Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


'A kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár'

Eltűnőben van a klasszikus kocsmakultúra, mára szinte csak törzsvendégek járnak Kecskemét egyik legrégebbi kocsmájába, a Szívós borozóba. Tóth Imrével, a fogadó tulajdonosával beszélgettünk arról, hogy milyen tényezők okozták a vendégek eltűnését és a fiatalok hiányát a tradicionális kocsmákban. A tulajdonos töretlen elhivatottsággal és lelkesedéssel dolgozik, ám véleménye szerint a kocsmák ideje szép lassan, de biztosan lejár.

Szívós borozó (Kecskemét) tulajdonosa, Tóth Imre:
- A dohánytermékek eltávolítása a kocsmákból nagyon rosszul sült el a vendéglátósoknak: a kocsma teljesen eltolódott, áttelepült a dohányboltok felé. (...) Szép lassan elfogytak a vendégek és a fizetőképes kereslet, szerintem ez az ország gazdaságával is összefügg. (...) Meg kell találni minden vendéggel a közös hangot, ami néha nagyon nehéz. Egyenesnek kell lenni, figyelni kell arra, hogy állunk a vendéghez. Van olyan törzsvendégünk, akit korábban több helyről is kitiltottak, mi viszont megtaláltuk vele a közös hangot. Ha esetleg túl sokat ivott, akkor szépen elmondjuk neki, hogy a következő italt már nem kellene kikérnie, és tőlünk ezt a tanácsot el is fogadja. Ha tisztelnek, akkor nagyon ritkán van az, hogy valakinek ezt nem elég elmondani, és "erőszakosabban" kell fellépni. (...)

Csináltak, illetve csinálnak különböző rendezvényeket is?
- Igen, néha muszáj rendezvényeket is csinálni, például névnapokat és születésnapokat is rendezünk a mai napig. Régen minden hétvégén kettő volt, most egy év alatt körülbelül 5-6. Jelenleg évente négyszer rexversenyt rendezünk, de régen horgászversenyeket is szerveztünk, mindenki imádta. Ahogy fogynak a vendégek, úgy fogynak a horgászok is, ezért erre már nincs lehetőségünk. Mára nagyon nehézzé vált időpontot találni, hiszen mindenki túlórázik, maszekol, ilyen-olyan dolga van.

Jól értem, hogy a Szívós borozóba jelenleg szinte csak törzsvendégek járnak?
- Igen, nagyon kevés az új vendégünk, az is általában akkor, ha valakit felvesznek dolgozni egy közeli gyárba, és egyik törzsvendégünk meghívja. A betérők jelenleg 80-90 százaléka törzsvendég. Mindenkit névről ismerek, már meg sem kérdem, mit kérnek, mert fejből tudom.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról