Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/19., 5. 12.

Néhány vezetési tanács könyvtárvezetőknek
Átalakuló médiafogyasztás – újabb kihívás a könyvtáraknak
Hogyan változtatta meg az internet az információkeresést?
Kettős funkciójú könyvtárak az Egyesült Királyságban
Újabb ingyenes internetelérési pontok Budapest-szerte
A diákparlament kívánsága: könyvtárfejlesztés (is)
eMagyarország pont Mórahalmon
MTA-közgyűlés: A tudományos élet Magyarország fejlődésének záloga
Politikai és civil együttműködési javaslat a következő fejlesztési terv kidolgozására
Randi a könyvtárban (FSZEK és HIK)
A vezető cégek titka a kiemelés és jutalmazás
Uniós képzés állami támogatással diplomás fiataloknak
Internetes fogyasztói klub az olcsóbb mobiltelefonálásért
Az online álláspályázatok fele a formai hibák miatt bukik meg
Bemutatták a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjét
Piacosított tárgyszavazási rendszer
Jövőre minden felsőoktatási intézményben lesz e-Magyarország klub
Divatbemutató a FSZEK-ben
Digitális „egér” az állatkertben
Lehetséges az elektronikus számlázás
Hét hónapig lakott a könyvtárban
Ingyenes Internet-hozzáférés az A38 hajón
A vérdíj program buktatta le a Sasser szerzőjét
Kína 8600 internet kávézót zárt be az idén
Hi-tech kormányzás Észtországban
Weboldal segíti a mozgáskorlátozottak életét
Újabb segítség az EU-pályázatokhoz
WAP-on is elérhető ingyenes cégadatbázis
Újabb tematikus csatornát indít a Viasat


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Néhány vezetési tanács könyvtárvezetőknekFEL

Mondd azt, amit gondolsz, és komolyan gondold, amit mondasz - technikák a hatékony kommunikáció előmozdítására: A könyvtári munka során igen sok olyan szituáció merül fel, amikor barátságosan és szakmailag korrekt módon kell cselekedni és megnyilvánulni. A használókkal minden alkalommal bőséges információt közöljünk, lehetőség szerint több alternatívát is kínáljunk (például a felszólításokat és előjegyzési értesítéseket telefonon, levélben vagy e-mailben is tudathatjuk). A vezetők ismerjék el a beosztottak kiváló teljesítményét, és ne hagyják szó nélkül a kisebb eredményeket sem. Elektronikus levélben is el lehet a dicséretet küldeni, kisebb jutalmakat („a hónap dolgozója" oklevél, szabadnap) lehet adni. A személyes törődésre is gondoljunk (tanulmányok lezárása, „kerek" születésnap stb. alkalmával). A munkatársakat is érintő megbeszélések jegyzőkönyveit körözni kell. A döntések folyamatába lehetőség szerint mindenkit be kell vonni.
Ugyanez vonatkozik a negatív közlendőkre (fegyelmi ügyek, szemrehányások). A felmerülő problémák elrendezését nem érdemes halogatni, a munkanap végén ne hagyjunk elintézetlenül ilyen ügyeket. Az elégedetlen (sőt, az elégedett!) használókkal levélben vagy e-mailben írassuk le véleményüket, erre a célra készenlétben tarthatunk egy űrlapot. Az ilyen leveleket aztán osszuk meg a munkatársakkal, a használóknak pedig küldjünk választ, és a válaszhoz mellékeljünk valami kis ajándékot (naptárat, könyvjelzőt stb.). A környezetünkben működő egyesületek, üzleti vállalkozások stb. adományokkal segíthetik a könyvtár munkáját; mindig tartsuk készenlétben a kívánságlistát, hogy mire lenne az intézménynek szüksége, akár szorosan a könyvtári funkcióhoz kapcsolódóan, akár annál tágabb értelemben. Lobbizás céljából kísérjük figyelemmel a településen tartott rendezvényeket, és vegyünk részt rajtuk, propagáljuk a könyvtár szolgáltatásait szóróajándékokkal. A könyvtár egyébként is nyitott intézmény, de a nyitott napok szervezésének is van értelme: felhasználhatjuk a régi olvasókkal való kommunikációra és új olvasók megnyerésére. Az ingyenes rendezvények mindig sok látogatót vonzanak. Alkalmanként oklevéllel köszönjük meg támogatóink segítségét.

Régebbi hírforrás(ok): Say what you mean, mean what you say - communication techniques to enhance your library. Ref: Hegyközi I., Könyvtári Figyelő, 2004/1

Átalakuló médiafogyasztás – újabb kihívás a könyvtáraknakFEL

Az idei első negyedévben is folytatódik a világon mindenütt több éve megfigyelhető trend: a politikai napilapok eladott példányszáma egyre csökken – értékeli a nemzetközi tendenciákba illeszkedő magyar eladási adatokat a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) főtitkára, Barlacu Liviu. Azt, hogy a politikai napilapoktól miért távoznak folyamatosan az olvasók, mivel nem feladata, nem vizsgálja a Matesz, így ennek kiderítése az érintett kiadókra marad – teszi hozzá a főtitkár. Azt is csak találgatnunk lehet, hogy az olvasók milyen arányban térnek át a bulvárlapok vagy az ugyancsak egyre népszerűbb internetes hírportálok olvasására, esetleg szoknak le végleg az újságolvasás minden formájáról. Magyarország legtöbb példányban eladott lapja továbbra is a Story magazin.
Új bulvárlap indul. Negyven oldalas ingyenes mutatványszámmal jelentkezik kedden a Híd Rádió Rt. új napilapja - erősítette meg a társaság vezérigazgatója, az induló lap főszerkesztője az MTI értesülését.
Kevesebb újságolvasó, több tv-néző. Az European Media and Marketing Survey megjelentette előzetes eredményét a teljes tanulmány júniusi publikálása előtt. Az előzetesen nyilvánosságra hozott adatok szerint a nyomtatott sajtó olvasottsága Európa-szerte csökkent, a televíziók nézettsége azonban nőtt.
-- Szolgáltatásainak átgondolásra kényszeríti a könyvtárakat is a médiafogyasztás megváltozása. Hogy mi a véleményünk a bulvárosodásról, az magánügy, amennyiben a használókért tartanak bennünket, az ő igényeinek szolgálatáért. Egyelőre ebből még nem következik, hogy a klasszikus napilapokat lemondjuk. Ám a bulvár feltehetően nem hiányozhat a könyvtárból. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Hogyan változtatta meg az internet az információkeresést?FEL

Az internetes keresőmotorok kihívást jelent a megszokott könyvtári keresőrendszerek számára. Az új motorok az interneten nem törekednek a teljességre, de gyorsak és nagyon rugalmasak. 'Az információkereséssel hivatásosan foglalkozóknak át kell rágniuk magukat a meglévő módszereken, hogy olyan elképzelést találjunk, amelyet alkalmazni lehet a világhálóra. De még az is elképzelhető, hogy a világháló annyira új technikai találmány, hogy az eddig alkalmazott információkeresési hagyományok, fogalmak és módszerek a 20. század végi adatbáziskorszak óta túlhaladottakká váltak.'

Régebbi hírforrás(ok): Web search: how the Web has changed information retrieval / Terrence A. Brooks. Ref.: TMT, 2004/5. (Lepp T.) link

Kettős funkciójú könyvtárak az Egyesült KirályságbanFEL

Az Egyesült Királyságban az elmúlt húsz évben számos közös fenntartású könyvtár alakult. A tanulmány áttekinti ezen intézményeknek a helyzetét, előnyeit és problémáit. E könyvtárak alapítását többnyire két okra vezetik vissza: vagy egy mozgókönyvtárat váltottak fel, vagy pedig az iskola biztosította a szükséges feltételeket. (Valamennyi vizsgált intézmény iskolában működik.) A könyvtárak legfőbb erősségüknek a hosszabb nyitva tartást tartják; némelyik este fél nyolcig, illetve szünidőben is nyitva tart, és zömmel szombat délelőtt fogad olvasókat. A fenntartás költségeit is általában közösen állják. A legtöbb könyvtárban az állomány mindkét használói kört kiszolgálja. A személyzet mindkét vagy az egyik munkaterületen jártas könyvtárosokból tevődik össze. Ilyen módon jóval gazdagabb gyűjtemények jönnek létre, nagyobb a választék, több a könyvtáros, gazdaságosabb az ellátás biztosítása, jó a kapcsolat a településen élő idősebb és a fiatal generáció között. Problémák: a használói csoportok különbségei miatt feszültségek adódhatnak, nem könnyű az iskolai tanmenetek megfelelő támogatása, a helyszűke (elsősorban könyvtári órák alatt), a kettős beszámolási kötelezettség, a biztonsági megfontolások, a könyvtárosok fokozottabb leterheltsége stb.

Régebbi hírforrás(ok): Dual use libraries in the UK. Ref: Murányi L., Könyvtári Figyelő, 2004/1.

Újabb ingyenes internetelérési pontok Budapest-szerteFEL

Újabb ingyenes drótnélküli internetelérési pontokat (hotspot) alakított ki Budapesten a HuWiCo nonprofit közösség. A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő csatlakozóval felszerelt (802.11b vagy 802.11g szabvány szerinti kommunikációra képes) laptopra vagy kéziszámítógépre van szükség. - F: máj. 10.
-- Mint ahogyan korábbi számainkban esett már szó a témáról (angliai könyvtári példa), amennyiben a könyvtárak fontosnak tartják a mobil internetezők célcsoportját, kívánatos számukra az ehhez szükséges technikai lehetőség kialakítása. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

A diákparlament kívánsága: könyvtárfejlesztés (is)FEL

Az oktatási miniszter kezdeményezze, hogy a központi költségvetésből több pénzt fordítsanak az iskolák felújítására és az összeg felhasználását nagyobb gonddal ellenőrizzék - fogalmazták meg az V. Országos Diákparlament küldöttei a rendezvény vasárnapi zárónapján, a tárca vezetője, Magyar Bálint jelenlétében elfogadott ajánlásukban. A Budapesten rendezett háromnapos eseményen 1600 diák vett részt, a küldöttek valamennyi alap- és középfokú iskolatípust képviselték. A tanácskozás központi témája a diákönkormányzatok működése volt. A diákok javasolják a kollégiumok felújítását is, szükségesnek tartják továbbá az iskolai és a kollégiumi könyvtárak fejlesztését, az internet használatának szélesebb körűvé válását.

Régebbi hírforrás(ok): link

eMagyarország pont MórahalmonFEL

Mórahalom megnyitotta e-Magyarország pontját a Tóth Menyhért Városi Könyvtárban. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium – nyilvános közösségi internet-hozzáférési pontok kialakítását célzó e-Magyarország pályázatának keretében kedvezményes áron internetezhetnek mindazok, akiknek nincs lehetőségük az internet otthoni vagy munkahelyi használatára.

Régebbi hírforrás(ok): link

MTA-közgyűlés: A tudományos élet Magyarország fejlődésének zálogaFEL

Magyarországnak szellemi kapacitását kell jól kihasználnia, ebben a nyersanyagban még mindig gazdag - hangoztatta az Akadémia elnöke az MTA 173. közgyűlésének második napján. Az akadémikusok szerint kevés a honi tudós és a kutatóközpont, de pozitív, hogy fiatalodik a kutatóállomány. - F: máj. 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

Politikai és civil együttműködési javaslat a következő fejlesztési terv kidolgozásáraFEL

A 2007-2013 között időszakra vonatkozó második Nemzeti Fejlesztési Terv kidolgozására négypárti együttműködést javasol Baráth Etele. Az államtitkár ismertette az eddig beérkezett uniós kiírások részeredményeit, a legtöbb pályázat az agrár és a gazdasági versenyképességi programokra érkezett. - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): link

Randi a könyvtárban (FSZEK és HIK)FEL

A könyvtár látogatóinak száma egy átlagos napon is meghaladja a háromezret, de vizsgaidőszakban ez a szám akár a duplájára, öt-hatezerre is duzzadhat – tudtuk meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Központi Könyvtárának tájékoztatási munkatársától. Látogatóiknak átlagosan több mint a fele diák. A vizsgaidőszak előtti hajrá már április végén, a szorgalmi időszakban megkezdődik. A diákok belakják az épületet, sokszor nemcsak tanulnak vagy könyvet keresnek itt, de élnek a könyvtárépület más előnyeivel is: gyakran a találkozóikat is itt bonyolítják le. Az épülettel szemközti Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ (HIK) másfél évvel ezelőtti megnyitása óta érdekes módon nem csökkent a központi könyvtár látogatottsága. A könyvtár munkatársainak tapasztalatai szerint a diákok, ha tehetik, egy úttal mindkét épületet meglátogatják, a HIK szerencsés módon inkább az internethasználat terheit vette át a könyvtártól. A vizsgaidőszakban megnövekedő internetigény miatt a HIK különben alkalmanként géphasználati korlátozást vezethet be, nagy forgalom esetén érdemes előre kikeresni a még szabad számítógépeket az épület aulájában elhelyezett monitoron. A FSZEK tájékoztatási munkatársa szerint egyébként a könyvek még mindig rendszerezettebb információkat tartalmaznak, mint az internet. A tanulásban legalábbis mindig van egy pont, amikor érdemes „könyvhöz nyúlni”. - F: máj 5.

Régebbi hírforrás(ok): link

A vezető cégek titka a kiemelés és jutalmazásFEL

A magas fokú HR menedzsmentet tartja a dinamikusan működő és pozitív légkörű vállalatok kulcsának Judith Leery-Joyce 'A munkáltató esélye' című könyve. A könyv alapjául a szerző sikeres cégek topmenedzsereivel készített interjúi szolgálnak. A legjobb munkahelyek toplistáján szereplő ASDA, Flight Centre, Timpson és CORGI vállalatok vezetőinek szervezettel kapcsolatos módszereit, nézeteit elemzi a könyv. A vezető cégek szervezeti kultúrája Leery-Joyce eredményei szerint aktív és fejlődőképes, és folyamatosan adaptálja a piaci változásokat. Az egyik legfontosabb jellemzője a jól működő szervezetnek a rugalmasság, emellett fontos a munkatársak pozitív attitűdjének formálása. A cégnek biztosítania kell a jó munkaért járó megbecsülést, a beosztottak formális és informális jutalmazását. Emellett tudatosítani kell a munkatársakban, hogy egy kiemelkedő cégnél dolgoznak. A vezető cégek jellemzői még a magas szintű ügyfélkapcsolat, az új munkatársak hatékony és gördülékeny felvétele, és a törekvés, hogy a legjobb képességekkel rendelkező, kiemelkedő szakembereket vegyék fel a vállalathoz.

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós képzés állami támogatással diplomás fiataloknakFEL

Elsősorban az uniós ügyekkel foglalkoznak majd azok a fiatal pályakezdő diplomások, akik gyakorlati képzését egy évig havonkénti bruttó 120 ezer forinttal támogatja a Munkaerő-piaci Alap - derül ki a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható pályázati kiírásból. A rendelkezésre álló forrásból 40 fiatal nyerheti el a támogatást. A gyakorlati képzést minisztériumok, háttérintézményeik, az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkaadói, munkavállalói szervezetei vállalhatják, valamint fiatalokat fogadhat az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány is. A pályázat beadási határideje május 17-e. - F: máj. 11.

Régebbi hírforrás(ok): link

Internetes fogyasztói klub az olcsóbb mobiltelefonálásértFEL

Hétfő délelőttig 4832-en csatlakoztak ahhoz az online kezdeményezéshez, amely a számhordozhatóság életbe lépésével indult. A csatlakozz.hu kitalálóinak célja, hogy a lehető legtöbb mobiltelefon tulajdonost összehozzák, és az így kialakult több ezer fős csoportnak kedvező tarifacsomagokat alkudjanak ki valamelyik mobilszolgáltatónál. A csatlakozz.hu címen elérhető fogyasztói klub alapötletét a mobil számhordozhatóságot biztosító törvény adta, mely 2004. május elsejétől lehetővé teszi a mobilszolgáltató váltást úgy, hogy az ügyfél a jelenlegi teljes hívószámát megtarthatja, beleértve a huszas, harmincas, hetvenes előtagot is. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Az online álláspályázatok fele a formai hibák miatt bukik megFEL

Az online álláskeresés jelentőségét jelzi, hogy Németországban a munkahelyek negyven százalékát már az interneten hirdetik meg a cégek. Ezért nem árt tisztában lenni az online pályázás formai alapszabályaival is.
„A beérkező pályázatoknak több, mint a fele slamposságra utal, így azok nagy részét rögtön félre is dobják" - mondta el a WirtschaftsWoche-nak Ralf Baumann, a düsseldorfi Stepstone állásbörze vezetője.
A fentiek alapján ajánlott az ilyen módon történő jelentkezés néhány formai alapszabályával tisztában lenni:
- Először is tudja meg, hogy az adott cégnél szívesen fogadják-e az interneten beérkező pályázatokat!
Amennyiben a hirdetésben szerepel a személyzeti osztály e-mail-címe vagy arra a lehetőségre külön fel is hívják a figyelmet, úgy valószínűleg igen.
- Soha ne küldje önéletrajzát egy általános, „info@" kezdetű címre, hanem próbálja kideríteni az illetékes HR-munkatárs elérhetőségét! Azt sok esetben megtalálja a honlapon is, de akár némi telefonos utánajárást is megér.
- A „Tárgy" rovatba ne felejtse el beírni, pontosan melyik állásra pályázik!
- A levele legyen jól állátható és rövid, kerülje a túlzottan bonyolult vagy ritka betűtípusokat!
- A dokumentumot csak elterjedt formátumban küldje el, különben a fogadónak problémákat okozhat annak dekódolása! A "küldemény" ne legyen nagyobb 500 kByte-nál!
- Figyeljen arra, milyen e-mail címről küldi el a levelet! A komolytalan, túlzottan személyes jellegű vagy a pályázathoz nem illő címek eleve kétségeket állíthatnak a pályázó komolyságát illetően.

Régebbi hírforrás(ok): link

Bemutatták a hírközlési fogyasztói jogok képviselőjétFEL

Juhász Károly feladata a felhasználók problémáinak megoldása, illetve az lesz, hogy a fogyasztókat megfelelően tájékoztassa, ezáltal megkönnyítse a szolgáltatások közötti eligazodást. A kutatások azt mutatták, hogy a fogyasztói panaszok kezelése nem megfelelő, ezért építették be ezt az intézményt az új elektronikus hírközlési törvénybe, mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke hétfőn. A hivatalnak az is feladata lesz, hogy megoldási javaslatokat dolgozzon ki, illetve ha szükséges kezdeményezze a jogszabályok módosítását. A jelenleg hatfős apparátust vezető Juhász Károly Pataki Dániel szerint megfelelő személy arra, hogy vezesse ezt a munkát, mivel „szociológus végzettségű és ismeri a távközlési piacot is." A képviselő közölte, hogy a fogyasztók tájékoztatásán keresztül minél több felvetésre szeretnének választ adni. Így a nyaralási szezon kezdetekor arról fogják tájékoztatni a mobiltelefon-használókat, hogy hogyan lehet külföldről legolcsóbban telefonálni. A hivatal másik fontos feladata az lesz, hogy összehasonlító díjtáblázatokat állítson össze a különböző mobilcsomagokról, megkönnyítve ezzel a tájékozódást - mondta a hírközlési fogyasztói jogok képviselője. A hivatal a hírközlési hatósággal, valamint a Gazdasági Versenyhivatallal és a fogyasztóvédőkkel szoros együttműködésben végzi munkáját. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Piacosított tárgyszavazási rendszerFEL

A Google bejelentette, hogy olyan új megoldásokat dolgozott ki, melyek hirdetői oldalairól állítanak össze várható keresési kulcsszó-listákat, így nagyban fellendíthetik a forgalmat, és egyben elősegíthetik a Google várhatóan 2,7 milliárd dolláros tőzsdei bevezetését is. Új keresési rendszerének lényege, hogy nem a hirdető vállalatok állítanak össze olyan kulcsszó- listákat, melyek szerintük fedik tevékenységüket, így az ezekre történő rákeresés esetén automatikusan megjelenik fizetett hirdetésük, hanem a Google szoftvere vállalja fel ezt a feladatot saját kereséséi tapasztalatai, és az adott vállalat weboldalának tartalma alapján. Ez egyrészt megnövekedett hatékonyságot biztosít, másrészt megpróbálja kihasználni az eddig parlagon heverő keresőkhöz kapcsolt hirdetési piacot. Ilyen szabad piac pedig még bőségesen létezik, a felmérések szerint az USA-ban a napi 120 millió keresés mindössze 40-45 százalékához kapcsolódik fizetett hirdetés. Márpedig a Google számára ez létkérdés, mivel a vállalat tavalyi évben elért 991 millió dolláros bevételének nem kevesebb, mint 95 százaléka származik fizetett hirdetésekből.

Régebbi hírforrás(ok): link

Jövőre minden felsőoktatási intézményben lesz e-Magyarország klubFEL

Eddig 12 számítógépes e-Magyarország klub nyílt meg a hazai egyetemeken és főiskolákon, további 25 pedig év végéig kezdi meg működését - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter csütörtökön Nyíregyházán. - F: máj. 7.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Divatbemutató a FSZEK-benFEL

Az unióba belépett Magyarország első divatbemutatóján két cseh és egy magyar tervező ruháit vastapssal fogadta a szakmai közönség a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár dísztermében. Olga és Paula Mihálková, cseh tervező és Fáczányi Ildikó, akinek pár hónappal ezelőtt volt az első hazai bemutatkozása, meglepően hasonló módon gondolkodnak a XXI. század módijáról. A kollekciók -- bár Olga és Paula testvérek -- egyediek voltak, frissek, merészek, pikánsak és nagyon európaiak.

Régebbi hírforrás(ok): Metro

Digitális „egér” az állatkertbenFEL

Digitális oktatási anyagok tanulmányozására, az állat- és növényvilág életének, törvényszerűségeinek jobb megértésére szolgálhat az a multimédiás számítógépterem, amelyet május 3-án adtak át a Fővárosi Állat- és Növénykertben, az Oktatási Minisztérium, az állatkert és a Microsoft Magyarország támogatásával. A még nem nyitott Afrika-kifutó mögötti állatkerti könyvtár tárgyalójában kialakított kis helyiségben az állatkerti szakkörökre járó gyerekeknek lehetőségük lesz a játékos tanulás mellett a különböző digitális tananyagokban való elmélyedésre is. Az öt használt multimédiás, internetezésre is alkalmas számítógépet az Oktatási Minisztérium adta át a fiataloknak. A teremben 10 gyermek tud egyszerre dolgozni. Az állatkert munkatársai már az idei tanévben is szeretnék a számítógépeket célzottan, egy- egy tanórára érkező iskoláscsoport foglalkozásain használni. A Microsoft az operációs rendszereket és az alapprogramokat ajándékozta és telepítette, valamint valamennyi géphez felajánlotta angol nyelvű oktatási CD-ROM-ját, az Enchartát és virtuális állatkerttervező és -építő játékszoftverét, a ZooTycoont. Az Encharta digitális enciklopédia kiváló lehetőséget teremt az élővilág tapasztalati megismerését követő munkára, az ismeretek elmélyítésére, hisz több mint 63 000 cikket, 20 000 illusztrációt, 200 videofilmrészletet és animációt tartalmaz.

Régebbi hírforrás(ok): link

Lehetséges az elektronikus számlázásFEL

A május elsejétől hatályos pénzügyminiszteri rendelet értelmében a vállalkozások a számítógép segítségével előállított számlát elektronikusan is továbbíthatják. Az elektronikus számla az áfa törvény szerint akkor alkalmas adóigazgatási azonosításra, ha az adóalany az elektronikus számla eredetének hitelességét, tartalmának teljességét, megváltoztathatatlanságát, sérthetetlenségét, értelmezhetőségét, a jogosultak általi hozzáférhetőségét biztosítja, valamint azt védi a jogosulatlan hozzáférés, módosítás, törlés vagy megsemmisítés ellen, illetve archiválja a törvény által előírt időtartamra. A jogszabály nem rögzíti, hogy milyen formátumban kell előállítani a számlát, az adóhatóság viszont később meghatározza azt a fájlformátumot, amelyben nekik elérhetővé kell tenni a számlát. A vélhetően első elektronikus számlát az elektronikus aláírás hitelesítő cég, a NetLock Kft. bocsátotta ki a Wizz Air fapados légitársaság részére. A .pdf formátumú számlát aNetLock elektronikusan írta alá, ellátta időpecséttel is, majd egy egyszerű levelezőprogram segítségével továbbította. A Wizz Air a vállalatirányítási rendszerében dolgozza fel és egyenlíti ki a számlát. dr. Kovács Ferenc, az APEH Jogi és Tájékoztatási Főosztály vezetője szerint az elektronikus számlát nem kell kinyomtatni, hanem elektronikusan kell tárolni, az adóhatóság is számítógépen ellenőrzi majd ezen számlákat. A Számítástechnika kérdésére válaszolva az osztályvezető elismerte, egy ideig lesznek még olyan könyvelők, akik kinyomtatják ezeket a számlákat, de erre gyakorlatilag nincs szükség.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hét hónapig lakott a könyvtárbanFEL

Hét hónapon keresztül lakott a New York-i Egyetem legnagyobb könyvtárában egy egyetemista, mivel nem volt pénze lakbérre a tandíj kifizetése után. Minderről naplót is vezetett a saját honlapján, ez vezetett végül lebukásához. A könyvtárosok megdöbbenve szembesültek a ténnyel, amikor valaki elküldte a honlap linkjét nekik, és az intézmény igazgatója azonnal ingyenes szállást biztosított az amúgy tehetségesen író fiúnak a szemeszter végéig, ahol kényelmesebb körülmények között készülhet a vizsgákra. - F: máj. 4.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ingyenes Internet-hozzáférés az A38 hajónFEL

Az A38 hajó a zenei rendezvényeken kívül az A38 irodalmi, képzőművészeti és filmes programoknak is otthont ad, valamint lehetőséget nyújt viták, eszmecserék megrendezésére, illetve kísérletezésre és oktatásra is. A XXI. század egyik fő technológiai kihívása a felhasználók helytől és időtől független kiszolgálása megfelelő sebességű, vezeték nélküli kommunikációs megoldásokkal. Hazánkban is növekszik azon helyeknek a száma, ahol Wifi képes eszközzel bárki számára elérhető a Világháló. Az A38 hajó is egy ilyen úgynevezett hotspottá vált a megfelelő technikai háttér kiépítése során. A hajón lehetővé vált a vendégek számára az ingyenes, kötöttségek nélküli Internet-csatlakozás; az étterem területén ugyanis kiépítették az ingyenesen használható Wifi kapcsolatot, illetve az Orr Bárban található Internet-kávézó használata is díjmentes.

Régebbi hírforrás(ok): link

A vérdíj program buktatta le a Sasser szerzőjétFEL

A Microsoft jól számított: negyedmillió dollár nagyon sok pénz ahhoz, hogy akinek van információja egy vírusíróról, azt megossza a céggel. Így került rendőrkézre pénteken Németországban a Sasser 18 éves szerzője. Vasárnap új Sasser variáns bukkant föl. Az alsó-szászországi Rotenburgban vették őrizetbe a 18 éves ifjút, miután házkutatást tartottak szülei házában, közölte a helyi rendőrség. A fiú be is vallotta, ő készítette a Sasser férget, amely egy hét alatt számítógépek millióit fertőzte meg szerte a világon, és fennakadásokat okozott az American Express, a Delta Airlines és több egyetem hálózatában. A szakértők azt is vizsgálják, hogy a februárban felbukkant NetSky féreg mögött is esetleg a fiú lehet, amire egyébként a féreg 28 verziójának egyik utolsó példányában konkrét utalás is található. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Kína 8600 internet kávézót zárt be az idénFEL

Kínában teljes gőzzel folyik az országos kampány az internet kávézók ellen, amelyek úgymond megsértik a kormányzat internet felhasználással kapcsolatos rendelkezéseit, tette közzé hétvégi jelentésében az állami Xinhua hírügynökség. A kávézókat azért kellett bezárni, mert törvényellenesen fiatalkorúakat is beengedtek, idézi a jelentés Szun Csian-csing kulturális minisztert, aki elmondta, hogy az eddig becsukott 8600 internet kávézón kívül továbbiak bezárására is sor kerül, mert a kampányt augusztus végéig folytatják. A bezárásra a fiatalkorúak kiszolgálásán kívül az is okot ad, ha az üzemeltetőnek nincs engedélye, és ha engedik, hogy a felhasználók "egészségtelen információkat" olvassanak vagy terjesszenek az interneten. A jelentés egy március 31-én történt tragédiával illusztrálja a kampány fontosságát, amikor Csunkingban két diákot elütött a vonat, akik hogy, hogy nem a síneken hajtották álomra a fejüket, miután 48 órán keresztül interneteztek egy illegális internet kávézóban. A Kínai Internet Hálózati Információs Központ (CINIC) januári becslése szerint Kína 79,5 millió internet felhasználója közül 20,3 százalék kizárólag az ilyen kávézókban tud a hálóhoz férni. A párizsi székhelyű Újságírók Határok Nélkül szervezet már márciusban hírt adott a kávézók elleni kampányról, de ők egyértelműen az akció politikai indíttatásait, az úgynevezett másként gondolkodók elleni harcot hangsúlyozták, bár konkrét részletekkel nem tudtak szolgálni.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hi-tech kormányzás ÉsztországbanFEL

Szélessávú internetre kapcsolt csúcsgépek, síkképernyős monitorokkal: ezek az alapvető kellékei az észt kormány üléseinek. Meg is látszik az eredmény; és az észtek abból sem csinálnak problémát, ha a kabinetülés alatt a miniszterek letöltik a leveleiket vagy vicceket olvasnak. Az üléseken résztvevő kormánytagok hatalmas kivetítőn követhetik nyomon a napirendet. A távollevők, például a külföldön tartózkodó miniszterek az azonnali üzenetküldés (instant messaging) segítségével kapcsolódhatnak be - írja a BBC News. A sajtótitkárok pedig, amint említésre méltó esemény történik, azonnal küldik a friss anyagokat a kormányzati portálra, így egy-egy határozatot, annak megszületése után mintegy fél perccel bármely internetkapcsolattal rendelkező észt állampolgár elolvashat. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Weboldal segíti a mozgáskorlátozottak életétFEL

Az információs weboldal mozgásukban korlátozottak - babakocsit tolók, nehezen vagy bottal közlekedők, mozgássérültek - részére Budapest természeti környezetének akadálymentes használhatóságáról tájékoztat. A Budapesti Művelődési Központ (BMK) honlapja speciális térképekkel ad tájékoztatást a Budapest és környéki zöldkörnyezet 70 helyszínének látogathatóságáról, terepviszonyairól, látnivalóiról a kirándulni vágyók, de mozgásukban korlátozottak részére magyar és angol nyelven.
Az ingyenes CD-ROM-on és interneten elérhető "KORLÁT" támasszá válhat, hiszen néha csak egy rövidke leírás hiányzik ahhoz a bottal közlekedőknek, a kerekesszékhez kötötteknek, vagy éppen a babakocsit tolók számára, hogy el merjenek indulni a zöldbe kikapcsolódni, feltöltődni, gyönyörködni. A honlap készítői az ő erőfeszítéseiket szeretnék támogatni, segíteni abban, hogy a természeti környezetnek az a része, amely elérhető számukra, az valóban elérhetővé váljék. A természetvédelmi területekről, arborétumokról, közparkokról, helyi védettséget élvező területekről, erdészeti pihenőkről megtudható megközelíthetőségük, látogathatóságuk, a területet kezelő intézmény elérhetőségei. A szöveges terepleírások mellett a részletes, precíz helyszíni felmérések alapján rajzolt térképek segítségével virtuális kirándulás tehető a kiválasztott területen. Fényképfelvételek segítségével a látnivalók megtekinthetők, és az esetleges akadályok kinagyítása után biztonsággal eldönthető, hogy mely terület felkeresésére lehet vállalkozni - akár segítő nélkül is. A honlapról a területek leírásai és térképei ki is nyomtathatók, és meglátogathatók a területekről szóló, az interneten található egyéb honlapok is.
A "KORLÁT" címen megjelenő 500 db ingyenes CD-ROM többek között a Budapest- Közép-Dunavidéki Tourinform irodák munkáját és a mozgáskorlátozottak egyesületeinek tájékoztató tevékenységét segíti. Az online változat megtekinthető a link internet címen. - F: máj. 9.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb segítség az EU-pályázatokhozFEL

Az Országos Pályázati Központ új szolgáltatásaként jelenik meg a Magyar Pályázati Szemle, mely az európai uniós támogatások iránt érdeklődőket segíti. - F: máj. 6.

Régebbi hírforrás(ok): link

WAP-on is elérhető ingyenes cégadatbázisFEL

A KJK-KERSZÖV Jogi és Üzleti Kiadó ingyenesen elérhető cégadatbázist hozott létre, amit mindenki korlátozás nélkül használhat WAP böngészővel rendelkező mobiltelefonnal - tudósított a társaság közleményben. A KJK-KERSZÖV tájékoztatása szerint a szolgáltatás adatbázisát a kiadó CompLex CD Céghírek kiadványa biztosítja, ami az összes Magyarországon bejegyzett cég hivatalos cégadatát tartalmazza, s megegyezik az Igazságügyi Minisztérium által szerkesztett Cégközlöny elektronikus verziójával. A WAP Céghírekben a cégek neve, adószáma és cégjegyzékszáma alapján lehet kereséseket indítani. A szolgáltatás alkalmas üzletfelek, partnerek adatainak gyors ellenőrzésére mobil telefon segítségével bárhonnan és bármikor. Új cég alapításakor is könnyen ellenőrizhető a segítségével, létezik-e a kiválasztott cégnév, vagy sem. A szolgáltatás a következő címen érhető el: wap.ceghirek.hu. - F: máj. 10.

Régebbi hírforrás(ok): link

Újabb tematikus csatornát indít a ViasatFEL

Viasat History néven tematikus történelmi televíziócsatorna kezdi el működését Magyarországon május 3-án hétfőn. A Viasat History az első történelmi témájú tematikus csatorna Magyarországon. A csatorna programkínálatában az ókortól a modern időkig, politikai és kulturális, komolyabb hangvételű és könnyedebb stílusú történelmi műsorok találhatók. A tágabb értelemben vett történelmi csatorna beavatja a nézőt a zene, a sport, a tudományok, a háborús konfliktusok és az üzleti élet múltjába, megmutatja a legfontosabb eseményeket. A világtörténelem, a politika és a kultúra legfontosabb alakjai Attilától Jelcinig, Handeltől Jimmy Hendrixig, Spartacustól Daliig helyet kapnak a történelmi arcképcsarnokban. - F: ápr. 30.

Régebbi hírforrás(ok): linklegyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról