Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Felhasználóbarát-e a könyvtár? -- szempontok, hogy az legyen - 1.

A közönségben gondolkodni elvben az első lépés, hogy minden könyvtári tevékenységet a látogatók érdekére irányítsunk. Olyan könyvtári stratégiai műveletről van szó, mely döntést kíván, írásban rögzítendő, és terjeszteni kell.
Második lépés: a könyvtár személyzete aktív részese legyen a változásnak, titkárnőtől a raktárosig, a könyvtárvezetőtől a webmesterig -- melynek kialakításába is legyenek bevonva a motiváció értelmében. Pl.: telefonos válasz egy felhasználónak, megfelelő módon fogadni a látogatókat és figyelmesen meghallgatni a kérdésüket, vagy egy kérdésre azon túlmenően válaszolni, mint amit a felhasználó kérdezett, ami különösen pozitív reakciót válthat ki, -- így járnak jelenleg el az amszterdami Nemzeti könyvtárban, és a berni Kornhaus Könyvtárban. Az akciót 'walking reference'-nek hívják. Célja, hogy anélkül, hogy a terhére lennének a felhasználónak, kiegészítő információkat nyújtson.
A munkatársakra épülő marketing nagyon sok figyelmet és talán továbbképzést is igényel: látogatók fogadása, viselkedési normák elsajátítása, továbbképzés az információkeresésben. Az imázs nagyban függ a munkatársaktól és használókhoz való viszonyától.
(F.: Bibliothéque: les nouveaux usages / Jean Philippe Accart. In: Guide pratique Archimag février 2011 p.18-19). Gyakorlati tanácsok a könyvtár számára: az új használat (ref.: Grebot Á.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról