Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Bevezetés az időszaki kiadványok nevezéktanába -- a díjnyertes dolgozata

Balla Ildikó, Az év ifjú könyvtárosa 2006. díj nyertese a KIT számára összefoglalja dolgozatát, amiért a kitüntetést kapta:
Az időszaki kiadványok sokszínű palettájának megismerése az információ visszakeresésben lehet hasznos. Számtalan kifejezés él a köztudatban: újság, folyóirat, lap, időszaki kiadvány, hírlap, periodika. Ezek a megjelenési gyakoriság, a formai megjelenés, a tartalom, stb. tekintetében különböznek egymástól. Gyűjtőfogalmuk az időszaki kiadvány (periodikum). Ezek nem előre meghatározott időtartamra tervezett dokumentumok, melyek egymást követő (rendszeresen vagy rendszertelenül), időben eltérő kiadású, de azonos küllemű részegységekből állnak. A részegységeket számozásuk, keltezésük, kronologikus vagy egyéb megjelölésük különbözteti meg egymástól. Fő jellemzőjük az aktualitás (időszerűség), periodicitás (időszakosság) és publicitás (nyilvánosság). Többségében friss információkat tartalmaznak, rendszeres időközönként jelennek meg, és bárki számára hozzáférhetőek.
Legfontosabb fajtái a hazai felosztás szerint: hírlap, folyóirat, sorozat, évkönyv, időszakosan megrendezett konferenciák és kongresszusok hivatalos kiadványai, időszakosan megjelenő adat- és címtárak, időszakosan megjelenő jelentések, beszámolók, közlemények, tanulmánygyűjtemények. Közös jellemzőik , melyek megnehezítik a rendsezr átláthatóságát:
- Lehet állandó vagy alkalmi mellékletük önálló címmel és számozással, önálló egységként vagy a kiadvány példányának részeként (a közepébe tűzve, de más színű lapon vagy eltérő számozással), de nem terjeszthető önállóan.
- A társlapok egyenértékű időszaki kiadványok, melyek önálló címmel és számozási adattal jelennek meg. Tartalmukat és fizikai megjelenésüket tekintve önállóak, de rokon vonásokat viselnek (pl. azonos forma, azonos közreadó, azonos szakterület lefedése). A társlapokat önállóan terjesztik.
- A különszámok az időszaki kiadvány állandó tartalmától eltérő tartalommal, más számozással és/vagy 'különszám' megnevezéssel jelennek meg. Megjelenésük nem feltétlenül egyidejű a kiadvány soron következő számának megjelenésével.
- Az új kiadványok adhatnak ki próbaszámot, amely e megjelöléssel, vagy az időszaki kiadvány számozásához illeszkedő számozással jelenik meg (esetenként 0. szám megjelöléssel).
E terminológia és rendszer megismerése segíthet eligazodni a könyvtári kiadványok forgatagában.

Régebbi hírforrás(ok): Balla Ildikó
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.




Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról