Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Az eddig nem megfelelően kiszolgált csoportok elérése demográfiai adatok alapján

Miután az Amerikai Egyesült Államokban egyre több diák, oktató és más munkatárs kerül be a társadalom hagyományosan alulreprezentált csoportjaiból az egyetemekre, főiskolákra, az egyetemi könyvtáraknak meg kell találniuk a módját, hogy egyedi igényeiket jobban ki tudják szolgálni. A cikkben két nagy egyetem (Utah és Texas A&M) könyvtárának munkatársai azt írják le, hogyan használták fel olvasóik adatait arra, hogy meghatározzák, melyik felhasználói csoport szorul rá jobban a pluszsegítségre, majd ezután könyvtári eszközöket és szolgáltatásokat népszerűsítettek a háborús veterán és fogyatékkal élő diákok, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LGBT) hallgatók körében. (Az ALA jóval több ilyen csoportot állapított meg).
Érdemes hosszú távú stratégiát kidolgozni számukra. Az első két viszonylag látható csoport segítésében fontos szerepe van a könyvtáraknak. Ugyanakkor számukat nem könnyű megállapítani. A Utah Egyetem egyik felméréséből (2014/2015) kiderült viszont, hogy az alsóévesek 30%-a nem fehér/latinoként jellemezte magát, de nem gyűjt adatokat az LGBT vagy a fogyatékos hallgatókról; ezek becsléséhez az államok demográfiai adatai adnak támpontot. (Pl. országos szinten 3,4% a leszbikus, meleg és biszexuális, 19% a fogyatékos népesség aránya, és félmillió a veteránok száma.) A két egyetemre közel 2000 veterán iratkozott be, így már - nem tökéletes - képet alkothattak a könyvtárosok a többletszolgáltatást igénylő olvasótáborról.
A cikk második felében a szerzők ismertetik a felhasznált passzív és aktív stratégiáikat. (Nem számít, hogy milyen szakon tanul: nem megfelelően kiszolgált csoportok elérése demográfiai adatok alapján; ref.: Koltay T.)

Régebbi hírforrás(ok): Láthatatlan korlátok áttörése: olyanok bevonása, akiket észre sem vennénk link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról