Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Gyereknek csak gyerekkönyvet! -- túllihegett kormányrendelet?

Április elsejétől a tíz év alatti gyerekek csak gyermekkönyveket kölcsönözhetnek a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból. Fordítsuk ezt le magyarra: ezentúl egy kilencéves nem kölcsönözheti ki a Piszkos Fredet. A szabályzat változásának hátterében ott találjuk a magyar lelemény elleni harcot, a túlszabályozás rémét és a szülőket is.
-- Bizonyos fokig jó ötlet a korlátozás, bár jobban járunk, ha nem a tiltás eszközeivel, hanem pedagógiai eszközökkel, az olvasás fejlesztésével terelgetjük a gyermekeket -- reagált a rendeletre Szakmári Klára, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke. Az igaz, hogy nem minden nyolcéves gyereknek tesz jót az Alkonyat-trilógiához hasonló olvasmány, szorongást, félelmet válthat ki, ha nem tudja feldolgozni a számára érthetetlen részeket. Ugyanakkor ha egy tízéves gyereknek annyira megtetszik Darvasi László Trapiti című könyve, akkor miért ne olvashatna bele a 'felnőtt' novelláiba is. Aki még alsóban megkedveli Péterfy Gergely Misikönyv című meseregényét, az nem viheti haza két hétre a Kitömött barbárt? Azt sajnos kevesen tudják -- tette hozzá Szakmári --, hogy a helyben olvasás joga EU-s alapjog, senkinek sem lehet megtiltani a könyvekhez való hozzáférést. Aki bemegy egy könyvtárba -- akár felnőtt, akár gyerek --, és olvasni szeretne, az olvashat.
-- Csak pozitív visszajelzést kaptunk, mindenki megértő volt, egy szülő sem reklamált nálunk -- foglalja össze a tapasztalatokat Dippold Péter, a FSZEK Központi Könyvtár igazgatója. Az új szabályozás akkor merült fel bennük, amikor megjelent az internetes tartalmakat szűrő kormányrendelet, amely a gyermekeket védi a nem kívánt oldalaktól.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

Az alábbi mezőbe beírva az email címét, feliratkozhat a KIT hírlevelére.

* név:
* e-mail cím:
intézmény, cég:

adatkezelési szabályzat elolvasása


Az itt megadott adatokat csak a hírlevél kiküldésére használjuk fel.Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról