Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A karcsúság legjobb receptje...

A veszteségek közül a termelő vállalatoknál az egyik legnagyobb potenciál a készletekben van. A költségek kb. 60%-a anyagköltség. A Lean menedzsment (karcsúsító menedzsment) mindezt a Kaizen (folyamatos tökéletesítés) módszerének szisztematikus alkalmazásán és a cégnél dolgozók széles körének probléma megoldási folyamatba való bevonásán keresztül éri el. Ennek James Womack és Daniel Jones által megfogalmazott alapelvei:
1. Meghatározni, melyek a hozzáadott értéket tartalmazó és nem tartalmazó tevékenységek a vevő [használó] szempontjából
2. Az összes tevékenységláncolat, az értékáram és a veszteségek azonosítása.
3. Az értékáram folytonossá, eltérítések, megállások nélkülivé tétele.
4.Csak azt szabad előállítani, amit a vevő [használó] igényel: húzó rendszer kialakítása.
5. Folyamatosan törekedni kell a tökéletességre, a veszteségek folyamatos felderítésén és eltávolításán keresztül.
A szabályozott és szabványosított folyamatokban megkülönböztethető egymástól a normális és abnormális állapot, azaz szűkül a maszatolás, félrebeszélés lehetősége. A munkatársak bevonása azonban paradoxont hordoz. Nehéz olyan feladatba bevonni embereket, mely akár elbocsátásukkal is járhat. Válságos helyzetben a lassú szenvedést megelőzheti:
1. az értékáramok Lean szemléletű feltérképezése és elemzése lehet, amellyel viszonylag gyorsan azonosítani lehet a főbb veszteségcsökkentési potenciálokat, fejlesztési lehetőségeket.
2. Azokkal az intézkedésekkel elindulni, amelyek gyorsan eredményt (megtakarítást) hoznak (Quick Win). Rövid távú és néha radikálisabb beavatkozás (átszervezés, összevonások, racionalizálás).
3. Kaizen jellegű szisztematikus fejlesztési mechanizmus és programok működtetését a szervezeten belül egy hosszú távon is működőképes és folyamatosan fejlődő, az emberek által is elfogadott rendszer kialakítása érdekében. - F: márc. 31.

Régebbi hírforrás(ok): Mfór, link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról