Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A hazakerült sárospataki könyvek állapota...

Elégedetlen a Sárospataki Könyvtár igazgatója azoknak a könyveknek az állapotával, amelyeket február végén kaptak vissza Oroszországból. A 139 könyv közül a legtöbb igen rossz állapotban van -- állítja Dienes Dénes--, miközben Magyarország 400 ezer dollárt fizetett Oroszországnak ellentételezésként. Mindeközben Sárospatakon most készítik elő a könyvek kiállítását, amelynek megnyitójára másfél hét múlva az orosz nagykövet mellett egy kisebb orosz delegáció is hivatalos. Az orosz könyvtárosok nem sokat foglalkoztak az elmúlt évtizedekben a sárospataki könyvekkel, mégis igen komoly summát fizetett az állam a könyvek hazahozataláért. Ezt állítja Dienes Dénes a sárospataki könyvtár igazgatója, miután a napokban megkapta Budapestről a hazahozott 139 kötetet. 'Önmagában ez nem rendkívüli, hogy egy régi könyv rossz állapotban van, inkább az a kérdés, hogy kell-e olyat állítani, ami nem valóság, azaz hogy restaurálták őket' -- mondta Dines Dénes, a Sárospataki Könyvtár igazgatója. -- Ilyet azonban senki nem állított -- mondta híradónknak Monok István, akit a kormány annak idején a könyvek hazahozatalának szakmai irányítására kért fel. A 400 ezer dollárt, azaz 80 millió forintot a magyar állam nem restaurálásra, hanem a több évtizedes tárolás, és karbantartás ellentételezéseként fizette ki a Lenin könyvtárnak. Ráadásul ki tudja, hogy mi mindenen mentek keresztül ezek a könyvek a világháborútól mostanáig. - F: júl. 3.

Régebbi hírforrás(ok): link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról