Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

E-könyv-használat - felmérés hallgatók és kari dolgozók körében

Egyetemi könyvtári környezetben általánosan elterjedt az a nézet, miszerint a dákok a nyomtatott műveket preferálják a digitális kiadványokkal szemben, de erre vonatkozó felmérés egészen a legutóbbi időkig nem volt elérhető. Az egyesült államokbeli Gustavus Adolphus College könyvtárban kutatást végeztek.
Az e-könyvvel vagy okostelefonra, tabletre telepített kifejezetten e-könyvolvasó szoftverrel a válaszadók 42,2% rendelkezik. 49,4% nem rendelkezik ilyennel, és nem tervezi ennek beszerzését. Az e-könyvvel rendelkezőknek a 83,8%-a olvas szép-, 47,2% pedig szakirodalmat ilyen eszközön. 34,6% olvas tananyagokat, 20,1% pedig kutatási jelentéseket vagy más kutatási projektekhez kapcsolódó tartalmakat.
A válaszadók több mint fele (52,5%-a) állította, hogy használna e-könyveket, amennyiben a könyvtár beszerezne ilyeneket. Jellemzően erre a kérésre azok a diákok feleltek igennel, akik egyébként is a könyvtár használói. A hallgatók közül 37,8% vélte úgy, hogy könnyebb kutatómunkát elektronikus könyvekben végezni, mint hagyományos papíralapú dokumentumokban, 31,9% szerint nehezebb, 30,4% pedig nem tudott erre válaszolni.
A kari dolgozók körében készített kérdőíves kutatásból az derült ki, hogy ez a réteg jóval kevésbé nyitott az új hordozóra, mint a diákság. Mindössze 14,8% biztatná a diákokat arra, hogy inkább az elektronikus forrást használják a nyomtatottal szemben, és 70,3% biztosan nem tenné ezt. Saját maguk sem preferálják az e-könyvek használatát a nyomtatottal szemben. Mindössze egy fő nyilatkozta ennek az ellenkezőjét, míg 48,1% kifejezetten a nyomtatott formát részesítette előnyben. Mindezek mellett a többségük úgy véli, hogy az elektronikus könyvek használata negatívan befolyásolná a diákok kutatási szokásait. (Az e-könyvek hatása a diákok olvasási szokásaira; ref.: Tóth M.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról