Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Így támogatják a kistelepüléseket a bajorok - képzés, könyvtárkávézó, együttműködés

A Bajor Könyvtári Központ (Landesfachstelle) továbbképzési koncepciót dolgozott ki a kistelepülési könyvtárosok számára. Az alapozó kurzus öt modulból áll. Erre egy specializált szakmai továbbképzés épül, amelyet évente tartanak háromnapos rendezvény keretében, igen változatos témákkal. A végzettek kérésére 2020-ban új formátumú képzés indul "Quali Plus" néven.
Bajorországban arra törekszenek, hogy a városokban és a vidéki területeken azonosak legyenek az életkörülmények. Vidéken gyakran hiányoznak a közösségi találkozóhelyek, amelyek megteremthetnék a társadalmi kohézió alapjait. A könyvtárak felvállalhatják ezt a szerepet; célcsoportjaik főként az idősek és a családok.
Jó gyakorlatok: Wörth bei Erding településen (4500 lakos) 2015-ben közös helyszínre kerültek a fő ellátó intézmények (a bolt, az orvosi rendelő és a községi könyvtár). "Olvasókávézó" jött létre, amely a rugalmas berendezésnek és a terek kialakításának köszönhetően hamar a közösségi élet központja lett. Rammingenben (1600 lakos) az utóbbi években a településnek új központja alakult ki (óvoda, általános iskola, közösségi ház, tűzoltóság stb.), amelynek része a közkönyvtár is. A könyvtár 11 önkéntest foglalkoztat szakmai irányítás mellett, ami 5 órányi heti nyitvatartást tesz lehetővé, de az általános iskolával és az óvodával közösen megoldották, hogy a könyvtár délelőtt is nyitva legyen. Sikerük titka a kurrens választék, a vonzó weboldal és a partnerintézményekkel való együttműködés.
A kisebb könyvtárak akkor tudnak innovatív szolgáltatásokkal (például e-dokumentumokkal) előállni, ha kapcsolatot építenek ki egymással és más intézményekkel. Bajorországban 2015-ben alakult meg az eMedienBayern hálózat, tagjainak száma meghaladja a 120-at. A tagok "kulcsra kész", de adaptálható megoldásokat kapnak az e-dokumentumok szolgáltatásához. A Bajor Könyvtári Központ 11 tapasztalatcsere-csoportot hozott létre a kiskönyvtárak munkatársai számára.
A vidéki és kistelepülési könyvtárak a látogatási idő minőségi eltöltését is célul tűzik ki. A megfelelő bútorok, az egyéni és a csoportos tevékenységek támogatása, az elmélyülésre és a kommunikációra szolgáló zónák elkülönítése mind-mind javítják a könyvtárak imázsát. (A kisebb könyvtárak jövőbeni kilátásai: jó példák bemutatása Bajorországból; ref.: Hegyközi I.)

Régebbi hírforrás(ok): Egy holland összevont intézmény - gazdagít az épületbe helyezett funkciók együttese link Bajorországban külön szaktanácsadók foglalkoznak az iskolai könyvtárakkal link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról