Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A goebbelsi propaganda elemei -- egyszerűsítés: hogyan igen, hogyan nem?

A múlt héten szóltunk az OSZK-beli Kepes-előadásról link melyre érdemes visszatérni...
A propaganda az egyszerűsítés műfaja, nem intellektuális műfaj -- tartotta Goebbels, Hitler propagandaminisztere - és megállapította annak elemeit:
1. Kerüld az elvont gondolatokat, és az érzelmeket vedd célba!
2. Kevés üzenetet küldj, de azokat folyamatosan sulykold!
3. Használj felszínes, általánosító véleményeket, sztereotípiákat!
4. Az érvelés legyen egyoldalú -- soha ne árnyalj!
5. Folyamatosan kritizáld az ellenfeledet!
6. Keress egy ellenségképet és folyamatosan rágalmazd!
Mint látható, ezek a 'törvények' a történelem során mind univerzálisnak mutatkoztak, legyen szó keresztényről, zsidóról, polgárról, arisztokratáról, mágnásról, proletárról, vagy gulágról -- bármit be lehet helyettesíteni, az egész logikája a mai napig jól működik.
-- A fentebb listázott 1-4 pontokra reagálva: az egyszerű szöveg szélesebb körben tényleg jobban teljesít. A mások oldalról -- a témából adódóan -- nem esett szó. Ha ugyanis a szakmá(nka)t saját összetett, szigorú logikai rendszerével kívánjuk "eladni" használóinknak, szinte kizárt, hogy sikeresek legyünk. Önképünk ugyan megmaradhat, de feleslegessé válunk, saját igazunkat mantraként ismételve: nagyon fontosak a könyvtárak, könyvtárosok, csakhát nem ismernek el bennünket -- szól a könyvtáros szakma No.1-es siráma. Kihívás tehát: hogyan lehet közlendőnket úgy leegyszerűsíteni, hogy az adott közlési helyzetben a fontos tartalom megmaradása mellett az üzenet minél nagyobb része menjen át? Nem könnyű, de próbálni kell. (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról