakreferensekkel, őket csak „vészhelyzetben" hívják elő hátsó irodáikból. Az olvasók ilyenkor úgy érzik magukat, mintha hivatalokban lennének kérvényezők, akik mintegy megzavarják fontos munkájukban a tisztviselőket. Az Egyesült Államokban a „referensz könyvtár" általában az intézmény legnagyobb részlege, csaknem mindig a könyvtár központi helyén található, s ott kifejezetten tájékoztató könyvtárosok dolgoznak, akik könyvtárosi végzettségük mellett más szakmai diplomával is rendelkeznek. A Yale Egyetem könyvtárának tájékoztató részlegében pl. a 10 munkatárs közül ötnek PhD fokozata van, a többi ötnek a könyvtárosin kívül legalább egy szakterületről Master fokozata.

Régebbi hírforrás(ok): Szubjektív megjegyzések a német és amerikai könyvtárakban tapasztalt (tájékoztató)szolgálati mentalitásról (ref. Katsányi S.) In: Könyvtári Figyelő, 2004/1. link

Marketing a könyvtáros tantervekbenFEL

Lévén a marketing nem más, mint a megfelelő vevőkör megtalálása, igényeinek megállapítása és kielégítése, a könyvtár- és információtudományi (KIT) stúdiumok piaci kínálatként is szemlélhetők - kínálatként a tanulók, a könyvtárvezetők és -fenntartók, az egyetemi vezetők és az egyetemek fenntartói, valamint más érdeklődők számára. Ahhoz, hogy a KIT képzési piac sokféle érdeklődőjének (potenciális vevőjének) igényeit megismerjék, a demográfiai, földrajzi, pszichológiai és viselkedési adatok összegyűjtésére és kreatív elemzésére van szükség...

Régebbi hírforrás(ok): A marketing fontossága a könyvtári és tájékoztatási tantervekben (ref.: Mohor J.) In: Könyvtári Figyelő, 2004/1. link

Okosabb könyvtáros több igényvizsgálatot végezFEL

A cikk egy kérdőíves felmérés eredményeit elemzi, melynek során arra keresték a választ, hogy a szlovén általános iskolai és középiskolai könyvtárak végeznek-e használói vizsgálatokat. Megállapították, hogy azok a könyvtárosok végeztek több ilyen vizsgálatot, akiknek magasabb volt a végzettsége, megfelelő könyvtár- és információtudományi képzésben részesültek, és akik továbbképzési programokban vettek részt. Az is lényegesen befolyásolta a használói vizsgálatok számát, hogy az illető könyvtáros tagja volt-e valamelyik szlovén szakmai egyesületnek vagy szervezetnek.

Régebbi hírforrás(ok): Használói vizsgálatok szlovén iskolai könyvtárakban. In: Könyvtári Figyelő, link

Internetes sajtófigyelés térítésmentesenFEL

Naponta több száz hír/cikk jelenik meg az interneten, a Median legfrissebb adatai pedig azt mutatják, hogy munkanapi átlagban, a top 5 magyar website hálózatában 1 500 000 egyéni látogató 25 000 000 oldalt tölt le. Akárhogy is ítéljük meg a kb. 20 százalékos internet penetrációt, az előbbi adatokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Örömmel tájékoztatom Önöket, hogy a webes források figyelésére létrehozott egyszerű eszköz megszületett, és a neve Google Alert link Igaz, a szolgáltatás használati utasítása nem olvasható magyarul, de ennek fejében ingyenes. Nem, nem gépelési hiba, a szolgáltatás ingyenes! A Google ugyan tervezi a szolgáltatást komplexebbé tenni, és az a változat már fizetős lenne, de a jelenleg elérhető BETA változat teljesen ingyenes. - F: ápr. 8.

Régebbi hírforrás(ok): link

Mobiltelefon a könyvtárbanFEL

Mit tehetnek a könyvtárosok a könyvtár nyugalmának védelme, a többi olvasó zavartalanságának megóvása érdekében? Számos eszköz áll rendelkezésünkre. A legvonzóbbnak a mobiltelefonok kitiltása tűnhet, ám valószínűleg ez a megoldás lenne a legnépszerűtlenebb az olvasók között. Az Egyesült Államok számos államának általános iskoláiból a 90-es években például kitiltották őket, de a szeptember 11-i esemény után visszavonták e rendeleteket. Ígéretes a csendes üzemmódú telefonok elterjedése is. Ezek a készülékek hangjelzés helyett rezgéssel érzékeltetik gazdájukkal, hogy hívásuk van. Lehetőség van arra is, hogy ilyen esetekben hangposta útján üzenjünk a hívónak, például így: „pillanatnyilag nem tudok beszélni, hívj öt perc múlva". Költséges megoldás a Faraday ketrec elnevezésű technika, melynek lényege, hogy a falba és a mennyezetbe rádiójel csapdákat építenek. Sajnos négyzetméterenként 35 centbe került 2001-ben, ráadásul a biztonsági szolgálat tagjainak rádiós kapcsolattartását is megakadályozza.
Igaz, a mágneses 3M lopásgátló rendszerek működését nem befolyásolja, ha biztonsági kapuktól bizonyos távolságra telepítik a ketrecet. A könyvtárak valószínűleg a lehetséges megoldások egyedi kombinációival tudják majd megakadályozni, hogy olvasóik a szükségesnél többet tudjanak meg társaik cipőfűző vásárlási szokásairól.

Régebbi hírforrás(ok): Mobiltelefonok a könyvtárban. (ref.: Fazokas E.) In: Könyvtári Figyelő, 2004/1. link

Mikor nőjük ki a gyerekcipőt?FEL

Az alap- és középfokú oktatási intézményekben száz diákra mindössze hét számítógép jut; a gépek fele ráadásul elavult – derül ki a TÁRKI felméréséből, mely a hazai computer- és internet-penetrációt vizsgálja. A magyar háztartások 31 százalékában használnak legalább egy személyi számítógépet, és 12 százalék rendelkezik internet-hozzáféréssel – állapítja meg a TÁRKI monitoring vizsgálata, melyet a Magyar Információs Társadalom Stratégia részeként készített. Az adatokból kiderül: 2003 végére másfélszeresére nőtt az internet- hozzáféréssel rendelkező háztartások aránya. A net-hozzáféréssel rendelkezők ötven százaléka analóg modemmel, vezetékes vonalon csatlakozik a világhálóra, míg a szélessávú technikák (kábel, ISDN, ADSL) aránya nagyjából azonos, 14-15 százalék között van.
A 14 évesnél idősebb lakosok 25 százaléka internethasználó, 41 százalékuk otthon is internetezik. Nemzetközi összehasonlításban az otthoni internet- hozzáféréssel rendelkező háztartások aránya alacsony – a szélessávú otthoni hozzáféréssel rendelkezők aránya viszont Magyarországon a legmagasabb – jegyzi meg a felmérés. Az EU-ban a lakosság 54 százaléka használja a világhálót.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bővülő internetelérés a civil szervezeteknekFEL

Az év első hónapjában új helyszínre költözött, márciusban pedig bővítette szolgáltatásait a NIOK Civil Szolgáltató Központja. Az új iroda elsősorban a budapesti és pest megyei nonprofit szervezetek működését segíti különböző szolgáltatásokkal. A Margit körúti központ márciustól az Axelero Internet támogatásának köszönhetően a korábbinál több ügyfelet tud kiszolgálni ingyenes internet-hozzáférési lehetőséggel. A civilek az internetet elsősorban információgyűjtésre, levelezésre és pályázati lehetőségek felkutatására használják. A világháló használata iránti kereslet folyamatosan nő, ami idén a kapacitás növelését tette szükségessé. Az Axelero Internet, amely 2001 óta internetszolgáltató partnere a NIOK-nak, márciustól újabb két ADSL Profi internet-hozzáférést biztosít a központnak, amellyel összesen immár 9 számítógép várja a nonprofit szervezetek képviselőit ingyenes szélessávú internetkapcsolattal. A NIOK munkáját is segítő internetelérés mellett az Axelero Adatparkban üzemel a nonprofit.hu weboldalt kiszolgáló szerver. Az Axelero Internet szándékai szerint így az egész civil szférát segíti abban, hogy hatékonyan és naprakészen működhessenek.

Régebbi hírforrás(ok): link

A Google lakóhely szerint célozza meg a netezőketFEL

A Google amerikai és nemzetközi hirdetői számára olyna szolgáltatást tesz lehetővé, melynek segítségével lakóhely szerint érhetik el a potenciális fogyasztókat. Az internetes keresőmotorok piacát vezető cég csütörtöki bejelentése szerint lehetővé teszi amerikai és nemzetközi hirdetői számára, hogy a potenciális fogyasztókat, vagyis a Google oldalait látogató internetezőket lakóhelyük szerint érhessék el. Mint ismeretes, a Yahoo már rendelkezik hasonló szolgáltatással. Például ha Magyarországról lépünk fel az amerikai cég levelezőoldalára, egy magyar nyelvű hirdetéssel találkozunk.
Az internetes keresőmotorok piacát vezető Google az elmúlt hónapban leplezte le Google Local nevű szolgáltatását, mely az internetezőket abban segíti, hogy kulcsszó és városnév megadásával helyi cégeket találhassanak meg. A szolgáltatás azt is lehetővé teszi, hogy a hirdetők régiók szerint érjék el a fogyasztókat. Az új Google Local azonban már közelebb visz a fogyasztókhoz azzal, hogy város szerinti keresést is lehetővé tesz. Ez annyit jelent, hogy a tengerentúli helyi hirdetők városra méretezett webes hirdetésekben is gondolkodhatnak, így a jövőben talán csak a New York-iak kapnak „nagy almás" étteremajánlatokat.

Régebbi hírforrás(ok): link

A vandalizmus visszafordítása – megrongált könyvekből művészetFEL

2001 első hónapjaiban a San Francisco Nyilvános Könyvtár dolgozói a főkönyvtár raktárában több mint 600 megrongált dokumentumra bukkantak. A tönkretett könyveket, melyek főként a homoszexualitás, a transzszexualitás és az AIDS témakörében íródtak ahelyett, hogy végképp selejtezésre ítélték volna, különböző képzőművészekhez és érdeklődökhöz juttatták el, hogy a pusztításból művészetet teremtsenek. A kezdeményezés híre hamar szárnyra kapott, így végül nemcsak a térségből, hanem az Egyesült Államok más államaiból, Japánból és Franciaországból is akadtak jelentkezők az alkotásra. Az eredmény, a „Vandalizmus visszafordítása”: több mint 200 olyan munkából álló kiállítás, mely a rongálásból született, s mely jól érzékelteti a művészet átalakító hatását. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link

Nemsokára a kormány előtt az e-ügyintézést szabályozó törvényFEL

Az elektronikus kormányzati szolgáltatásokat jogszabály- és ügyfélalapon kell kialakítani, mivel a technológia alapú alkalmazások a tapasztalatok szerint megbuknak. A tanárok informatikai képzése 2006-ban minőségi ugrást okoz majd az oktatásban, a különböző eszközök vásárlását támogató pályázatok és a digitális tananyagok elkészülése után - mondta Magyar Bálint oktatási miniszter pénteken az Internethajón. A szakmai találkozón csaknem ötszázan vettek részt a kormány és a gazdasági élet szereplői közül. Várhatóan két hét múlva a kormány elé kerül a közigazgatási eljárásról szóló törvény tervezete, amely egy 30 éves jogszabály helyébe lépne: ez a törvény szabályozná az államigazgatás és az állampolgár viszonyát. A tervezetben külön fejezet foglalkozik az elektronikus ügyintézéssel, amely kimondja: ha egy állampolgár 2005 után elektronikus úton intézi valamely hivatalos ügyét, a hivatalok is kötelesek azt elektronikusan kezelni. Az elektronikus aláírás alkalmazása sokat lendít majd az e-ügyintézés elterjedésén, akinek viszont még nem lesz e-szignója, az a Kormányzati Portál Virtuális Okmányirodájában indíthatja el hivatalos ügyeit.

Régebbi hírforrás(ok): link

A jótékony célú gyűjtésnél is fontos a kapcsolati tőkeFEL

Egy most közzétett amerikai felmérés szerint a jótékony célú pénzgyűjtés -- a fundraising -- során az emberek teljesen másképp viselkednek az ismerőseik által javasolt szervezetekkel szemben. A Luth Research és a Kintera Inc. kutatása szerint a nonprofit szervezetek 58 százalékos arányban kapnak támogatást, ha egy közeli ismerős, barát hívja fel rá a figyelmet. Sokkal rosszabb az arány a televíziós hirdetéseknél: a felhívással találkozók 12 százaléka áldoz pénzt a célokra. Amennyiben valaki postai levélben értesül valamely jótékonysági szervezetről, akkor az esetek 9,8 százalékában támogatja azt. Jelentősen nőtt az online módon juttatott támogatások száma, a felmérés szerint az amerikaiak 22 százaléka adakozott a weben keresztül. A politika szempontjából is egyre fontosabb lesz a világháló, hiszen az ilyen célok érdekében létrehozott pénzalapoknak az emberek 15 százaléka küldött pénzt online.

Régebbi hírforrás(ok): link

Szoftvercimbora segítheti az egyetemistákatFEL

Az „Egyetemi Szabadidő- és Életstílus-menedzsernek" (ULL) elkeresztelt program a diákok ideális segítőtársa lehet a tanulásban és szabadidejük eltöltésében egyaránt. A szoftvert három brit informatika szakos hallgató fejlesztette ki egy, a Microsoft által kiírt verseny keretében, elsősorban mobiltelefonos vagy kéziszámítógépes használatra. Az egyelőre csak prototípus formájában létező program segít a diákoknak a megfelelő jegyzetek és olvasmányok kiválasztásában, véleményezi megírt dolgozataikat, vagy éppen adott esetben megmutatja a helyes utat a kocsmából hazafelé igyekvő fáradt egyetemistáknak. - F: ápr. 17.
-- Kérdésünk lehet, hogy a szoftver alapértelmezésben tartalmazza-e a virtuális illetve 'fizikailag létező' könyvtárak fontos koordinátáit, illetve katalógusaink, dokumentumaink mennyiben alkalmasak mobil eszközökön való megjelenítésre. Ha nem vagyunk elég gyorsak, könnyen lekerülhetünk a térképről. (MG)


Idősebb munkavállalók - kiaknázatlan lehetőségekFEL

A 45 felettiek szinte minden, a munkavégzés szempontjából fontos tulajdonságban jobbak fiatalabb társaiknál. Ráadásul Magyarországon ez a korosztály a legelégedettebb a munkahelyével.

Régebbi hírforrás(ok): link

Budapesten alakult meg az EUTAFEL

Az Európai Teleház Szövetségek Uniójának (European Union of Telecottage Associations - EUTA) megalakítására azt követően került sor, hogy 2003 szeptemberében a boszniai Neumban hét ország megállapodott a nemzetközi szervezet létrehozásáról, és felkérte Magyarországot az előkészítő munka elvégzésére. A szövetség tagjai az eredeti terv kigondolói: Bosznia- Hercegovina, Bulgária, Észtország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, valamint Szerbia-Montenegró teleházszövetségei és a később csatlakozott Szlovák Teleház Szövetség. - F: ápr. 18.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

A Vakbarát Magyar Elektronikus KönyvtárFEL

Az elektronikus könyvtárhoz vakbarát belépési oldalt hozott létre nemrégiben az üzemeltető. A dokumentumok letöltéséhez egyszerű text formátumot, az erre alkalmas dokumentumokhoz pedig online felolvasási lehetőséget biztosít. - F: ápr. 12.

Régebbi hírforrás(ok): link

A McDonald's szélessávot kínál diétás menüje melléFEL

Miután lezárultak a kísérletek, a McDonald's végül a Wayport céget bízta meg, hogy telepítsen Wi-Fi elérési pontokat több ezer éttermében USA-szerte. A McDonald's és mások, így a Cometa Networks vagy a Toshiba is azt tervezi, hogy elérési pontokat telepít nagyobb üzleteibe vagy a nagyvárosok forgalmas helyeire. A McDonald's-nek 13500 étterme van a USA-ban és kb. 30 ezer világszerte. Dan Lowden, a Wayport marketing alelnöke elmondta, hogy 3-6 ezer amerikai étterembe telepítenek Wi-Fi elérési pontokat a következő 9-12 hónapban.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar hírességek vándorkiállításaFEL

Szenci Molnár Albert, Vámbéry Ármin, Jedlik Ányos, Konkoly-Thege Miklós, Liszt Ferenc, Kovács Margit – életük története, illetve alkotásaik együtt most Révkomáromban tekinthetők meg szlovákiai-magyaroszági „koprodukcióban”. Hét felvidéki (Révkomárom, Dunaszerdahely, Érsekújvár, Szenc, Párkány, Zseliz, Ipolyság) és hat magyarországi (két győri, továbbá soproni, szentendrei, tatabányai és váci) könyvtár együttműködésének eredményeként jött létre az a vándorkiállítás, amelyen a városok neves szülötteit és lakóit mutatják be. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kosztolányi-illusztrációkFEL

A Szabadkai Városi könyvtár galériája (Cara Dusana 2., a városközpontban) Kosztolányi Dezső-versillusztrációkat állít ki, méghozzá gyermekrajzokból. - F: ápr. 15.

Hírforrás:
2004. április 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Pályázat pedagógusok médiaismereti továbbképzéséreFEL

Az oktatási tárca támogatásával film- és médiaismereti továbbképzéseken vehetnek részt pedagógusok. A pályázati felhívásra április 28-ig lehet jelentkezni. - F: ápr. 16.

Régebbi hírforrás(ok): link

Képzeletbeli visegrádi könyvtárFEL

Kulturális alap létrehozásáról állapodtak meg a visegrádi országok kulturális minisztériumainak képviselői egy varsói tanácskozáson. A miniszterek és államtitkárok közös könyvtárról és fonotékáról is tárgyaltak. Szlovák kezdeményezésre a miniszterek támogatták egy visegrádi könyvtár létrehozásának tervét is. Ennek értelmében a visegrádi országok jelentős alkotóinak egy-egy művét mind a négy nyelven kiadnák. Ez az elképzelés helyi forrásokra támaszkodva, nem központi alapból valósulna meg. Lengyel javaslatra a miniszterek fontolóra veszik egy visegrádi fonotéka létrehozását is. A kezdeményezés lényege, hogy magyar, lengyel, szlovák és cseh muzsikusok egymás zeneirodalmának ismert darabjait adnák elő, és ezeket CD-lemezeken jelentetnék meg, ily módon segítve elő egymás zenekultúrájának jobb megismerését. Az elképzelés megvalósításáért a kulturális minisztériumok pénzügyi kötelezettséget nem vállaltak, hanem abban állapodtak meg, hogy igyekeznek előmozdítani országaik kiadóinak részvételével egy ilyen együttműködés megvalósítását.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kínai könyvekFEL

Kína történelmét, kultúráját és turisztikai látványosságait bemutató kiadványokat adományozott az Országos Széchényi Könyvtárnak a kínai kulturális miniszter. Szun Csia-cseng a közelmúltban angol nyelven megjelent több mint 150 kötetet csütörtökön adta át a nemzeti bibliotéka főigazgatójának.

Hírforrás:
2004. április 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Metró, ápr. 16.

Hat év múlva már minden negyedik IT-munkát kiszervezik?FEL

A Gartner kutatócég szerint hat év múlva az amerikai információtechnológiai munkafeladatok mintegy egynegyedét fogják tengerentúli országokba, főként Indiába és Kínába kiszervezni. Miközben jelenleg az amerikai IT-munkák kevesebb mint 5%-át szervezik ki a tengerentúlra, addig 2010-re így már akár 25% is lehet ez az arány. - F: ápr. 15.

Régebbi hírforrás(ok): link

DirectEuropeFEL

DirectEurope néven, az Oracle Hungary, a HP Magyaország , az OTP Bank és a Leadex Magyarország közös munkája eredményeként megnyílt az első olyan webhely Európában, amely az EU-hoz újonnan csatlakozó országok gazdasági ágazati szereplőit, valamint közigazgatási egységeit segíti az Európai Unió strukturális alapjainak minél eredményesebb megpályázásában. Az eredetileg az Oracle által kezdeményezett internetes portál elérési paramétere: link Az ingyenes portálszolgáltatások között található: projektötletek hozzárendelése a megfelelő országos beruházási prioritásokhoz; „lépésről-lépésre" segítségnyújtás a pályázatok megírásához, az együttműködő „négyek" szakértőinek hozzájárulásai. – F: ápr. 19.

Hírforrás:
2004. április 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Culture2000 HírlevélFEL

A Culture2000 az Európai Bizottság hasonló nevű, a kultúra területén dolgozók kooperációját elősegítő programjához tartozó havi hírlevél, amelynek célja, hogy a kezdeményezéssel kapcsolatos legfrissebb hírekről, eseményekről rendszeresen - havi megjelenéssel - tájékoztassa az érdeklődő olvasókat. Így a hírlevélben megtalálható a program rövid leírása, az új események meghívói-beszámolói és az aktuális hírek. Néhány érdekesebb anyag a márciusi számból:
- A közösségi akciók jövője a kultúra terén - új Bizottsági felhívás látott napvilágot
- Új projekt indult „Born in Europe" címmel
- A Culture2000 program kiterjesztése 2006 végéig

Hírforrás:
2004. április 21.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Tavasztól 3 új Egyperces MagazinFEL

Tavasztól 3 új témakörrel bővül a 175 000 regisztrált olvasóval büszkélkedő ingyenes Egyperces emailes magazincsalád. Az új Egyperces magazinok: 'Baba- mama', 'Sport' és 'Union Jack'.

Régebbi hírforrás(ok): rím Online, ápr. 14., link

Auschwitz-album könyvtárakbaFEL

Megjelent az Auschwitz Album magyar nyelvű kiadása. Egy 1944-es kárpátaljai transzport sorsát képekben dokumentáló kötet a több mint húsz éve közzétett héber és angol nyelvű változat hasonmása. Az egyelőre 3000 példányban megjelent kiadvány ez év végéig valamennyi iskolába és könyvtárba eljut, de kereskedelmi forgalomba nem kerül.

Régebbi hírforrás(ok): Metró, ápr. 6.legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról