Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A hosszú farok szabályai -- nyerő lehet(ne) a könyvtár

A hosszú farok koncepció (ld. Chris Anderson hasonló című könyvét) sok szempontból nyerő helyzetbe hozza a könyvtárakat, amelyek soha nem képesek elegendőt beszerezni a legkeresettebb dokumentumokból, de kevésbé használt kiadványok millió kilométereit tárolják polcaikon. A koncepció éppen ennek gazdaságtanát tárja fel. Érdemes az alapszabályokat és tanácsokat könyvtári környezetre lefordítani. (MG)
-- A hosszú farok területén mozgó virágzó vállalkozás létrehozásának két alapszabálya: 1. kínáljunk az ügyfeleknek mindent, 2. segítsünk nekik, hogy rátaláljanak arra, amit keresnek. És kilenc jótanács:
- Csökkentsük a költségeket!
1. Bővítsük, vagy helyezzük ki a készletet (Sears: központosított raktárkészlet, Amazon: virtuális készlet, iTunes: digitális készlet) [a könyvtári rendszer egészének kínálata és azon túli források becsatornázása].
2. Hagyjuk a vásárlókra a munkát (eBay, Wikipédia, MySpace: tömeges kiszervezés: a felhasználók önként és dalolva elvégzik a munkát, sőt, gyakran még jobb és a többi használó szemében hitelesebb munkát is végeznek, mint a fizetett alkalmazottak) [pl.: a katalógus megnyitása, hogy a használó címkéket helyezzen el benne].
- Gondoljunk a piaci résekre!
3. Nem mindenkinek jó ugyanaz a forgalmazási mód (változatos értékesítési csatornák, bármely időpontban) [hibrid könyvtár; otthonra, és -ról is].
4. Nem mindenkinek jó ugyanaz a termék (változatos formában ugyanaz és annak feldolgozásai) [különféle formátum és változat párhuzamos kínálata].
5. Nem mindenkinek jó ugyanaz az ár (eBay, iTunes, Rhapsody: más-más árazási taktikák) [több üzleti modell könyvtárakra is].
- Lazítsunk a gyeplőn!
6. Osszuk meg ügyfeleinkkel a rendelkezésünkre álló információt! (mert bizalmat szül) [pl. olvasói címkézés bátorítása].
7. A 'vagy' helyett 'és' (mert az egységesített kínálat elvileg korlátlan) [szolgáltatási alternatívák kínálata].
8. Bízzuk a piacra a döntést (mérés és reagálás helyett) [használók bevonása a könyvtári alrendszerek alakításába].
9. Értékeljük az ingyenesség hatalmát (az árak a nullához közelítenek, letölthető termékminták) [információs termékminták a könyvtár állományából].

Hírforrás: Hosszú farok : A végtelen választék felülírja az üzlet szabályait / Chris Anderson. HVG Kiadó, 2007.
2008. június 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_hosszu_farok_szabalyai_nyero_lehet(ne)_a_konyvtar
Régebbi hírforrás(ok): Hosszú farok : A végtelen választék felülírja az üzlet szabályait / Chris Anderson. HVG Kiadó, 2007.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról