Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Halis-KSZR: napi kapcsolat, mentorhálózat és frissítő könyvcsere

A falvak könyvtári ellátása és ezzel párhuzamosan a kulturális esélyegyenlőségére törekvés talán még sosem volt ennyire fontos, mint ma. A kistelepülések életét elöregedés sújtja, melynek oka a kevés gyermek és az elvándorlása. A fiatalok eltűnésével a települések hajtóanyagukat vesztve, sokszor a kulturális élet iránti közömbösséggel tengődnek. E folyamat meggátolására is alkalmas, kiváló ötletnek tekintem a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert. A KSZR nem csupán friss olvasnivalóval, hanem technikai eszközökkel, programokkal és ez által kulturális többlettel is ellátja a települések lakóit.
Ennek a rendszernek a gyakorlati megvalósításáról, korábbi tapasztalataim alapján nem csak csupa jót tudtam volna mesélni. A Halis István Városi Könyvtár gyakorlata azonban őszintén meglepett. A munkatársak napi szintű munkakapcsolatot tartanak fenn a települések képviselőivel, így szervezve meg a könyvtárközi kérések teljesítését, dokumentum- és eszközkiszállításokat. A kollégák rendezvények szervezésére házon belül mentorhálózatot alakítottak ki, hogy így tegyék könnyebben elérhetővé, átláthatóbbá és személyre szabottabbá a szolgáltatást. Továbbá a kanizsai KSZR munkacsoport igazán jól működő könyvcsere rendszert is üzemeltet az ellátott falvakban. Ezáltal nem minden könyv állapodik meg az első könyvtárnál, hanem a cserekönyvek egy ideig a térség különböző intézményeiben 'cirkulálnak', s válnak így sokkal több falusi lakos hasznára.
Hat éven keresztül más körzet ellátott könyvtárában dolgozva, számos negatív tapasztalaton túl igazán felüdítő volt a Halis módszerével és gyakorlatával megismerkedni. (Józsa Tibor)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.


interaktiv oktatástechnika portál logo

Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Több mint 23.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról