Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


KIT hírlevél: 2004/22., 6. 2.

Tízmilliárdokat szánnak felnőttképzésre
Rejtett tartalmak kinyerése -- MIBE-konferencia
Modellkísérlet indul az ügyfélszolgálati karták bevezetésére
Geoinformációs rendszer a könyvtári fejlesztésben
Annyi támogatást kap a szolgáltatás, amennyit az adófizető rászán
Közgazdász és informatikus -- együtt nyerő!
Pályázat felsőoktatási könyvtárak részére
Hamarosan elkészül a nemzeti vidékpolitikai stratégia
Bill Gates üzletet lát a blogokban
DVD kölcsönzés indul az amerikai McDonald's-okban
Olasz mozaikok
T-Mobile: virágvásárlás mobiltelefonnal
Az amerikai főnökök számára már csak az internet létezik
Internet-használat jellemzői: anyák és idősek szegmense
Sorra születnek a foglalkoztatási paktumok
Túl lassú a HR területen a nonprofit szektor
Ha már elbocsátásra kerül sor
Búcsú Csapodi Csabától
e-com a békéscsabai könyvtárban
Állatvilágról könyvtárban
A Ráday könyvbe öltözik
24 óráig működő eldobható e-mailcím
Külföldön nyomtathatják a magyar könyveket
Wass Albert-kutatás a Kolozsváron és Budapesten
Hordozható PC-kre tölthető elektronikus tankönyvek
Somogy megye honlapja a legjobb
Uniós fiataloknak készült oldal indult
Hírlevél kismamáknak
Az iskolai könyvtár új modellje a gyakorlatban


A portálon kívülre mutató linkek a szerkesztés pillanatában élnek.
Ha már nem jelenik meg a korábban élő forrás,
másold a linket a archive.org keresőjébe.

Tízmilliárdokat szánnak felnőttképzésreFEL

Magyarország is alapvető célnak tekinti az élethosszig tartó tanulást és ennek érdekében a felnőttképzésre átfogó stratégia készít a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium. A felnőttképzés céljaira például az idén jelentős összegű állami támogatás vehető igénybe: 10 milliárd forint a munkanélküliek képzésére; 4 milliárd vállalati belső képzésre; 9 milliárd a szakképzetlenek és fogyatékosok tanítására 5,3 milliárd a foglalkoztatási alap keretében -- írja a Világgazdaság.
-- A könyvtárhasználók derékhadát az iskolai--képzési rendszerben résztvevők jelentik. Jellemzőjük, hogy tanulmányaik végeztével könyvtári tagságuk is megszűnik. E lemorzsolódás kérdésének vizsgálata, mérséklési lehetőségeinek kutatása még nem kapott nagy teret a könyvtári PhD-k, szakdolgozatok, és szakértői munkák témaköreiben. Pedig megérné.
A nevezett projektre 10 milliárd forint jut, melyből rugalmas és használói igényeket figyelő projektekkel a könyvtárak is joggal kivehetnék részüket. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Rejtett tartalmak kinyerése -- MIBE-konferenciaFEL

Május 19-én zajlott a Magyar Információbrókerek Egyesületének konferenciája, a prezentációk elérhetők a link -n. A téma a könyvtári szolgáltatás kiterjesztésének egyik útját mutatta. A könyvtárban (vagy könyvtár közvetítésével) elérhető szövegek ugyanis önmagában, információként szinte használhatatlanok döntéshozatalhoz, ugyanis ahhoz még nagyon sok értéket (válogatás, osztályozás, tömörítés, elemzés, akár fordítás) szükséges hozzáadni. Úgy tűnik, hogy ezek mind nagyobb hányada egyre jobb hatásfokkal automatizálható (lehetséges veszély vagy lehetőség a könyvtári szakozóknak, osztályozóknak, tájékoztatóknak!). A feltárás lágyabb részei, pl. diskurzuskutatás vagy pszichológiai szövegelemzés szintén komoly értékhozzáadást jelent, tehát érdemes elgondolkodni e diszciplínák megjelentetésére a könyvtárosképzésben, illetve a szolgáltatás könyvtári megjelentetésén. (MG)


Modellkísérlet indul az ügyfélszolgálati karták bevezetéséreFEL

Magyarország májusban az Egységes Európai Közigazgatási Tér részévé is vált, így érdeke, hogy minden állampolgár számára elérhetőek legyenek a minőségi szolgáltatások. A Belügyminisztérium és a Miniszterelnöki Hivatal modellkísérlettel szeretné bevezetni az ügyfélszolgálati kartákat, amelyek lefektetik a közigazgatás minőségi követelményeit. A kormányprogram fontos feladatként jelöli meg a közszolgáltatások színvonalának jelentős javítását. - F: máj. 29.
-- Könyvtári ügyfélszolgálati rendszerek (elektronikus és offline) és modellek egyelőre nincsenek (vagy nem publikusak) hazánkban. Pedig érdemes tudni, hogy az ügyfélszolgálatba befektetett költségek kb. 12x jobban megtérülnek (vö.: több használó, nagyobb elégedettségi szint stb.), mint általában a marketingbe fektetett forintok. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Geoinformációs rendszer a könyvtári fejlesztésbenFEL

A kanadai Ontario tó partján található -- félmilliós lakosságú -- Hamilton város könyvtári rendszerének továbbfejlesztésére, a központi könyvtár helyének kijelölésére a legmodernebb geoinformációs módszereket alkalmazzák. Az 1200 km2 területen fekvő város esetében ez komoly segítséget jelent. A központi könyvtár alapterülete megközelítheti a 14-15 ezer m2-t, s rajta kívül még 26 fiókkönyvtár található a városban. Az alábbi Internet-címen színes várostérképek mutatják az inkább vagy ép kevésbé megfelelő elhelyezési változatokat. (SP) - F: máj. 28.

Régebbi hírforrás(ok): link

Annyi támogatást kap a szolgáltatás, amennyit az adófizető rászánFEL

A köztévé esete: Annak figyelembevételével ítélhető meg, hogy több fordítható- e a közmédiumok finanszírozására, ha ismerjük és eldöntöttük, hogy az adófizető mennyit akar szánni erre -- mondta Draskovics Tibor pénzügyminiszter a tihanyi Media Hungary konferencián. A miniszter a konferencia résztvevői között keresett ahhoz a szándékához partnert, hogy egy kisebb, de hatékonyabb állam jöjjön létre, vagyis, hogy elinduljon egy államháztartási reform, s ezzel feloldódjon a társadalmi igények és az állam által nyújtott szolgáltatások között feszülő ellentmondás. - F: máj. 25.
Járai: az állami szektor húzza vissza a gazdaságot. A magyar gazdaság versenyképességét az állami szektor húzza ma leginkább vissza azzal, hogy viszonylag magasak az adók, nagy az állami beavatkozás a gazdaságba, „ebből kellene visszavonulni" -- mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerdán Kaposváron sajtóbeszélgetésen. - F: máj. 26.
-- Lehet, hogy vége azoknak a lobbiknak, amelyek közvetlenül a fenntartót célozzák meg ahelyett, hogy a kifejezett használói elégedettséget demonstrálva folyamodnának támogatásért? Lehet, hogy előbb-utóbb a fenntartói támogatás az intézmény által a használóknak nyújtott haszon mértékén fog múlni? Szinte közhely, hogy az állami szektor túlburjánzott; kisebb és hatékonyabb államra van szükség. Így mindennél aktuálisabbá válhat(na) a könyvtári hatékonyság (és nem csak az eredményesség!) bizonyítása. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Közgazdász és informatikus -- együtt nyerő!FEL

A Forrester Research 2003 első felében, amerikai cégek informatikai kiadásainak hasznát vizsgáló kutatása szerint nem mindig az informatikára legtöbbet költő vállalatok mutatják fel a legjobb pénzügyi eredményeket. Ugyanis nem az eszközök és alkalmazások birtoklása, hanem felhasználásuk módja különbözteti meg egymástól a versenyelőnyt kiharcoló és az átlagba besimuló vagy a piacról kivonulni kényszerülő cégeket. Továbbá számítanak az emberi tényezők, a vezetői kvalitások, képességek, tapasztalatok, valamint az informatikai és üzleti tudás is. Cikkünkben a hazai informatikai felsőoktatás szerepéről, lehetőségeiről és anomáliáiról igyekszünk képet alkotni, hangsúlyt fektetve az üzleti alkalmazások, esetenként a gazdaságinformatika tantárgyainak keretében folyó gyakorlati oktatással kapcsolatos tapasztalatokra.

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Pályázat felsőoktatási könyvtárak részéreFEL

Könyvek, folyóiratok és adatbázisok beszerzésére nyerhetnek támogatást felsőoktatási könyvtárak: a több mint 48 millió forint összértékű pályázat jelentkezési határideje június 4. - F: máj. 26.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hamarosan elkészül a nemzeti vidékpolitikai stratégiaFEL

Rövidesen a kormány elé kerül az a vidékfejlesztési stratégia, amelynek alapjait a Magyar Tudományos Akadémia szakemberei dolgozták ki -- jelentette be Szanyi Tibor. Az államtitkár elmondta azt is, hogy a vidékfejlesztés középpontjában a munkahelyteremtés áll.
-- Kérdés lehet, hogy az agrár- és vidékfejlesztés tartalomszolgáltatása lefedett-e, illetve milyen lehetőség rejlik benne a könyvtárak, főképpen a mezőgazdasági és élelmiszeripari könyvtáraknak. Remélhetőleg az információs rendszer -- a könyvtárak hathatós munkája és lobbija eredményeképpen -- nem a könyvtári rendszer konkurenseként épül ki. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Bill Gates üzletet lát a blogokbanFEL

A Microsoft elnöke szerint a blogokra egyáltalán nem kell ferde szemmel nézni, szerinte komoly üzleti lehetőségek rejlenek azokban. Újságíróknak tartott előadásában úgy vélte a blogokban igen komoly potenciál van, véleménye szerint az online naplók olyan információs csatornát jelentenek, amelyeken keresztül a vállalatok folyamatosan tájékoztathatják ügyfeleiket, partnereiket, és munkatársaikat - számolt be a BBC. Véleménye szerint számos előnnyel is bírnak a blogok a „hagyományos" elektronikus csatornákkal - így a weboldalak vagy az emaillel - szemben. Ennek segítségével ugyanis folyamatosan tudnak széles kör számára tájékoztatást nyújtani a vállalatok, minden aktuális kérdéssel kapcsolatban.
-- A könyvtári blogokról és lehetőségeikről tavalyi 41. számunkban szóltunk. Már Bill Gates is felfedezi őket! :-)

Régebbi hírforrás(ok): link

DVD kölcsönzés indul az amerikai McDonald's-okbanFEL

Az ételek árusítása mellett eddig elképzelhetetlen volt, hogy üzleteit másra is használná a világ legnagyobb gyorsétterem-lánca. A McDonald's most mégis DVD kölcsönzéssel bővíti üzleti repertoárját.
-- Német közkönyvtárakban (pl.) általános, hogy a pillanatok alatt polcra kerülő sikerkönyveket rövid kölcsönzési határidővel térítésért kölcsönzik. A gyorsétterem szolgáltatása ezt az üzleti lehetőséget valósítja meg, konkurenciát támasztva a könyvtáraknak is. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link

Olasz mozaikokFEL

Tudta-e, hogy Olaszországban nem része a tantervnek az évfolyamonkénti könyvtárhasználati, információkereső foglalkozás? Az első évben egy tanóra alatt magyarázták el a diákoknak a könyvtárhasználatot. No és azt, hogy az olaszországi könyvtárak közös katalógusa link olasz mellett angolul is elérhető? A könyvtárakban szinte általános, hogy konnektor található a székek mellett, ahová csatlakoztatni lehet az olvasóknak saját latopjukat -- ahol hálózaton keresztül a katalógust is böngészhetik az olvasók. Az olasz könyvtárakban szinte minden dokumentum kölcsönözhető, gyakorlatilag nincs is kézikönyvtári állomány elkülönítve. Mind a szakkönyvtárakból, mind a nemzeti könyvtárból lehet kölcsönözni. A római nemzeti könyvtár duplumokat kölcsönöz. Az iskolai könyvtárak azért nem törekszenek az állomány minél teljesebbé, önállóbbá tételére, mert a könyvtárközi kölcsönzés révén futárszolgálattal egy- két nap alatt hozzájuthatnak keresett dokumentumokhoz.

Hírforrás:
2004. június 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Horváth Viktória közlése alapján (Beszámoló római tanulmányútról, 2004. máj. 3-12.)

T-Mobile: virágvásárlás mobiltelefonnalFEL

A Viragneked.hu-val együttműködésben újabb lehetőséggel, a virágküldéssel bővült a mobiltelefonos vásárlás köre a T-Mobile Magyarország Rt-nél.
-- Ezek szerint semmilyen technikai akadálya nincs annak, hogy valaki a könyvtár internetes portálján rendeljen magának cikkmásolatot, könyvtárközi kölcsönzést, vagy fizessen késedelmi díjat, fénymásolást. Ez tizenöt éven belül a legtermészetesebb dolog lesz. Miért várunk addig? (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Prím Online, link

Az amerikai főnökök számára már csak az internet létezikFEL

Az elfoglalt amerikai felsővezetők számára az elsőszámú hírforrássá vált az internet, az online média ezzel minden más csatornát messze maga mögé utasít.

Az online üzleti híreket olvassák az amerikai vezetők. Az amerikai felsővezetők 99 százaléka látogatja munkahelyén az internetes híroldalakat, derül ki a Harris Interactive kutatásából. A megkérdezettek 95 százaléka a világhálón tájékozódik az üzleti világ eseményeiről.

Az amerikai kisvállalatoknál ötször gyakoribb az e-mail cím, mint itthon. Az amerikai kisvállalkozások számára az egyik legfontosabb tényezővé vált az internetes marketing, mutatja ki az eMarketer tanulmánya.
-- A hazai könyvtári üzleti információs szolgáltatások szomorú sorsára is utalnak a tapasztalatok: az üzleti döntéshozók könyvtárban való leültetése egyre inkább az ábrándok közé tartozik. E piacon a gazdasági információ szolgáltatói részletes tájékoztatást nyújtanak, lefedetlennek látszanak azonban a testreszabott elektronikus szolgáltatásoknak, amely viszont jelentős marketingmunkát igényel. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): link ; link ; link

Internet-használat jellemzői: anyák és idősek szegmenseFEL

Mit csinálnak a mamák az interneten? -- Az internetező amerikai édesanyák négyötöde arra használja a világhálót, hogy időt takarítson meg az otthoni munkák elvégzéséhez. Az Opinion Research Corporation több mint 1600 amerikai nőt kérdezett meg ez év áprilisában. A válaszadók 89 százaléka mondta azt, hogy nincs elég ideje, hogy mindent megcsináljon, amit eltervezett.

Egészségi információkat keresnek az idős internetezők. 5,5 millió idősebb korosztályba tartozó amerikai netezik egészséggel kapcsolatos tudnivalókért, olvasható az eMarketer elemzésében. A korosztály aránylag kis mértékben van képviselve az internet-látogatók közt, de számuk növekedhet az ilyen jellegű oldalak révén.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Sorra születnek a foglalkoztatási paktumokFEL

A foglalkoztatási paktum célja, hogy a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, foglalkoztatói készségét növelje, és hogy a hazai képzéseket összehangolja a munkaerőpiac igényeivel, írja a Világgazdaság.

Sikeres a foglalkoztatási paktum. Egyre több megyéből érdeklődnek az Európai Unióban és már Magyarországon is eredményesen működő foglalkoztatási paktum iránt, amelynek a munkanélküliség leküzdése a célja.

Régebbi hírforrás(ok): link ; link

Túl lassú a HR területen a nonprofit szektorFEL

Hosszadalmas és nem kellően professzionális toborzási eljárások jellemzik a nonprofit és alapítványi szférát, és ez a legjobb jelöltek elvesztésével járhat. A The Principle Partnership elemzése szerint négytől nyolc hétig is eltart, mire elemzik a meghirdetett állásokra beérkezett önéletrajzokat, és megbeszélik a jelöltekkel a találkozókat. A brit civil szektor megkérdezett szereplőinek 62 százaléka elismeri, jóval nehézkesebben zajlik az új munkatársak megtalálása, mint a versenyszférában. Nagy veszteséget jelentenek a humánpolitikai kihívásokkal szembeni megfelelés problémái, például, hogy a jó szakemberek elvesztik a türelmüket, mire megkapnak egy állást, állapítja meg a témával foglalkozó tanácsadó cég. Mivel minden szektorban egyre nagyobb kihívást jelent a tehetséges emberek megszerzése, ezért ennek a stratégiai kérdésnek az elhanyagolása hamarosan komoly problémákat jelent majd a nonprofit szektorban a HR téren. Éppen azért, hogy ne csússzanak le a jó szakemberekről, a szakértők szerint ebben a szektorban is elkerülhetetlen a professzionális toborzó cégek bevonása.

Régebbi hírforrás(ok): link

Ha már elbocsátásra kerül sorFEL

Amikor meg kell válni emberektől egy cégnek, az egyik érintett félnek sem szokott örömet okozni. A vállalatok vezetői azonban számtalan olyan hibát követnek el, amellyel tovább súlyosbítják az egyébként is nehéz helyzetet. - F: máj. 24.

Régebbi hírforrás(ok): link

Búcsú Csapodi CsabátólFEL

Május 28-án helyezték végső nyugalomra annak az embernek porait, aki dr. Csapodi Csaba, az MTA-könyvtár nyugalmazott osztályvezetője, történész, a tudományok doktora, s mindenekelőtt mélyen humanista, emberszerető ember volt. Az, aki egész életében – hívő katolikusként is – megértő figyelemmel fordult a más meggyőződésűek felé, noha ezek vezetőitől nem kevés méltánytalanság érte, 94 évesen április 30-án összeesett és meghalt.

Hírforrás:
2004. június 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): link

e-com a békéscsabai könyvtárbanFEL

A békési megyeszékhelyre, a megyei könyvtárba érkezett csütörtökön az „e-com" néven ismert elektronikus fejlesztést támogató program. Az egész napos képzésre 33 vállalkozás jelentkezett, a résztvevők az alapfogalmakon túl a gyakorlati alkalmazással és a program keretében készülő e- kereskedelmi stratégia megvalósításához elnyerhető forrásokkal is megismerkedhettek.

Régebbi hírforrás(ok): Metró

Állatvilágról könyvtárbanFEL

Magyarország madárvilágát ismerhetik meg az érdeklődők -- a Katona József Könyvtárban található -- Bács-Kiskun Megyei Információs Pont a hónap végéig tartó előadás-sorozatában. A szervezők egyebek között CD-ROM-vetélkedőt, rajzversenyt, játékos foglalkozásokat és előadásokat is tartanak majd a gyermekeknek az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából. Ugyancsak a múlt héten kezdődött az a Hendikepnek nevezett program, amelynek részeként a 100 éves Mozgásjavító Általános Iskola fotóiból készült összeállítás.

Régebbi hírforrás(ok): Metró

A Ráday könyvbe öltözikFEL

A Ráday Könyvfesztivál az idén negyedik alkalommal öltözteti könyvbe a Ráday Kultuccát. Az ez évi programsorozathoz új helyszínnel, új könyvekkel csatlakozott a 100 éves Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A Ráday Könyvesház által rendezett könyvfesztiválon a közönség tematikus sátrakban elrendezve találja meg az ünnepi könyvkínálatot. A júniusi hétvégét felölelő fesztivál családi programokkal, gyermekeknek rendezett író-olvasó találkozóval, 17 könyvbemutató dedikálással, 10 tematikus sátorral, 20 irodalmi törzsasztallal, koncertekkel és kiállításokkal várja az érdeklődőt.

Hírforrás:
2004. június 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Metró

24 óráig működő eldobható e-mailcímFEL

Az Internet Fejlesztési Alapítvány csupán két kattintással aktiválható ingyenes e-mail-átirányítást kínál, mely mindössze 24 óráig működik. Az eldobható e-mailcím hasznát azok érezhetik igazán, akik gyakran regisztrálnak egy-egy olyan szolgáltatás keretében, amely napi rutinjukhoz elengedhetetlen, ugyanakkor nem bíznak meg száz százalékig a másik oldal adatkezelési elveiben. A fejlesztők szerint a hazai spam elleni harc egyik mérföldköve ez a szolgáltatás, mellyel gyorsan és egyszerűen készíthet magának bárki egyszer- használatos e-mailcímet.

Régebbi hírforrás(ok): link

Külföldön nyomtathatják a magyar könyveketFEL

Májustól 25 százalékos forgalmi adót kell fizetni a könyvkiadóknak, mert a nyomdák tevékenysége ezentúl nem termék előállításának, hanem szolgáltatásnak minősül - írja a Magyar Hírlap. Ezzel emelkedett az éve elején 12 százalékról 5 százalékra csökkentett adó mértéke. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők elnöke szerint a változás könnyen okozhatja a nyomdaipar és könyvkiadás recesszióját. Zentai Péter László szerint hiába állítják a pénzügyi tárcánál, hogy a kiadónak a mostani áfaemelés csak átmeneti likviditási gondokat jelent, vagyis az áfát vissza lehet majd igényelni. A szektorban ugyanis nincs ennyi átcsoportosítható pénz. A Magyar Hírlap tudósítása szerint nyomdák vezetői attól tartanak, hogy a megrendelők ezentúl a szomszédos országokban nyomtatják kiadványaikat. Ott ugyanis az áfateher az ötöde az itthoninak. - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Wass Albert-kutatás a Kolozsváron és BudapestenFEL

Kolozsvár fontos székhelye a mai vizsgálatoknak. Az egyetemi könyvtári kutatások az író és az Ellenzék kapcsolatát kutatják. Pontosan kimutatható, hogy az író milyen írásokat jelentetett meg 1940 és 1944 között. Egy könyvtáros minden cikket áttanulmányoz az Ellenzék 1940-44-es időszakából, hogy a kritikus időben jelent-e meg Wass Albert tollából antiszemita írás, ahogy ezt az ellenséges vád állítja, és Wass Albert volt-e a lap helyettes szerkesztője 1943 március és július között, aki ilyen hangú írások megjelenéséért felelős? (...) Megbízható információt nyertünk Kolozsvár levéltárából: Wass Albertet semmilyen újságírói, szerkesztői felelősség nem terheli a megjelent antiszemita írásokkal kapcsolatban. Hivatalos levélben megerősíti ezt az állítást az Országos Széchényi Könyvtár osztályvezetője, Tóth Ferenc Tibor: az író neve nem szerepel a lap szerkesztői között. - F: máj. 27.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hordozható PC-kre tölthető elektronikus tankönyvekFEL

A Texas államban található Dallas Forney nevű külvárosához tartozó körzeti iskolák ötödik és hatodik osztályos tanulói augusztustól olyan hordozható személyi számítógépeket (notebook) kapnak, amelyek segítségével a jogdíjak kifizetése után az iskola által kiválasztott tankönyveket, illetve több ezer klasszikus művészeti és irodalmi alkotást lehet majd letölteni, illetőleg elérni. A diákok így a hagyományos tankönyvek lapozása helyett az iskolák által számukra biztosított, vezeték nélküli internetkapcsolattal bíró laptop gépük segítségével férhetnek majd hozzá a matematika és a természettudományi tárgyak tananyagához, valamint a kijelölt kötelező olvasmányokhoz.

Régebbi hírforrás(ok): link

Somogy megye honlapja a legjobbFEL

Az ország legjobb internetes önkormányzati portálja díjat az idén Somogy megye önkormányzata kapta egy szakmai zsűri jelölése alapján az informatikai és hírközlési minisztertől. Gyenesei István, a megyei közgyűlés elnöke elmondta: Somogy megye honlapjának havonta 7-10 ezer látogatója van, és a világ harminc országából nyitották már meg.
A somogyi önkormányzat az elmúlt négy évben kiépítette a megyei területfejlesztési információs rendszert, új ügyviteli rendszert működtet, a testület munkáját segítő informatikai adattárakat hoztak létre, és a hivatalon belül megalakult informatikai iroda irányítja a szakmai feladatokat. A megyei önkormányzati intézmények 95 százalékát kapcsolták be az informatikai rendszerbe, a 245 település közül jelenleg 97-nek van saját honlapja, ami meghaladja az országos átlagot, és már megkezdődött a kistérségi portálok fejlesztése is. Somogy megyében 170 önkormányzati hivatal érhető el emailben, amelyet 65 százalékuk használ is. A megyei közútkezelőnél kezdeményezik, hogy a megyehatárt jelölő táblákon tüntessék fel az önkormányzat internetes portáljának elérhetőségét.

Régebbi hírforrás(ok): link

Uniós fiataloknak készült oldal indultFEL

Az Európai Unió European Youth Portal néven olyan webportált indított, mely kifejezetten az unió területén élő 75 millió fiatal számára kíván azonnal elérhető, ezt a korosztályt érintő információkat nyújtani. A tematikusan kialakított portál több mint 10 ezer fiatalokat érdeklő weboldalra mutató linket tartalmaz. A már 25 tagállamra vonatkozó információkat a következő kategóriákban helyezték el: Tanulás, Munka, Önkéntes munka és csereprogramok, Jogaid, Fiatalok portáljai, Utazás Európában, Információk Európáról. Az üzemeltetők szerint a portál általános célja, hogy növelje a fiatalok közéleti részvételét, és hogy hozzájáruljon a fiatalok aktív állampolgárságának alakításához. A portál címe link A beköszönő és tájékoztató oldalak magyar nyelvűek, a linkek angol nyelvű oldalakra mutatnak. - F: máj. 30.

Régebbi hírforrás(ok): link

Hírlevél kismamáknakFEL

A KismamaHáz Alapítvány és a link elindította a Kismama-kor hírlevelet, ami a fogantatás előtti kérdésfeltevésektől a várandóságon, szülésen keresztül egészen a kisbabás, majd kisgyermekes éveken keresztüli újrakezdésig ad segítséget az anyukáknak, de bővebben a gyermeket vállaló családok részére. A hírlevélből, és a link linkgyujteményben nézelődve több száz linket, cikket, hetente megújuló ajánlót és aktuális információkat kap. A hírlevélre a link oldalon lehet jelentkezni (a lap alján található a jelentkezési lehetőség). - F: máj. 2.
-- A könyvtáraknak tehát már csak az ajánlottnál jobb lapot érdemes indítani, vagy pedig együttműködni érdemes az alapítvánnyal: felhívni a figyelmet a könyvtárak kínálatára, a célcsoport számára érdekes cikkeket szemlézni stb. Hogy ne menjen el teljesen a vonat... (MG)

Hírforrás:
2004. június 02.  • Továbbküldöm a hírt
Régebbi hírforrás(ok): Nőtárs Hírlevél

Az iskolai könyvtár új modellje a gyakorlatbanFEL

Debrecenben, 2002-ben zajlott az a Könyvtárostanárok Egyesülete által szervezett nyári akadémia, amelynek előadásai a minap megjelent kötetben olvashatók. A háromszáz oldalas kiadványban tizenkilenc előadó anyaga olvasható olvasás- és könyvtárpedagógiától technológia-alkalmazáson és iskolai könyvtári helyzetképen keresztül minőségirányításig.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról