Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Infografka vagy adatvizualizáció? - ha fontos, hogy jól érthetők legyünk

Szűcs Krisztina az elsők között kezdett el itthon adatgrafikákkal foglalkozni. Számos nemzetközi elismerése és felkérése volt, és úgy látja, lassan Magyarországon is fejlődés indul az adatvizualizáció területén.
A potenciális ügyfelek egy jelentős része nem érzékeli a különbséget az infografika és az adatvizualizáció között, pedig a két fajta produktumnak nagyon más célja és szerepe van, más-más problémák megoldására érdemes alkalmazni őket.
Az agyunk az egyszerű geometrikus formák közötti apró különbségeket (pl. pozíció, méret, irány) szinte azonnal felismeri, míg a betűk, számok, írásos jelek értelmezése sokkal lassabban történik meg; erre épít az adatvizualizáció. Ezekből az alap formákból alakulnak ki az oszlopdiagramok, vonaldiagramok és általában elég egy pillantást vetnünk ezekre a grafikonokra és azonnal megértjük, mit ábrázolnak.
Az illusztrációs infografikák esetében viszont a vizuális elemek szerepe, hogy érdekesebbé tegyék a grafikát, de ugyanúgy a számokat/szövegeket kell elolvasnunk, a különbség hogy egy száraz táblázat helyett egy vonzó grafikai környezetben találkozunk velük. De a megértés nem lesz tőle sem mélyebb, sem gyorsabb. Egyszerűen nem ez a szerepe. Az infografika általában már kész következtetéseket közöl.

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról