Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Czupi Gyula: méltánytalan a megbocsátás-akció, ráadásul rosszul szocializál

A nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban második éve elmaradt a megbocsátás hete: az olvasók többsége betartja a határidőket, illetve igazságosabb megoldásokat keresnek.
-- Azt gondoljuk, a többi, úgymond becsületes olvasóval szemben kevésbé méltányos, ha a késlekedők ingyen és bérmentve hozhatják vissza a kölcsönzött dokumentumokat - magyarázta Czupi Gyula igazgató. -- Ezért a késedelmi díjnak az 500 forint feletti hányadát engedjük el, hogy ne legyen sokaknak életcél gyűjtögetni a könyveket és a késedelmi díjat, hogy aztán adandó alkalommal szankció nélkül szabadulhassanak meg mindkettőtől. Az a véleményünk, ez rossz szocializációs hatású. -- Czupi Gyula hozzátette: a rég kint lévő dokumentumokat évente több alkalommal lehet visszahozni, egy-egy rendezvényhez kötődően.
-- A polgári gondolkodással kevéssé összeegyeztethető 'könyvtári megbocsátás' attitűd kiváltására alább egy amerikai és egy ausztrál példát is hozunk. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): Megbocsátás hete -- amerikai módra link Könyvtári amnesztia -- kreatív és a közösségnek is hasznos megoldás link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról