Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan támogassuk olvasásban a fiúkat?

Adok húsz dollárt, ha elolvasod ezt a könyvet! -- Vagy van jobb stratégia is, hogy olvasásra bírjuk a fiúkat? Bizonyított: 30 éve nyílik az olló a fiúk és a lányok olvasási hajlandósága között. William G. Brozo 2008-as megállapításai szerint az USA-ban élő fiúk olvasási szokásai:
- A negyedik osztályos fiúk átlagosan két évvel vannak lemaradva a lányoktól az írni-olvasni tudás tekintetében.
- A speciális nevelési igényű osztályok tanulóinak 70%-a fiú.
- A fiúk körében négyszer olyan gyakori a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD), mint a lányok között.
A fiúk olvasóvá válásában segíthet: mesemondás kicsi kortól fogva a családban, közös olvasás, anekdotázás, népmesék olvasása; már kora gyermekkortól fogva segítik a fiúkat abban, hogy a későbbiekben az olvasással se legyen problémájuk. Az írás és olvasás tanulásának időszakában fontos a szülői támogatói tudatosság, különösen az apák részéről: az olvasó apák fiai könnyebben válnak olvasókká.
A fiúknak segítségre van szükségük, hogy megtalálják azokat a könyveket, amiket nemcsak szeretnek, de tudnak is olvasni. Egy izgalmas borító mögötti nehéz olvasmány visszavetheti a lelkesedésüket. Az ismeretterjesztő irodalom -- természet, sport, közlekedés, technológia; megannyi 'fiús' téma -- a könyvek szeretetére vezetheti őket. Jó kiindulás lehet az olvasás megszerettetésében a minőségi képregény, magazinok, online tartalmak.
Olvasásra motiváló 'trükkök', fiúknak ajánlható regények, szépirodalmi munkák, és további szakirodalmi források olvashatók Trevor Cairney cikkében. (Getting Boys Excited About Reading: Ideas & Resources. In: Literacy, Families and Learning; ref.: Kámán V., Könyvtárostanárok Egyesülete.)

Hírforrás: Trevor Cairney
2014. szeptember 10.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=fiuk_olvasasa
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról