Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Foglalkozzanak-e tudásmenedzsmenttel a könyvtárosok? (olvasóink szavazatára)

A válasz természetesen igen, de nem mindegy mikor és miért, illetve milyen értéket tud ez teremteni a könyvtáraknak. Denise Carter, a DCision kutatási és analitikai cég ügyvezetője ennek kapcsán fogalmazta meg véleményét. Véleménye szerint több olyan munkakör is van, amelynek lényege, hogy a megfelelő információt a megfelelő személyhez juttassa el, a megfelelő formátumban. Úgy mint a könyvtárosok, iratkezelők, archiválók, információ- és tudásmenedzserek.
Többek közt azért is járunk konferenciákra, hogy a tudásmenedzsmentről és más tudományterületekről tanuljunk. A legizgalmasabb mindig olyan előadót hallgatni, aki hidat képez egy másik tudományághoz. Anélkül, hogy komoly szakmai ismereteket várna el a közönségtől. Ezekből az előadásokból lehet tanulni, hogy mit lehet saját területünkön is felhasználni, adaptálni a munkánkban.

Ha többet megtudunk más információs tudományágakról, azzal szolgálhatjuk saját közösségünk. Például vállalati könyvtár esetében megtudhatjuk, hogy az iratkezelő részleg számára mely dokumentumok kulcsfontosságúak a szabályozások miatt. Ezeket érdemes a lehető legmegfelelőbb metaadatokkal ellátni és legjobb formátumban szállítani. Ehhez ismernünk kell, ők hogyan kezelik a dokumentumokat és információkat. Ha pedig a cégnél valamelyik osztály tudásmenedzsment projekteket szeretne bevezetni, akkor abban is aktívan részt vehetünk.
De Carter figyelmeztet, hogy egy tanfolyam vagy egy konferencia nem fog szakértővé tenni bennünket egy területen. A könyvtárosoknak tudnia kell, mit és miért csinálnak. Közben tanulhatnak más tudományágaktól eszközöket, technikákat. Attól még, hogy egy projekt után segítünk levonni a tanulságokat (lessons learned eseményt tartunk), nem leszünk tudásmenedzserek.

Az információs szakterületeknek hierarchia nélkül kell együttműködniük. A tudásmenedzsment minőségének mutatója a hatékony információkezelés. A kapcsolat a területek közt többirányú. Mindebből profitál a szervezet. De el kell tudni magyarázni, hogy a könyvtáros milyen pontokon különbözik a tudásmenedzser munkájától, és mit nyújt tőle függetlenül, vagy épp vele közösen.
Tehát a könyvtárosnak érdeklődnie kell a tudásmenedzsment iránt. De minden információs szakembernek minden szférában mindig érdeklődőnek és tájékozottnak kell lennie bármely más információs tudományág iránt. Néha át kell lépni a határokat, felhasználni vagy újrahasznosítani egy másik tudományág elemét, ha ez hozzáadott értéket ad a munkához. (ref.: Habók Lilla)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról