Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Áramlatélmény -- tevékeny részesség mások segítésében

A művészek, a tanárok, a tudósok és az idegsebészek talán viszonylag nagyobb valószínűséggel élvezik a munkájukat, és hiszik el, hogy munkájukkal hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb hely legyen a világ. Azonban a hivatás semmiképpen az imént felsorolt foglalkozások kiváltsága. Sőt, a kutatók azt találták, hogy az emberek figyelemre méltó ügyességet árulnak el abban, hogy az a lehető legnagyobb elkötelezettséget és értelmet jelentse számukra.
Interjúkat készítettek [Ami Wrzesniewski, Yale] például egy kórház huszonnyolc fős takarítószemélyzetével, és kiderült, hogy vannak közöttük olyanok, akik nem szeretnek takarítani -- ők úgy érezték, hogy nem kellenek hozzá magas szintű készségek, és csak a lehető legkevesebbet dolgoztak --, ezzel szemben a többiek valami nagyobb szabású és jelentőségteljesebb dologgá alakították át munkájukat. A kórházi takarítómunkások e második csoportja úgy beszélt a munkájáról, hogy az megkönnyíti a betegek, a látogatók és a nővérek életét. Élénk társasági életet éltek (pl. útbaigazították a látogatókat, felvidítottak egy-egy beteget), azt mondták, hogy szeretnek takarítani, és szerintük komoly szakértelmet igényel a munkájuk. Nem is meglepő, hogy ők áramlatélményt éltek meg a végzése során. Mindig valami kihívást kerestek -- például hogyan lehet leghatékonyabban elvégezni a munkájukat, vagy hogyan segíthetnek valakinek meggyógyulni azáltal, hogy a lehető legnagyobb kényelmet biztosítják számára. A hivatalos kötelességeik mellé újabb feladatokat vállaltak, például átrendezték a falakon lógó festményeket, vagy virágokat szedtek. Egy nagyobb, összefüggő egész részének tartották magukat, nemcsak a padlót suvickolták és a szemetest ürítették, hanem részei voltak egy olyan rendszernek, amely jobbá tette az emberek életét.
Más foglalkozások -- fodrászok, informatikai mérnökök és konyhai munkások -- esetében is megfigyelték már, hogy az a lehető legnagyobb áramlatélményt jelentsen és értelme legyen. Érdemes átgondolni, hogyan válhatna az Ön munkájának is javára egy szemléletváltás.

Hírforrás: Hogyan legyünk boldogok? : életünk átalakításának útjai tudományos megközelítésben / Sonja Lyubomirsky, 2008
2012. december 14.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=aramlatelmeny_--_tevekeny_reszesseg_masok_segiteseben
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról