Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Egyre inkább zsugorodik a szakkönyvtárak használói bázisa

Csak papíron javult idén nagyot a magyar versenyképesség: a WEF máshogy mért, ám továbbra is csak a négy országban rosszabb a helyzet, mint a magyar gazdaságban.
Gyenge a tulajdonjogok védelme, magas a bürokrácia, a korrupció, elterjedt a szervezett bűnözés és rendkívül alacsony a társadalmi tőke. Komoly gondok vannak a vállalati dinamikával és az ehhez szorosan kapcsoló innovációs rendszerrel is. A jelentés szerint kevés Magyarországon az innovatív vállalat, a többség még mindig az olcsó munkaerőre építi termelését, termelékenységbővítő fejlesztésekbe pedig csak kevesen kezdenek. Ennek részben finanszírozási, és jogi részben tudásbéli akadályai vannak. Kevés a vállalatok közötti, valamint az egyetemek-vállalatok közötti együttműködés is.
Az innovációs pillérben van az ország legrosszabb osztályzata is, amelyet a kutatóintézetek kaptak. Eszerint bár Magyarország azon országok közé tartozik, ahol érdemi kutatások folynak, ezek minősége messze elmarad a világ elitjétől. A magyar kutatási eredmények idézettsége nagyon alacsony, a világszabadalmakban való magyar hozzáadott érték kevés található.
Mindez egyenes következményei az évek óta gyenge oktatási és szakképzési rendszernek. Az általános iskolások kompetenciái folyamatosan romlanak. A lakosság digitális írástudása az EU-átlag alatt van. A cégeknek pedig komoly kihívást jelent munkaerőt találni, amit tovább ront, hogy a még szabad munkaerő képzettsége és termelékenysége nagyon alacsony.
Bár a technológia a legtöbb ország számára elérhetővé vált az elmúlt évtizedben, a kormányzatok nem tudták kihasználni az ebben rejlő lehetőségeket, és a termelékenység növelésére fordítani. Ennek oka elsősorban az intézményrendszerben, az infrastruktúrában és a humánerőforrás képességeiben van. Hiába van potenciálisan nagy lehetőség a technológiai újításokban, hiába érhető el szinte a teljes információs tudásbázis a társadalom számára, a fogadó csatornák az országok többségében nem alkalmasak arra, hogy átültessék ezeket a termelésbe és az innovációba, mert az oktatási rendszer nem tud felzárkózni.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról