Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

IFLA-ajánlás hajléktalanok (és menekültek) ellátására

(frissítve) Az IFLA fontosnak tartja a hajléktalanok méltó könyvtári ellátását is. Erről tanúskodik 2017-es ajánlása, melyre Somorjai Noémi hívta fel a figyelmet a Katalisten link - visszhangtalanul.
- Az IFLA témával foglalkozó vonatkozó Szekciója azokra az emberekre összpontosít, akik életkörülményeik és / vagy fizikai, szellemi vagy kognitív fogyatékosságuk miatt nem férnek hozzá a jelenlegi könyvtári szolgáltatásokhoz. Közéjük tartoznak a hajléktalanok is, akiket számos akadály gátol - életkörülményeik, rossz szellemi és testi egészségük és előítéletek - hogy másokkal azonos szinten férjenek hozzá könyvtári szolgáltatásokhoz. A hajléktalanoknak nyújtott könyvtári szolgáltatások IFLA irányelvek az LSN (Library Services to People with Special Needs) szekció akadályok leküzdésére vonatkozó munkájából származtak. Meg kell jegyezni, hogy a menekültek számára nyújtott könyvtári szolgáltatások is szerepelnek ezen iránymutatásokban. Sok szempontból ugyanis ők is ugyanolyan kihívásokkal szembesülnek, mint a hajléktalan emberek.
A hajléktalanság közösség egésze számára kihívást jelent. A hajléktalansággal kapcsolatos hatékony és fenntartható szolgáltatások fontos előfeltétele, hogy több, a dologban érdekelt fél együttesen alakítson ki hálózatot a hajléktalanok számára. A könyvtárak minden fajtája (nyilvános, akadémiai és speciális) hozzájárulhat ehhez a hálózathoz. Partnerkapcsolatba kell lépniük a közösségi szervezetekkel, szakemberekkel, önkéntesekkel és kormányzati szervekkel. Az IFLA irányelvei könyvtárosok, könyvtári alkalmazottak közösségét célozzák, és mindazokat, akik a hajléktalanságban érintett embereket szolgálják. (ford: MG)

Régebbi hírforrás(ok): Zágrábi Városi Könyvtár -- projektek a hajléktalanok mellett link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról