Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Amikor a közkönyvtár által lesz értékesebb a közösség élete (olvasóink szavazatára)

Az USA-ban közkönyvtár a közösségi elemi része. A legjobbak beépülnek a civil életbe. Segítenek elérni a város vagy a régió céljait. A vezetők nemcsak megpróbálják kitalálni a látogatók igényeit. Hanem hagyják, hogy maga a közösség határozza meg a szolgáltatásokat.
Sacramento közkönyvtára link (SPL) nyerte el idén a Jerry Kline Community Impact díjat (ezzel díjazzák a közösségeket maximálisan támogató könyvtárakat). Az SPL modell lehet minden intézmény számára.
A közösség bizalmának elnyerése főleg 2009 óta tart. 2011-ben stratégiai céljuk lett a közösség általi elismerés növelése. 2015-ig a használóismeret növelése érdekében 2000 interjút készítettek felnőttekkel, gyerekekkel, fogyatékkal élőkkel és partner szervezetekkel.
Egyik fontos eredmény a 2017-ben létrehozott AccessABILITY csapat. Appot hoztak létre fogyatékkal élőknek. Ezzel szöveg helyett képekkel is el lehet érni a szolgáltatásokat. Hetente tartanak fejlesztő foglalkozásokat. Közben a könyvtári dolgozókat is felkészítik a feladatra.
Növelték a nyitva tartási időt, 28 telephelyen heti 1069 órára. Tanulmányozták a különböző nyelvű könyvek kölcsönzési adatait, s ennek alapján 2018 óta 15 ezer új dokumentumot szereztek be. A különböző nyelvű közösségeknek programokat is szerveznek.
Részt vesznek a civil kezdeményezésekben is. Például a tinédzsereknek segítenek nyári munka találásban. A könyvtár maga is kínál térítéses gyakorlatokat. Iskolai könyvtárosok hiányában a közkönyvtár könyvtárpedagógust fizet, akit segíteni küld az iskolákba.
Tartja a kapcsolatot a közösség szervezetekkel. Pl. szülői munkaközösség, iskola előkészítő csoportok, színházi és táncos társulatok, veteránok.
A könyvtár számokban is ki tudja fejezni eredményeit. A 1,5 milliós célközönség fele beiratkozott. Évente 2500 fő önkénteskedik, több mint 100 ezer órát. A nyári olvasókörök résztvevőinek száma 40%-kal, közel 22,5 ezerre nőtt. Diákigazolvánnyal 132 ezer diák veheti igénybe a könyvtári anyagokat. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): A felsőoktatási könyvtárak értéke -- pl.: javítják-e a diplomaszerzési arányt? link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról