Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felháborodott az 'erkölcstelen' gyerekkönyvön a francia szélsőjobbos politikus (olvasóink szavazatára)

Noha Franciaországban ritkák a könyvek elleni kirohanások, most egy fősodorhoz tartozó francia szélsőjobbos politikus kiált cenzúra után egy liberális felfogású gyerekkönyv kapcsán, mondván: a politikai rendszert érte támadás. A korábban Sárközy vezette párt most ellenzéki képviselője, Jean-Francois Copé kelt ki a Tous á poil (kb.: Mindenki lehet meztelen) c. könyv ellen, melynek rajzos történetében megmutatja, hogy mindenki; a kisbaba, a babysitter, a szomszéd, a tanár, sőt még a vezérigazgató is lehet meztelen. A politikus kétli, hogy a minisztérium által kisiskolásoknak ajánlott könyv hatására hogyan lehet respektet elvárni a gyerekektől pl. a tanárral szemben. A Le Monde ugyanakkor közölte, hogy a könyv nincs ajánlólistán. A meztelenséget ábrázoló könyvekkel kapcsolatban Franciaországban növekszik az ellenszenv: egy szélsőjobbos csoport nyomás alá helyezte a közkönyvtárakat, hogy távolítsák el az inkriminált tartalmúnak tartott könyveket állományukból. Ide tartoznak a homoszexuális tartalmú díjnyertes könyvek is. A népszerű kultuszminiszter, Aurélie Filippetti az üggyel kapcsolatban kifejtette: az olvasás egy egyik legjobb eszköz a fanatizmus ellen, és kiált a nyomás alá helyezett könyvtárak mellett. Ahogyan a Könyvtárak Egyesülete is kifejezte mélységes egyet nem értését a szélsőséges állásponttal kapcsolatban. A jelen szocialista kormány sok kritikát kap kívülről és belülről, ám a cenzúra szorgalmazása már az alapvető emberi jogokat kezdi ki.
A könyv eközben besztszellerré lett az Amazon.fr-en és a Le Monde meghívta az illusztrátort a blogjára. Az eredmény: link (ref.: MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról