Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtár a leghatékonyabban a hátrányos helyzetűeken tud segíteni - akár az oktatás

A KIT-ben rendszeresen visszatér az a megállapítás, hogy fajlagosan a könyvár legnagyobb segítséget a hátrányos helyzetű emberek számára tud nyújtani. Ennek feltétele persze, hogy a könyvtáros ezeket az embereket
- tudatosan, tervszerűen beengedje a könyvtárba
- legyen képessége az adott esetben speciális bánásmód nyújtására
- megelőzze a nem hátrányos és hátrányos helyzetűek közötti lehetséges konfliktusok, ellenérzések kialakulását
- tudjon olyan közösséget teremteni, amelyben mindkét fél otthon érzi magát.
Elég valószínű, hogy a hazai könyvtárügy előtt is ez a legnagyobb kihívások egyike. Nem mellesleg így biztosíthatják a könyvtárak a legnagyobb megtérülésüket a társadalomban. (MG)

"Azt találtuk, hogy a jó tanulási közegből a hátrányos helyzetű gyerekek profitálnak a legtöbbet, míg ha rossz közegben tanulnak, a teljesítmény szempontjából ők lesznek a legnagyobb vesztesek." A kutatók szerint ez azért van így, mert a hátrányos helyzetű gyerekek esetében a szülők kevésbé tudják kipótolni mindazt, amit a tanulók motiválásához nem ad meg nekik a pedagógiai munka.
Bár a közvéleményben erősen él az az elképzelés, hogy az a jó, ha a hátrányos helyzetű vagy gyengébb teljesítményű tanulókat elkülönítetten fejlesztik, a kutatók szerint ez akkor sem hatékony, ha több pénzt és képzettebb pedagógusokat biztosítanak hozzá. Scharle Ágota közgazdász, a Budapest Intézet vezető kutatója szerint "az elkülönített oktatás felerősíti a gyerekek egyéni nehézségeit, elzárja a gyereket a pozitív mintáktól, és az énképüket is lerontja, mivel azt sugallja, hogy valami baj van velük, ha az elkülönített csoportba kerülnek". (Qubit)

Régebbi hírforrás(ok): Társadalmi mobilitás - hozzájárulhat(na) a könyvtár link Hogyan válik kirekesztővé a köztér? link Azok szorulnak rá leginkább a könyvtárra, akik a legkevésbé használják link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról