Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

A vonzó könyvtár akár 10%-os bevételnövekedést is hozhat a helyi vállalkozások számára

Nick Poole, a brit könyvtári és információs szakemberek nagy presztízsű szervezete, a CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) elnöke, a brit hajléktalanok önsegítő szervezete által árusított, Big Issue című újságban közölt cikket arról, hogy a könyvtárakat gyakran nevezik az utolsó biztonsági hálónak. Ebből az írásból válogattunk.
A nyilvános könyvtárak érzelmi hatása messze túlmutat az olvasáson és a szolgáltatásokhoz való hozzáférésen. Óriási szerepük van a helyi gazdasági növekedés előmozdításában is, és nagymértékben hozzájárulnak a nemzetgazdaság fejlődéséhez.
- Az Egyesült Királyságban és máshol azt tapasztalják, hogy a könyvtárak közelében működő kiskereskedők, bárok és éttermek, és lényegében minden olyan üzlet, amely a járókelőkre támaszkodik, profitál abból, ha a közelben van egy könyvtár. Egyes esetekben egy modern, vonzó könyvtár létrehozása akár 10 százalékos bevételnövekedést is eredményezett a helyi vállalkozások számára.
- De a könyvtárak pozitív hatást gyakorolhatnak a helyi ingatlanok értékére is, valamint nagy hatással vannak arra a képre, amelyet az emberek lakóhelyükről alkotnak.
- A legfontosabb eredmény természetesen a gyermekek írni-olvasni tudásának fejlődése, szüleik ebből következő jobb közérzete, a mentális egészség, a szociális hálózatok és a boldogság szintjének emelkedése volt.
- Amit pedig a gazdasági hatástanulmányok nem vesznek figyelembe, az a hatalmas megtakarítás, amelyet az olvasók azzal érnek el, hogy a könyveket kölcsönözni tudják.
- Talán még ennél is jelentősebb, hogy a minőségi helyi könyvtári szolgáltatásnak szélesebb körű társadalmi és gazdasági visszhangja van, amely hosszú távon átalakíthatja a terület jólétét. Birminghamben például, ahol az elmúlt évtizedben több nagy munkaadó létesített központot, többen kiemelték a város könyvtárainak értékét a hosszú távú jövőjüket biztosító, írástudó és képzett munkaerő támogatásában.
- A Nemzeti Egészségügy Szolgálat (NHS) megerősítette, hogy a helyi könyvtárak jelentős költségmegtakarításokhoz és jobb egészségügyi eredményekhez tudják hozzásegíteni a lakosságot azáltal, hogy segítenek az embereknek boldogabb és egészségesebb életet élni.
- Mivel a közkönyvtárak "harmadik térként" működnek az otthon és az osztályterem között, azokon a területeken, ahol magas a könyvtári ellátás színvonala, a tanulmányi eredmények és a foglalkoztathatóság javul.

A tudásintenzív vállalkozásoknak mindenekelőtt képzett, kreatív és írástudó munkaerőre van szüksége, akik pontosan azokkal a digitális és kutatási készségekkel rendelkeznek, amelyek a könyvtárhasználattal együtt járnak. (Összeáll.: Koltay Tibor)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról