Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A meglévő e-szolgáltatásokra ugrottak bezárás után a német közkönyvtár-használók

A Duisburgi Városi Könyvtárban link tavaly március 16-tól új, soha nem tapasztalt, olvasók nélküli könyvtári hétköznapok következtek. A nyilvánosság tájékoztatására minden eszközt felhasználtak (honlap, Facebook, Instagram, sajtó, plakátok), bárki kapcsolatba léphetett a könyvtárral telefonon, vagy e-mailben. A lejárt dokumentumokat és olvasójegyeket automatikusan meghosszabbították május 4-ig. Intenzíven népszerűsítették online szolgáltatásaikat: az 50 ezer e-dokumentumot,
- a PressReadert (100 ország 6000 hírlapja és folyóirata 60 nyelven),
- a Filmfriendet (játék-, gyermek- és dokumentumfilmek, sorozatok),
- a Munzingert (komolyzene, jazz, világzene),
- az idegen nyelvek tanulását szolgáló Rosetta Stone platformot,
- valamint a Tigerbookst (2000 interaktív gyermekkönyv).
A városi könyvtár március 30-tól ingyenes olvasójegyet vezetett be (DigiPass), mellyel a duisburgiak regisztrálás után térítésmentesen vehették igénybe az elektronikus szolgáltatásokat. Június közepéig nyolc könyvtári dolgozót a többletfeladatok miatt a város más területre helyezett, míg a többiek a központi könyvtárban és a 13 fiókkönyvtárban folytatták a munkát (az állomány feldolgozását, apasztását, gyarapítását - a bezárt könyvesboltokkal tárgyalva), emellett tapasztalatokat cseréltek más könyvtárakkal, megbeszéléseket és videokonferenciákat tartottak.
A 6 hetes bezárás alatt az elektronikus dokumentumok kerültek előtérbe. Duisburgban, ahol 2008 óta lehet ezeket kölcsönözni, jóval magasabb lett a használatuk, mint korábban:
- a kölcsönzések száma 29 815 (2019 hasonló időszakában: 19 292)
- a kölcsönzők száma 10 778 (2019-ben 7122)
- a DigiPasst igénylőké 752 (2019-ben 160) volt.
A PressReaderen 3848 használó 11 804 újságot és folyóiratot olvasott, míg a Filmfriendet, amely először került be a kínálatba, 1752-en használták. A Rosetta Stone-on 188 használó 809,2 órát töltött nyelvtanulással. A lakosság a Tigerbooks gyermekkönyvei kapcsán is kiaknázta a 2000 e-könyvhöz történő 40-szeres egyidejű hozzáférés lehetőségét. (Egzisztenciális válság: a koronavírus-járvány hatása a közkönyvtárakra a Duisburgi Városi Könyvtár példáján; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról