Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Fogkefe-választás, avagy: ronthat is az állományok minőségén a Márai-program

Valósnak látom azt a veszélyt, hogy az apasztásban gyakran nem jeleskedő könyvtárakban az állomány egésze a Márai-program hatásaként gyengébb minőségűvé válik, mégha a beszerezhető új könyvek használatba is kerülnek. Végül egy érdekesség: a cikkben szereplő 50 százalékos 'porosodási arány' -- vagyis azon (kölcsönözhető) könyvek aránya, amelyeket soha senki nem kölcsönöz ki) a hasonló hollandiai könyvtárak esetében 17,1 százalék volt.
-- Összegzett állományegészség-adatok alapján csak empirikus tapasztalatokra hivatkozva mondható, hogy a kölcsönözhető könyvtári állományok a haszongörbe 3., azaz leszálló ágában vannak, ahol az állománynövekedés a használat csökkenését idézi elő. (MG) Vajda Kornél megfogalmazásában: 'Amit nem vagy alig használnak, arra ott nyilván nincs szükség. (A redundancia nem várt hatásairól egy röpke anekdota: egy közismert magyar könyvtáros -- még anno -- először járt, pár napra, Londonban. Fogkeféjét azonban otthon feledé. Bekukkantva az egyik szupermarketbe fogkefét vásárlandó, állítása szerint kilométeres polcokat látott telis-teli különböző márkájú fogkefékkel. Azt a pár napot kibírom fogmosás nélkül, a fene fog ennyi közül válogatni -- mondotta, és akként cselekedett.)'

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról