Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 


A könyvtárosok utánpótlásának zuhanása - pusztulás vagy pusztítás önsegédlettel?

Évek óta csökken a könyvtárosképző intézmények kibocsátása. A könyvtáros társadalom lélekszáma rohamosan csökken. A téma szerepel a külföldi szakirodalomban. Vonatkozó hazai tanulmány és diskurzus legalábbis nem ismert. Nem tűnik fel felkészülés sem a várható helyzetre. Sem az érintett akkreditációs szervezet, sem a szakmai szervezetek részéről. Utoljára 2015-ben, 5 éve jelent meg elemzés a felvettek számáról, épp a 2013-2014-es újabb csökkenés után (ld.: Könyvtári Figyelő, 2015/1. link ), ezért időszerű megnézni, hogyan alakult azóta a helyzet. (Pontos adatokkal csak a felvettekről rendelkezünk, de a végzetteké csak alacsonyabb lehet.)(MG)

A diagramokat ld.: link és link .
Informatikus könyvtáros alapszak - A 2015 és 2019 között felvett 654 hallgató kevesebb, mint az alapszak bevezetésének évében, 2006-ban felvett 674. 2006-ban 11 helyen indult képzés, a 2014-ig terjedő időszakban kiesett Kaposvár, Nyíregyháza, Baja. 2015-től még hirdettek a debreceni főiskolára 2 évig, de már nem vettek fel senkit, Jászberénybe 2016-ban vettek fel utoljára levelezősöket, Szombathelyre 2017-ben nappalisokat. 2013-ban nagyon lecsökkent a felvettek száma, amikor bevezették a kötelező emelt szintű érettségit. (Különösen levelezőn, ahova jellemzően régebben érettségizettek jönnek.) Már előtte is nagyon lecsökkent 2012-ig 2006-hoz képest. 2015-től 2013-2014-hez képest emelkedett a szám, de így sem érte el összesítve a 2012-ben felvett nappalisokét. 2019-ben a 76 nappalisból 59-et az ELTE-re és Szegedre vettek fel (38, 21), az 52 levelezősből 44-et (28, 16).

Informatikus könyvtáros mesterszak - 2017-től Könyvtártudomány mesterszak. Ekkortól a más szakot végzetteknek az előfeltételek kisebbek, kevesebb előzetes kredit kell a felvételhez.
2009-ben 6 intézményben indult, ezek közül Debrecen 2015-ben, Szombathely 2016-ban vett fel utoljára hallgatókat. 2019-ben 4 helyre lehetett nappalira, 3 helyre levelezőre jelentkezni (Szeged régóta nem hirdet levelezőt), de csak 2-2 helyen indult (nappali: ELTE 3, Szeged 10, levelező: ELTE 13, Eger 5), Pécsre nem vettek fel senkit.

A felvettek pontos számába be kellett számítani a pótfelvételivel felvetteket is, szeptemberben, tanévkezdéskor mindegy, ki mikor került be), a keresztféléves meghirdetéskor bekerülteket, továbbá azokat, akiket nem nappalira napplaira és nem levelezőre, hanem távoktatásra vettek fel. Meg kell még említeni a könyvtárostanár tanári szakot (osztatlan képzés másik tanári szakkal párosítva), amelynek az adatai itt nem szerepelnek. Ez elvben iskolai könyvtárosok képzését jelenti, s amíg a tanárok fizetése jóval magasabbak, mint a könyvtárosoké, könyvtárosiak, addig valószínű, hogy inkább iskolában helyezkednek el, ugyanakkor a könyvtárak számára is hasznosak lehetnek olyan munkatársak, akiknek más szakos végzettsége is van. Több évtizeden keresztül jól működött a tanári - nem tanári szakok párosítása, sajnos most ilyet nem tudnak elképzelni. (adatok: Murányi Péter gyűjtése nyomán)
Kapcsolódó: Egyetlen siralmas ábra a tanárok helyzetéről Magyarországon link

Hírforrás: Murányi Péter
2020. március 04.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_konyvtarosok_utanpotlasanak_zuhanasa
Régebbi hírforrás(ok): A szakmai utánpótlás anomáliái -- 2. Közelítés a szeniorok oldaláról link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról