Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Barkácsműhely az iskolai könyvtárban - más órákon is alkalmazzák a tanultakat

A vizsgálat alapú tanulás egy újfajta módszerét igyekszik elterjeszteni iskolai könyvtárakban Valerie Jopeck, egy virginiai közkönyvtár oktatási szakértője. A tevékenységet barkácsolós (maker) tanulásnak is szokták hívni. Ennek alapja a kritikai gondolkodás fejlesztése a tervezésen, a barkácsoláson és az építésen keresztül. A "makerspace" (alkotói tér) központokban a tanulók hozzáférhetnek bármely eszközhöz, akár technológiához vagy újrahasznosított anyaghoz, amelyre szükségük van [ilyen központ például Nagykovácsiban is található - szerk.]. Az amerikai iskolai könyvtárak az utóbbi időben új jelentést adtak a fogalomnak azzal, hogy a felszerelés mellett a kutatásban is segítenek a diákoknak. Ezek az ingyenes foglalkozások a tanórák után kezdődnek, a projektek pedig bármeddig folytathatóak, amíg nincs kész a termék. Például a rajztanár a bábkészítéshez és a történetmeséléshez, a tornatanár a köredzések tervezéséhez ad eszközöket. A tapasztalat szerint a résztvevő tanulók kockázatvállalóbbak lettek [a kockázatvállalási hajlandóság versenyképességet visszafogó szinten alacsony a magyar lakosság körében - a szerk.], és más órákon is alkalmazzák a tanultakat. A folyamat párhuzamba állítható az írással, amelyben az ötletelés egyenlő a tervezéssel és a kutatással, a prototípus a vázlattal, az iteráció a szerkesztéssel, a lektorálás a hibajavítással (debug) és a kész írásmű a feltalálással. (ref.: Habók Lilla)

Régebbi hírforrás(ok): "Maker" kifejezés a KIT-ben: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról