Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Az elmélkedők ereje (olvasóink szavazatára)

Susan Cain könyve, Az introvertáltak hatalma nagy hatással volt a könyvtárosokra, és alapművé vált. Bemutatja a könyvtárosok és mindazok erejét, akik csendesen szemlélődnek, reflektálnak egy túl hangos világban, ahol az állandó zaj, tülekedés elnyomja a halk hangokat és gondolatokat.
Az innováció fontossága gyakran megjelent a cikk írójának beszélgetéseiben, melyet csoport- és munkatársaival folytatott.
A csendesség ereje, a magányosan végiggondolt témák fontossága, az álmodozás mind megengedett és alapját képezik a kialakuló kreativitásnak és motivációnak.
Csíkszentmihályi Mihály pszichológus flow-elmélete szerint a résztvevő teljesen átadja magát annak tevékenységnek, amit éppen végez. Nem unatkozik, nem ideges; élvezi amit csinál, órák telhetnek el a művelet közben, és mégsem érzi magát feleslegesnek, nem-oda-valónak. A befelé fordulás elősegítheti az önállóságot, segítheti a rugalmasság megtalálását.
Ha az egyedüllét fontos eleme a kreativitás kibontakozásának, mindannyiunknak fel kellene fedeznünk az ezzel járó előnyöket. Szeretnénk, ha gyermekeink önállóan dolgoznának, szeretnénk a velünk dolgozóknak önálló hatáskört biztosítani, mégis ezzel ellenkező folyamat játszódik le az iskolákban, a munkahelyeken.
A könyv elolvasása után tudatosult a szerzőben, hogy kiállni mások elé, elmondani a véleményünket egy idegen fórum előtt sokkal félelmetesebbnek tűnik, mint maga a halál gondolata.
Egy megtartandó előadás -- ha nagy lelkesedéssel vágunk bele -- nem feltétlenül okoz frusztrációt, nem mindig közvetít negatív érzelmeket. Találjuk meg a megfelelő, magunkénak érzett témát, így könnyebb kiállni a pódiumra, ismeretlenek elé.
A könyvtárban is ideje van a csendes szemlélődésnek a reflektálásnak, de helye van a sokoldalú programok szervezésének is: az érdeklődés felkeltésének módszerei sokfélék lehetnek. (ref.: NM)

Hírforrás: TTW
2015. október 19.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=az_elmelkedok_ereje
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról