Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/18., 5. 5.

Zárkózzunk fel saját használóinkhoz!
Tanulás-támogatás az Európai Bizottságnál
Marketingkampány a könyvtárhasználatért
Nemzetközi konferencia a folyóiratkultúra jövőjéről
Prognózis a természet- és alkalmazott tudományi folyóiratok hordozóiról
Erőteljes ütemben folyik az Osztrák Nemzeti Könyvtár hírlap-digitalizáló programja
Westel: Népszabadság-apróhirdetés SMS-ben
Nem mindenhol jelentkezik az infokommunikációs beruházások haszna
Magyar Bálint: minden iskolában lesz internet 2005 végéig
Megjelent az MTI konkurenciája
Ingyenes uniós képzéssorozat civil szervezeteknek és könyvtárosoknak
Tanulás az interneten
Vezetői elgondolkodás helyett... Vagy tán éppen azért?
Az OM piaci hitelből építtet könyvtárakat is
Terjed a munkavállalók internettel történő javadalmazása
Online "tükörintézmények" a felsőoktatásban
Háromdimenziós keresés az inteneten
Multimédiás szerzői jogi szoftver a Microsoft -tól
Celestial Harmonies -- Kiadták angolul a Harmonia Caelestist
Honlap kirándulni vágyó mozgáskorlátozottaknak Budapestről
IT Director.com
Digitális kultúra hírlevél - Kulturális és tudományos örökség az információs korban
Információkeresés az egyetemek tudományos archívumaiban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Zárkózzunk fel saját használóinkhoz!FEL

A hivatalos könyvtári tervekben előszeretettel szerepelnek az EU könyvtárügyéhez való felzárkózás aktuális szlogenjei. Mondván: az 'ottani' elveket, technológiákat stb. szükséges átvennünk. Ami nyilván lehet jó gondolat, amennyiben a helyi használói igényekből indulnak ki a fejlesztések. Ehhez pedig felmérésekre és visszacsatolásokra van szükség. Ezek azonban a tervekben jóval kisebb szerepet kapnak -- ha egyáltalán kapnak. Példának nézzünk néhány kívánalmat:
-- A helyi könyvtár hozzon létre adatbázist, amelyből az emberek tájékozódhatnak az önkormányzatok munkájáról, a helyi közösség ügyeiről. (53%)
-- A könyvtár tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az emberek megértsék az önkormányzattól és a helyi közösség szervezeteitől érkező információkat. (41%)
-- A könyvtár keresse a lehetőségeket azon készségek fejlesztésére, amelyek segítségével az emberek ki tudják használni az infokommunikációs technológiát a közösésségi információk megtalálására és a helyi önkormányzattal, valamint a polgártársakkal való konmmunikációra. (43%). (forrás alul) A kívánalmak utáni százalékok a velük egyetértő budapesti válaszadók arányát fejezik ki. (A tanulmány egyébként a kvázi-EU-s Norvégia egy nagy közkönyvtárának teljesítményét is bemutatja indirekt módon, használói vélemények által.) A helyi, magyar használói igény tehát adott. Zárkózzunk fel hozzájuk! Mint ahogy Nyugaton is teszik. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Közkönyvtár, információs jártasság és a helyi közélet / Nagy Attila, Ragnar Audunson. In: Könyvtári Figyelő, 2003/2. link

Tanulás-támogatás az Európai BizottságnálFEL

A Bizottság tagjai méltán érezhetik, hogy értékes tagjai a szervezetnek. E következtetésre nem abból jutnak, hogy rendszeresen mondogatják nekik: ők a legértékesebb erőforrás. Egyszerűen a nonverbális kommunikációból juthatnak ilyen következtetésre. Például a képzési rendszerből, mely az angolul és franciául 'tudó' Syslog nevű intranet-alrendszer szerves része (vö.: tudástérkép ill. tudásmenedzsment). Ebben egyéni azonosítóval ki-ki eljuthat saját személyes profiljába, ahol saját addigi képzettségei, feljegyzett képességei sorakoznak. A munkatársaknak szinte naponta kínálnak valamilyen hosszabb-rövidebb képzési lehetőséget (több ezer belső és külső van a kínálatban), melyekre online lehet jelentkezni. Vannak kötelező (pl. nyelv, köztisztviselői vizsga), munkahelyi elváráson alapuló (pl. tárgyalási készség fejlesztése, szoftverek új verzióinak megtanulása) és egyéni érdekű képzések (felkészítés a nyugdíjra, francia konyha, műúszás), mindezek típustól függően személyes részvétellel vagy elektronikus távoktatással. A felettesek jónéven veszik a részvételt, fajtától függően támogatják idővel, tandíjjal. A felettes az automatikusan hozzá is elérkező kérelmet elektronikusan hagyja jóvá. A képzéskínálatnak van informális része is: napi tippeket kaphat az ember az irodai munka végzésére (buzdítás a használt borítékok használatára, munkabiztonság otthon és munkahelyen), vagy szabadidős programokról -- az elmúlt hetekben például az új csatlakozók kulturális bemutatkozásával kapcsolatban. E képzési rendszer 10-15 éven belül feltehetően a hazai könyvtári rendszerre is jellemző lesz. Minél hamarabb kezdjük szervezését, annál nagyobb haszonnal fog működni. (MG)


Marketingkampány a könyvtárhasználatértFEL

A Londoni Könyvtári Vezetők Szövetsége a Londoni Könyvtárfejlesztő Ügynökséggel közösen olyan új könyvtári marketingkampányt kezdeményezett, mely a 18-35 éves korúak körében népszerűsíti a könyvtárakban elérhető ingyenes internetezési lehetőséget. A négyhetes kampány során a londoni metrókon, buszokon és gyorsvasutakon egységes plakátok hirdetik majd a nyilvános könyvtárak szolgáltatásainak sokszínűségét - beleértve az ingyenes internetelérési pontokat-, de egyúttal elirányítanak a londoni nyilvános könyvtárak hivatalos honlapjára is, ahol további információkhoz juthatnak az érdeklődők. A szervezők a kezdeményezéstől az olvasói létszám növekedését várják a célcsoport körében. (KE)

Régebbi hírforrás(ok): link

Nemzetközi konferencia a folyóiratkultúra jövőjérőlFEL

Szétfolyóirat: A folyóiratok kultúrája az elektronikus kor szemszögéből címmel a folyóiratkultúra múltjáról és jövőjéről rendez nemzetközi konferenciát a BME Média Oktató és Kutató központja május 21-22-én a Matáv Krisztina körúti székházában. A Hap Béla és Ajtony Árpád underground kiadványát idéző cím mögött az időszakos publikációk huszonegyedik századi formáinak vizsgálata rejlik. A konferencia célja a hétköznapjainkat és a tudományos tevékenység összetételét is oly nagy mértékben befolyásoló folyóiratfogyasztási szokásainkban észlelhető változások értelmezése.

Régebbi hírforrás(ok): link

Prognózis a természet- és alkalmazott tudományi folyóiratok hordozóirólFEL

A márciusban Firenzében megtartott szakértői konferencián a British Libraryt képviselő Boulderstone táblázatban adott prognózist a természet-, a műszaki és az orvostudományi területek folyóiratairól. Eszerint már ma mintegy 50%-uk rendelkezik a papír mellett elektronikus változattal. 2015-re ezek aránya eléri a 95%-ot, miközben a csak papíron megjelenő időszaki kiadványok aránya néhány százalékra fog csökkenni. Csaknem az egész időszakon keresztül a „hibrid”, vagyis a mind papíron, mind pedig elektronikus formában hozzáférhető kiadványok lesznek többségben - miközben a csak elektronikus változat 2015 után dominánssá válik, s 2020-ra már kétharmados arányt érhet el. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Erőteljes ütemben folyik az Osztrák Nemzeti Könyvtár hírlap-digitalizáló programjaFEL

Az ÖNB – a bécsi Parlamenti és az Innsbrucki Egyetemi Könyvtárral együttműködve – már mintegy 1,2 millió oldalnyi hírlapanyagot kínál az elmúlt közel 150 évből az ANNO (Austrian Newspaper Online) projekt keretében. Az 1 milliós határt február 20-án érték el, s a hálóra vitel azóta is lendületesen folytatódik. Csak április utolsó hetében ezek kerültek fel: a Wiener Zeitung 1896-1902, illetve – pár nappal később – 1903-1909 közötti anyaga, az Allgemeine Bauernzeitung 1836-1855, valamint 1901-1905 és 1914-1918 közti évfolyamai. Magyar vonatkozású, hogy a fővárosunkban napvilágot látott hosszú életű Pester Lloyd bizonyos évfolyamai is elérhetők már. A jelenlegi technikai szint a lapok, majd azok évfolyamainak, hónapjainak, napjainak és oldalainak kiválasztását teszi lehetővé, de már tervezik a szövegben történő keresés megvalósítását is. Az ANNO bárki számára ingyenesen használható, élvezhető. Magyar olvasó számára különösen az jelenthet élményt, hogy 1848-1849 időszakáról több forrás is rendelkezésre áll. Egyébként a különösen veszélyeztetett állományrészek ilyen módon való megőrzése és hozzáférhetővé tétele a program során prioritást élvez. (SP)

Régebbi hírforrás(ok): link

Westel: Népszabadság-apróhirdetés SMS-benFEL

Egy apróhirdetés feladásához ezentúl nem kell elfáradni a hirdetési irodába, vagy a csekk befizetésekor sorban állni a postán, hiszen mobiltelefonon a nap 24 órájában bárhonnan és bármikor feladhatjuk és egyben ki is fizethetjük a Népszabadságban megjelenő hirdetést.
-- Ilyenkor az ember elgondolkodhat: lehet-e SMS-ben könyvtári könyvet meghosszabbítani, a könyvtári internetes gépeken gépidőt rendelni, raktárból dokumentumt kikérni? A hazai és nyugati szakirodalom -- tudtommal -- nem írt ilyen példákról, ám ez nem jelenthet akadályt a hazai innovátoroknak. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Nem mindenhol jelentkezik az infokommunikációs beruházások hasznaFEL

A gazdaság növekedéséhez és a termelékenység fokozásához több figyelmet kell fordítani az infokommunikációs ismeretekre, az innovációra és a kutatás- fejlesztésre. Az Egyesült Államok minden más országot felülmúl ugyan az IT és telekommunikációs infrastruktúra minősége tekintetében, a működési feltételeket megteremtő tényezők szempontjából azonban Norvégia és Nagy- Britannia vele azonos szintet ér el, sőt Svédország, Dánia és Finnország meg is előzi. Ennek eredményeképpen az 1996-2002 közötti időszakban Európán belül a legnagyobb mértékben a skandináv országokban járult hozzá az infokommunikációs technológia a munkaerő termelékenységének növekedéséhez. Ki kell emelni még Írországot, amely virágzó informatikai és kommunikációs technológiai termelőágazatot alakított ki, ez pedig kimagasló GDP-növekedéshez vezetett. A jelentés szerint öt sürgető feladatot kell megoldani ahhoz, hogy végre kiaknázható legyen az európai beruházásoknak a gazdasági növekedésre és a termelékenységre kifejtett kedvező hatása:
-- El kell terjeszteni az infokommunikációhoz kapcsolódó vezetői ismereteket a dolgozók körében.
-- Ösztönözni kell az innovációt és a vállalkozást.
-- Hatványozott erővel kell küzdeni a versenykorlátok ledöntéséért.
-- Az állami szerveknél teljes mértékben ki kell használni az infokommunikációs megoldások előnyeit, és erre kell ösztönözni a vállalkozásokat is.
-- Elő kell segíteni a kutatás-fejlesztés hatékonyságának növelését. - F: ápr. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Magyar Bálint: minden iskolában lesz internet 2005 végéigFEL

A Sulinet-program keretében 2005 végéig minden iskolában lesz internet -- mondta az oktatási miniszter csütörtökön Nyíregyházán. -- Az oktatási intézményekben megkezdődik a belső számítógépes hálózat kiépítése, minden osztályteremben adott lesz a lehetőség az informatikai tudás elsajátításához. - F: ápr. 30.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Megjelent az MTI konkurenciájaFEL

Független Hírügynökség Kft. néven új hírügynökség kezdi meg működését. Az április 5-én bejegyzett cég az RTL Klub korábbi munkatársaira épül. - F: ápr. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes uniós képzéssorozat civil szervezeteknek és könyvtárosoknakFEL

A Miniszterelnöki Hivatal Kormányzati Kommunikációs Központjának megbízásából tavasszal uniós képzést indít a Budapesti Kommunikációs Főiskola civil szervezetek és könyvtárosok számára. Az ingyenes felkészítő célja, hogy bemutassa az Unióban feltáruló lehetőségek széles tárházát. A képzések tematikájáról, valamint a helyszínekről és időpontokról további információt a link oldalon kaphat minden érdeklődő. A képzések helyszínei: Budapest, Eger, Nyíregyháza, Zalaegerszeg, Székesfehérvár, Pécs, Szeged. További információ a 06 1 266-7601-es telefonszámon kapható. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Tanulás az internetenFEL

A cím által keltett asszociációkkal ellentétben most nem a távoktatásról lesz szó, hanem arról, hogy hogyan segítheti a diákokat az internet a tanulásban. - F: máj. 3.

Hírforrás:
2004. május 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Vezetői elgondolkodás helyett... Vagy tán éppen azért?FEL

Amikor a morális problémák miatt a szervezet tagjai között összeütközés alakul ki, a vezetők gyakran állítják be magukat áldozatnak. Más főnökök egyszerűen összeomlanak, miközben a csökkenő munkahelyi etikát okolják, vagy éppen a jóléti állam elkényelmesedett munkavállalóit kiáltják ki bűnösnek, de gyakran hallunk más társadalmi jelenségek káros hatásáról is ahelyett, hogy a vezetők magukba néznének.
-- A cikk a hazai könyvtári szakirodalomban nem vagy alig ismert menedzsment- és leadership elmélet alapján íródott. Eszerint a menedzser (jó esetben) motiválni próbál. A vezető ezzel szemben igyekszik beosztottja motivációját gátló akadályokat megszüntetni, mely megnövekedett szervezeti hatékonyságot eredményez. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Az OM piaci hitelből építtet könyvtárakat isFEL

A Kaposvári Egyetem könyvtára és a szegedi információs központ fedezete is piaci alapon teremtődik meg. A minisztérium 'megoldása', a piaci hitelből történő beruházás aggodalomra is ad okot. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Terjed a munkavállalók internettel történő javadalmazásaFEL

2003 áprilisától az Albacomp Rt. az Axelero Internet Flotta szolgáltatásával bővítette humán erőforrás rendszerét, amelynek köszönhetően a székesfehérvári vállalat 100 dolgozója béren kívüli juttatás formájában kap otthoni - jellemzően szélessávú ADSL - internet-hozzáférést. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Online "tükörintézmények" a felsőoktatásbanFEL

A springfieldi Illinois Egyetem tisztviselői egy olyan online "tükörintézmény" kialakításán munkálkodnak, amely az egyetem által hagyományos tantermi oktatás keretében kínált diplomát adó képzési programokat a számítógépes hálózat segítségével is elérhetővé tenné hallgatói számára. Forrás: link - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Háromdimenziós keresés az intenetenFEL

Az internetes keresőrendszereknek elképesztő sebességük és képességeik ellenére is van egy komoly hiányosságuk: kizárólag kulcsszavak alapján működnek, holott a világhálón a szöveges tartalmakon kívül számos tárgy és mintázat is fellelhető. Az internetes keresések szűk keresztmetszetét felismerő számítástechnikai kutatók ezért olyan rendszerek kifejlesztésén fáradoznak, amelyek háromdimenziós tárgyak, például repülőgép-alkatrészek vagy (épület)szerkezeti elemek katalógusaiból is képesek kikeresni a kívánt tárgyi objektumokat. Forrás: link - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Multimédiás szerzői jogi szoftver a Microsoft -tólFEL

A Microsoft olyan szerzői jogokat védő szoftvert jelentetett meg, amelynek segítségével ezentúl korlátozott időtartamon belül lejátszható, hordozható készülékekre is letölthető zenei- vagy mozgóképes tartalmakat kínálhatnak a szolgáltatók. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Celestial Harmonies -- Kiadták angolul a Harmonia CaelestistFEL

Megjelent Nagy-Britanniában Esterházy Péter Európa több országában is nagy sikert aratott családregénye, a Harmonia Caelestis, adta hírül a Magyar Távirati Iroda. Az angol fordítás elkészülte alkalmából a könyvet maga az író mutatta be az angol közönség előtt a londoni Magyar Kulturális Központ dísztermében. A megjelenés kapcsán Fischer Tibor, a Nagy-Britanniában élő brit- magyar író beszélgetett Esterházy Péterrel, és ő olvasott fel részleteket a hamarosan boltokba kerülő könyvből. A könyvet az egyik legnevesebb nemzetközi kiadó, a HarperCollins nagy-britanniai részlege, a Flaminco adta ki. A családregényt Judith Sollosy fordította, ő végezte egyébként korábban Esterházy több könyvének angol nyelvű fordítását is (Hrabal könyve, Kis Magyar Pornográfia, Egy nő). Az MTI tájékoztatása szerint a kiadó nem látja kockázatosnak, hogy egy ennyire tipikusan magyar és egyben kelet-európai témájú könyvet jelentessen meg, noha tény, hogy a szöveg alapos térségi és történelmi ismereteket kíván az olvasótól, hiszen az Esterházy család történetét meséli el három generációra visszamenőleg.

Régebbi hírforrás(ok): link

Honlap kirándulni vágyó mozgáskorlátozottaknak BudapestrőlFEL

Korlát néven honlap segíti a babakocsit tolók, nehezen vagy bottal közlekedők, mozgássérültek tájékozódását a kirándulóhelyekről és zöldövezetekről Budapesten és környékén. - F: ápr. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

IT Director.comFEL

Az IT szektor döntéshozóit célozza ez a hírforrás. Az IT Director.com oldala egy helyen kínálja a legfrissebb szektorbeli híreket, információkat, elemzéseket és jó tanácsokat. A Bloor Research által működtetett szájt 1999 márciusa óta érhető el. Megtalálhatók rajta a kutatóintézet technológiai jelentései és egyéb anyagai, igaz, csak a 12 ezer előfizetőjük számára. A hírek azonban szabadon hozzáférhetők, több mint egy tucat témakörbe sorolva, köztük az informatikai biztonság, az infrastruktúra és menedzsment, mobil és vezeték nélküli technológia... Az oldal címe: link - F: ápr. 29.

Hírforrás:
2004. május 05.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

Digitális kultúra hírlevél - Kulturális és tudományos örökség az információs korbanFEL

Új elektronikus hírlevél jelent meg a hazai palettán, amely az elektronikus kultúrával, azon belül is elsősorban a kulturális örökség digitalizálásával kapcsolatos nemzetközi hírekkel igyekszik kielégíteni a téma iránt érdeklődők kíváncsiságát. A tervek szerint havonta olvasható - e-mailben díjmentesen megrendelhető és az interneten is elérhető - kiadványt, amelyet az INFINIT Intelligence gondoz, a Nemzeti Digitális Adattár jelenteti meg. Feliratkozás: link A hírlevél az interneten: link címen érhető el. - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): link

Információkeresés az egyetemek tudományos archívumaibanFEL

A keresőrendszeréről népszerű Google a Massachusettsi Technológiai Intézettel (MIT) és 16 másik egyetemmel karöltve egy olyan módszer kidolgozásán munkálkodik, amely a felsőoktatási intézmények tudományos munkáit tartalmazó szakirodalmi gyűjteményekben hivatott elősegíteni a kereséseket. A teljes cikk: link - F: ápr. 29.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról