Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Érdemes-e olvasási nehézségi fok szerint csoportosítani a gyerekkönyveket?

A könyvek szintenkénti csoportosítása többet árt, mint használ [ez leginkább idegen nyelvű, gyerekeknek szóló szépirodalom esetén fordul elő magyar könyvtárakban]. Ha a gyerekeket szeretnénk olvasásra biztatni, s nem szeretnénk, hogy a kedvük elmenjen tőle, meg kell nekik tanítani hogyan válasszanak maguknak megfelelő könyvet (vö.: könyv hossza, nyelvezete, témája, könyv megértéséhez szükséges tudás, megfelelő műfaj megkeresése. Betty Carter, a Texas Wonen's University professzor emeritája szerint ez fontosabb, mint ragaszkodni az hagyományos olvasási módszerekhez. Bízni kell a gyerekekben, hogy felkészítés után ki tudják választani a számukra megfelelő könyvet. Ehhez több lehetőséget kell nekik biztosítani a kötöttségek nélküli olvasásra, hogy megtalálják mi az ami érdekli őket.
Az [amerikai] iskolai könyvtárakban, ahol a könyvek szintenkénti csoportosítása általános, az alá- vagy fölé lőni kívánó gyerekek feszélyezve érzik magukat. Az is előfordul, hogy a könyvtáros korlátozza a nem megfelelő szintű könyv kölcsönzését. Carter szerint azonban sokkal jobb, ha a gyerekek inkább többféle könyvet visznek ki saját kedvükre. Visszahozatalkor viszont kérdezzük meg tőlük, melyeket találták megfelelőbbnek. (ref.: Mikulás Luca)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról