Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Hogyan készült a Hullámfürdő?

A KIT kérdéseire Fodor János válaszolt:
- A hallgatókkal közös munka link a Tartalomszolgáltatás eszközrendszere című három féléves, mesterszakos kurzus gyakorlati része volt. A három félév biztosította, hogy a hallgatók több fázist és a gyűjteményt jobban megismerve dolgozhattak, miközben más, a kurzus témájához tartozó ismeretekre is jutott idő (lásd a kurzus blogja: link
Oktatói szemszögből az alkotó, publikus gyakorlatnak ugyanaz az előnye, mint a hallgatók szemszögéből: tudás, tapasztalat átadására és megszerzésére a friss anyag, a konkrét szituáció mindig életszerűbb, hitelesebb. Hátránya ugyanakkor, hogy az oktató felelős szerkesztő is: megengedhetetlen az egyenetlen minőség, ami egy vizsgán eltérő jegyekkel nyugtázható. Hiába osztjuk el a feladatokat, a gyengén teljesítő munkáját is jeles szintre kell hozni, lehetőleg úgy, hogy végül ő is örüljön eredményének.
Ezért is fontos a motiváció: a legjobb hallgatók jutalma az önbizalmat növelő gyors sikerélmény, a gyengén teljesítőket sokszoros javításra kell kérni. Az egészséges középút érdekében fontos, hogy teljesíthető méretűek, mélységűek legyenek a szétosztott részfeladatok, s változatos maga a munka. Részben ezért is építünk webes gyűjteményeink kialakításában asszociációkra, kapcsolódó területek ízelítő-szintű bemutatásaira.
A projekt témáját a Budapest Gyűjtemény link felajánlása szabta meg. Ők segítettek képek keresésében, de kaptunk forrásokat az Színház- és Filmművészeti Egyetem könyvtárában link és képeket a Békés Megyei Könyvtártól link is. Ahol a hallgatóktól elvárható tudásszint véget ért, ott szakértőket - ezúttal történészeket - hívtunk meg az órákra.
A projektet, mint minden, az inaplo.hu oldalról elérhető projektünket, ingyenes, rendszergazdát és programozót nem igénylő környezetben készítettünk. Az adatbázis-alapú CMS-funkciókat a Blogger blogrendszerével modellezzük. A statikus html oldalak és a design az oktató munkái, de ezúttal pl. egy hallgató készítette a nyitólap alapjait, design és stíluslaptervét.
A kérdésre, hogy szerintünk tartalom előállítónak kell-e lennie a könyvtárosnak, egyértelmű igennel válaszolunk, azzal a megkötéssel, hogy a webtartalom attól könyvtári, hogy tájékoztató jellegű. Gyűjtemények elérhetővé tétele, közvetítése, kontextusba helyezése, ajánlása - ebben kell példát, kreativitást mutatnunk a weben, a közösségi médiában.
A vonatkozó fotókat ld.: link .

Hírforrás: Fodor János
2018. május 18.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hogyan_keszult_a_hullamfurdo
Régebbi hírforrás(ok): Térképre vitték a fogyatkozó budapesti neonörökséget link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról