Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Euró tízmilliók könyvtárra, könyvtárosokra, fűtésre + ellátási kötelezettség

A Kultúra és Média államtitkárság 60 millió eurót fektet be, hogy a könyvtárak mindenki számára elérhetőek legyenek. (Korábban írtuk, hogy Hollandiában... Nemhogy bezárni, pont hogy bővíteni kell a könyvtári kapacitást télire! link )

Az utóbbi 10 évben csökkent a holland könyvtárak száma. Ezért a kabinet a következő években akár évi közel 60 millió euró pluszt szán az ágazatra. A kabinet garantálni kívánja így, hogy minden holland hozzáférjen egy teljes értékű könyvtárhoz. A könyvtárak jövőre további 29,7 millió eurót kapnak, ami 2025-ben 58,7 millióra emelkedik. Gunay Uslu államtitkár kifejtette, hogy minden holland számára biztosítani kell a teljes körű könyvtárhoz való hozzáférést. Ugyanis tíz év alatt 843-ról 744-re csökkent a könyvtári szolgáltatási pontok száma.

Uslu törvényben előírt ellátási kötelezettséget is be akar vezetni a tartományok és önkormányzatok számára a könyvtárak fenntartása érdekében. Körülbelül 3,4 millió holland tagja legalább egy könyvtárnak.

A kulturális intézmények jelentősen megnövekedett energiaköltségeinek kompenzálására további tárgyalások várhatók a pénzügyminiszterrel. A többletpénz egy része a kulturális szektorban dolgozó alkalmazottak és egyéni vállalkozók javadalmazásának javítására irányul. Évekig gyakori jelenség volt az alulfizetés. A helyzet javítására Uslu 2023-ban és 2024-ben évi 19,1 millió eurót, ezt követően pedig évi 34,1 millió eurót irányoz elő.

Az államtitkár a fentiek mellett szólt múzeumok támogatásáról, valamint az ifjúsági kultúra vírusidők utáni fejlesztésnek többlettámogatásáról is. Az idén 19,6 millió eurót irányoztak elő erre. 2023-ban és 2024-ben évente 18,9 milliót különített el erre. De pl. a régészet is kap pluszpénzt: összesen 22 millió eurót a következő négy évben. (ref.: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Nemhogy bezárni, pont hogy bővíteni kell a könyvtári kapacitást télire! link Könyvtárak és múzeumok - 'meleg, befogadó menny', akiknek rémálom a fűtésszámla link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról