Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvesboltok nem semlegesek -- a könyvtáraknak annak kell lenniük

A brit tapasztalatok szerint a könyvtárak nem semleges intézmények. Első hallásra ez furcsán hat, azonban ha a könyvek könyvtári megjelenésének esélyeit vesszük számba, látnunk kell, hogy ez gyakorta mégis így van. Nagy-Britannia tipikus könyvtárlátogató közönségét az idősebb hölgyek alkotják. Sok könyvtár ezért igyekszik az ő ízlésüknek megfelelni, s ezért nem teszik ki például homoszexuális vagy színes bőrű szerzők műveit. Ezek úgy nevezett kockázatos könyvek, s a könyvtárak igyekeznek biztonságra törekedni. Azonban semlegességet az jelentene, ha ezek a kockázatosnak mondott könyvek is ugyanolyan eséllyel kerülhetnének a láthatóság szempontjából legjobb helyre, mint biztonságosnak tartott társaik. Míg egyes könyvek reklámozására jelentős pénzeket fordítanak, másokra egy fillér sem jut. A könyvtárak lehetősége abban rejlik, hogy a nem reklámozott könyveket is előtérbe helyezheti. A könyvtár és a könyvesbolt egymástól eltérő funkcióval rendelkezik. Veszélyes helyzetet teremt, ha a könyvtárak ebből a szempontból igyekeznek a könyvesboltokra hasonlítani, ha nem igyekeznek sajátos funkciójukat megtartani. Ne ugyanaz legyen megtalálható a könyvtárakban, mint a könyvesboltokban. Miért? Mert felmerülhet akkor a kérdés, hogy miért is van szükség könyvtárakra? Mint hazánkban, úgy Nagy-Britanniában is a politika, a döntéshozók, a költségvetési pénzek felett diszponálók kérdése lehet ez.
A (...) könyváruházak forgalmának 50 százalékát a forgalmazott címek 3 százaléka teszi ki. Érdekesség, hogy az utóbbi időben a könyvesboltokban nagy mértékben szűkült a választék. A látott könyvhegyek gyakorta egyetlen könyv sok példánnyal való ottlétét jelentik. Ezzel szemben a könyvtárakban bár kisebb az egyes címekből fellelhető példányok száma -- ami sok esetben csak egyetlen példánnyal való rendelkezést jelent --, viszont sokkal többféle könyv van itt jelen. A könyvesboltok tehát nem törekednek semlegességre. A favorizált könyvekből hatalmas kupacokat építenek, lehetetlen nem találkoznunk velük. Ezek eladása létkérdés. A könyvtár viszont olyan terep, ahol kell és lehet semlegességre törekedni. - F: Olvasásközpontú olvasásfejlesztés / Péterfi R.

Régebbi hírforrás(ok): Könyvtári Figyelő 2007/3.
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról