Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Hogyan legyünk sztárkönyvtárosok? -- a teljesítményt követheti az elismerés

A webkorszakban megújul a könyvtári szakma. Az 54 éves Rosalia, a New York-i 225-ös Public School iskolai könyvtárosa a 21. századi multimédia-specialisták gárdájának tagja, aki a diákokat az információ digitális óceánján kalauzolja. 'Az ilyen új könyvtárosok hiszik, hogy az információs műveltség magába foglalja, de túl is lépi a könyvek birodalmát. A könyvek pakolászásának napjai már elmúltak.' E könyvtárosok elektronikus prezentációkat készítenek a gyerekekkel, mások a szociális hálózatok világába kalauzolják őket történelmi oktatás vagy a kreatív írás gyakorlatai közben. 'Noha ezek a könyvtárosok nem csak az iskolában szükséges ismeretekre oktatják a diákokat, hanem a munka és a mindennapok kívánta készségekre is, gyakran mégis ők az iskolai költségvetés megroppanásának első áldozatai.' Rosalia korábban férjével szépségszalont vezetett, és önkéntes is volt fia iskolájának könyvtárában. 'Rosalia előtt a könyvtárat könyvtári végzettség nélkül vezették. Az akkori állomány néhány egysége szerint Németország még két részből áll és létezik a Szovjetunió. Rosalia százával selejtezte le a könyveket.' Ugyan beszerzési kerete csak kb. fele a nemzeti átlagnak, a hip-hop-ról, varázslatos és népszerű témákról szerzett be könyveket, így pl. az undokságok enciklopédiáját is. Rosalia új kollégának az információs műveltség oktatójaként mutatkozott be. 'Az újat régivel ötvözendő, Rosalia a gyerekeket könyvismertetések írásához invitálja, melyeket azután a könyvtár online katalógusába töltenek fel. A matematikatanárt osztályblog készítésében segítette. A diákokat a könyvtári katalógusból is elérhető adatbázisok készítésére ösztönzi.' Mindezek mellett nem kérdőjelezi meg a könyvek szerepét. Rosalia iskolájába többnyire Oroszországból, Grúziából, Kínából és Jemenből bevándorlók gyerekei járnak. - F: febr.
-- Hazai ismertetés és kommentár: Könyvtárosháza, link , KönyvtárosTanár link , link
-- A cikk nagy hazai idézettsége arra utalhat, hogy a magyar (iskolai) könyvtárosok is szeretnének hasonló módon címoldalra kerülni. Feltehetően ennek semmi komolyabb külső akadálya nincs. Hasonló dolgokat érdemes végrehajtani, mint a csodált New York-i könyvtáros: üzleti tapasztalat szerzése, gyerekek igényeinek figyelése és szolgálata, kíméletlen állományfrissítés, kurrens információs műveltség megszerzése és oktatása, nagyfokú kreativitás, kimászkálás a könyvtárból, kollégákkal való együttoktatás. Rosalia előbb teljesített, és ezt követte az elismerés. (MG)

Régebbi hírforrás(ok): New York Times, 15., link , MG
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról