Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Heidelbergben az elektronikus mellett továbbra is kedvelt a papírsajtó, de megőrzési ideje csökkent

A Heidelbergi Városi Könyvtárban link 23 napilap, 10 hetilap és 8 havilap, köztük francia, olasz, spanyol, orosz, amerikai és arab újságok állnak az olvasók rendelkezésére. 2019-ben ez a választék 8000 euróba került, s az árak csak emelkednek. Egy olyan egyetemi városban, mint Heidelberg, ahol több mint 140 nemzetiség él, nagy a kereslet a külföldi napilapok iránt.
A digitális kínálat fejlődésével az elmúlt évtizedekben a régebbi évfolyamok iránti kereslet csökkent, így a hírlapok megőrzési ideje folyamatosan változik a használattól függően. Míg a 2000-es évek elején a hírlapokat legfeljebb 6 hónapig tárolták, most a régebbi számokat adott esetben csak egy hétig tartják meg, kivéve a helyi Rhein-Neckar-Zeitungot, amelynek megőrzési ideje 3 hónap. Néhány kiadó régóta online hozzáférést biztosít az érdeklődőknek régebbi cikkeihez, részben ingyenesen, részben térítés ellenében. Heidelbergben azonban még mindig sok olyan olvasó van, aki inkább a nyomtatott verziót részesíti előnyben az elektronikussal szemben, ezért rendszeresen ellátogat a városi könyvtárba. Néhányan csak és kizárólag a bőséges sajtóválasztékot használják, több órát időzve a könyvtárban vagy az irodalmi kávézóban.
A Heidelbergi Városi Könyvtárban a digitális kínálat ellenére a napisajtó és a nyomtatott formátumok intenzív használata nem csökkent, noha a település demográfiai szempontból nagyon fiatal és "digitális bennszülöttekben" gazdag. Statisztikai adatok azt mutatják, hogy a PressReader újságportálon egyes francia újságok, mint a Le Parisien, a L'Equipe, az Aujourd'hui en France, továbbá a The Washington Post, a The Daily Telegraph, az Irish Daily Mirror vagy a Kathimerini Greek is egyre népszerűbbek, és magas megtekintést érnek el. Több közkönyvtári kolléga a hagyományos AV-médiumok csökkenő kölcsönzéséről számol be, melyeket a streamingszolgáltatások és on-demand videoajánlatok váltanak fel. Ezzel szemben a PressReaderen történő e-újság-kínálat egy olyan hiányt pótol, amelyet a nyomtatott állomány nem tud kielégíteni, azaz a két formátum jól kiegészíti egymást. (Érdemes befektetni a nyomtatott kiadványokba és a vonzó olvasóhelyekbe: a Heidelbergi Városi Könyvtárban a digitális változat ellenére a nyomtatott hírlap népszerűbb, mint valaha; ref.: Murányi L.)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról