Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Gondolatok az Összefogásról

Az idei Összefogás 'nagy dobása', hogy elkezdődött (vagy inkább tudatosabbá vált) a könyvtári piacszegmentálás, a szolgáltatási ágak tematizálása. Az is örömteli, hogy -- bár sok könyvtáros fejében még így él -- verbálisan már nem a könyvtárért, hanem a társadalomért van az összefogás. (Felvethető persze, hogy az aktuális felhívás logikailag befelé, a könyvtárosok irányába szól, tehát önmegszólítás, de ez nem nagy baj, hiszen valóban növelendő a könyvtári--szolgáltatói tudatosság.) A könyvtári üzenet és az olvasói tapasztalat közötti lehetséges rés miatti komoly veszélyre a múlt heti FSZEK-konferencián Horváth Sándor Domonkos már felhívta a figyelmet. Talán érdemes megismételni: 'A marketing és hasonló módszerek alkalmasak arra, hogy becsábítsuk az olvasót, ám ha nem talál kedvére valót a könyvtárban, akkor kiábrándultan elfordul és sokáig nélkülöznünk kell.' Azaz a használó -- érthető módon -- nem a kampányokban, hanem a számára minőségi szolgáltatásokban és kommunikációban, bevontságban érdekelt. (Sajnos az Összefogás programok használókban lecsapódó hatásáról egyelőre nem ismert mérvadó felmérés.) További megfontolásra érdemes, hogy a net-generáció (akik intenzív információ-felhasználók) elérésére az optimálisnál kevesebb figyelem irányul. A könyvtárak internetre alapozott megjelenése használói oldalról tekintve továbbra is visszafogott, kapcsolódásaik nem szervesek, és elenyészőek a piac számára 'trendi' alkalmazások, például blogok, rss-ek vagy wikik stb. Az ezek felé irányuló figyelmet rendre a szervezetileg nem korlátozott, ezért rugalmasabb információs konkurensek gyűjtik be. Ha vannak is ilyen könyvtárközeli alkalmazások, azok döntően a könyvtári világ nem hivatalos csatornáin nyílnak. Jövőre érdemes elérni, hogy a könyvtári hierarchiák döntéshozói ismerjék meg ezen eszközöket, hogy legyen módjuk felfedezni lehetőségeiket. A program grafikai és audiovizuális megjelenése a kilencvenes évek derekát idézi -- tehát se nem retro, se nem naprakész --, de ezen is lehet jövőre javítani. Jó viszont, hogy a tévés, rádiós, internetes és site-megjelenések között összhang található.

Hírforrás: MG
2006. október 11.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=gondolatok_az_osszefogasrol
Régebbi hírforrás(ok): MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról