Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egy "év könyvtára" utóélet

Mit jelent a tágabb közösségnek az Év könyvtára kitüntetés? És mit a szakmának? A protokollkörök elhagyása után akár el is bizonytalanodhatunk, látva, hogy az év könyvtára díjat kibrusztolót szemrebbenés alatt ki is penderítheti a fenntartó, vagy a szakmai teljesítménytől függetlenül városi politikai játszmák kérdése lehet a siker utóélete, melyet a díj adományozói lemerevedve lesnek. A figyelmet kiérdemlő könyvtár talán az lehet, amely elsősorban használói számára folyamatos megújulással kínálja szolgáltatásait. Munkatársainak motivációja kisugárzik, átragad a külső szakmai környezetre, és az innovációik szakmai iskolát teremtenek. (Mondják, hogy Tessedik Sámuel munkája évszázadokkal halála után is kimutatható Szarvas környékén.) Még nem lehet megmondani, hogy Nagykanizsa közkönyvtára körül kialakul-e hasonló hatás, és a kisugárzás is máshogyan működik a virtuális térben. Mindenesetre a minap bemutatott Halis-év-könyvben erre láthatók jelek (Halis-év-könyv, p. 190-197 link A 2003. év könyvtára díjának megszerzésének folyamata, illetve az azóta véghezvitt innovációk sorakoznak a lapokon: a kölcsönözhető és helyben használható állomány összesorolása, a meghökkentően rugalmas térkezelés, a tájékoztatók közötti belső szakmai chat, DECT-telefonok vagy a munkaidő-nyilvántartás rendszerei, menet közbeni költségmegtakarítás az épületfenntartásban, stb. A tapasztalat azt mutatja: 'könnyű' egy vadonatúj könyvtárral figyelmet generálni, év könyvtára lenni (talán mintha inkább a könyvtárak épületei kapnák a díjat). Ám a kérdés inkább -- pláne a HASZNÁLÓÉ --, hogy képes-e az intézmény az azt követő években is folyamatosan számára az év könyvtára lenni. A könyv lapjai azt sugallják: erre igen komoly az esély. (A könyv több formátumban elérhető a fenti honlapon és hamarosan a Kelló is forgalmazza.)

Hírforrás: MG
2006. március 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=egy_ev_konyvtara_utoelet
Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról