Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A könyvtárak meglepő politikai hatalma (olvasóink szavazatára)

Egy állami intézményben a legkisebb cselekedetnek is messzemenő következményei lehetnek: a könyvtár választhat szociálisan érzékenyítő utat - ahogyan ennek ellenkezőjét is. A könyvtárosoknak tudatosítaniuk kell, hogy felelősséggel tartoznak a felhasználókért.
- A könyvtár a haladás és a politikai párbeszéd helyszíne lehet. Jó példa volt erre a Missouri könyvtár éjjel- nappali nyitvatartása az egyhetes lázongás alatt, melyet egy fekete fiú, rendőrök által bekövetkezett halála okozott. Nem foglaltak állást egyik oldalon sem, a könyvtár mindössze biztosította a biztonságos helyet az olvasóknak, és a védelmet keresőknek.
- Pozitívum, hogy a könyvtárak felkarolják mind a gyermekek, mind a hajléktalanok ügyét, felelősnek érzik magukat az olvasókat érintő változásokért.
- Már kis változtatások is meghatározzák, hogy mennyire lesz befogadó vagy elutasító a könyvtári közeg.
- Kevés a más identitással, vagy bőrszínnel rendelkező könyvtáros. Ez is meggátolhatja a könyvtár életének kiteljesedését, belterjessé válhat a szakma.
- Az ajánlott és legtámogatottabb könyvek szerzői sem a kisebbséget képviselik.
Megfelelő megoldás ezekre a problémákra még nem született, a megoldást olyan könyvtárosok és szerzők bemutatása jelentené, akik ténylegesen meghatározzák az adott közösséget arculatát.
- A könyvtáros legyen képes bárminemű előítélet nélkül olyan könyvet is ajánlani, amely kívül esik a saját érdeklődési körén. (ref.: NM)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról