Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Elvi és gyakorlati gondok az ún. 'olvasásnépszerűsítéssel'

A jó szándékot és a következő generációkért aggodalmat sokszor tükröző rendezvények...
1. Többnyire az olvasás mennyiségét és a kitalálók szerinti minőséget kívánják növelni, kevéssé a hatékonyságot és befogadó szempontjai szerinti minőségét. A halmazok metszete lehet nyerő.
2. Sokszor a könyvtár kínálatából indul ki, nem a célcsoport -- pl. gyerekek -- informálódási igényeiből, azaz deduktív megközelítés az induktív helyett).
3. Nagyon hiányos, illetve nagyon kevéssé publikus a projektek eredményesség- és hatékonyságmérése.
4. Legtöbbször a jól olvasókat célozzák, nem a ténylegesen rászorulókat. Az egyébként jól olvasók jutalmazása motivációcsökkentő hatású. Nekik inkább más, gyakorlati tevékenységekre, pl. mozgásra lenne szüksége.
5. Tematikában főként a fikcióra összpontosítanak, nagyon kevés a praktikus információszerzés (mely a veszélyeztetettebb fiúkat tolja háttérbe).
6. Gyakoriak a kényszerkampányok: pl. a TÁMOP-ban vállalni kell valamit akkor is, ha a vizesblokkot kellene felújítani. A pályázatba kerül tehát: Olvasásnépszerűsítés, állománykorszerűsítés, akadálymentesítés.
A nemzetközi tapasztalat a különböző intézmények közös kampányait mutatja hatékonynak.
7. A gyakran hiányos használóismeret hitelteleníti a projekteket, így károkat okoznak az olvasás népszerűtlenné tételét eredményező kampányaikkal. (összeáll.: MG; km.: Steklács János)
-- E cikk utóélete a Népszabadságban: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról