Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Ingyen könyveket kér az MTA könyvtára - általános tudományos könyvtár kívánnak lenni

Az MTA alelnöke arra kéri a kutatókat: adjanak tiszteletpéldányt a megjelent könyveikből az akadémia könyvtárának, mert nincs pénz könyveket venni. "...akár magyar, akár idegen nyelven megjelent könyveik egy példányát juttassák el az MTA Könyvtár és Információs Központba. Egy-egy tiszteletpéldány eljuttatásával biztosíthatjuk a magyar tudományos eredmények hosszútávú megőrzését" - írta Vékás Lajos jogászprofesszor, az MTA alelnöke az Azonnali birtokába került körlevélben, amelyet az akadémia kutatóinak küldtek ki.
Valóban szomorú a helyzet, de azért nincs itt akkora szenzáció, mint ahogy elsőre kinéz a dolog - rögtön ezzel kezdte a telefonban Monok István, az MTA könyvtárának főigazgatója. 1995 óta ugyanis egyetlen könyvtárnak sincs pénze könyvbeszerzésre, még az Országos Széchényi Könyvtárnak se - írja az Azonnali. Más kérdés, hogy az OSZK-nak le kell adni kötelespéldányokat, ez azonban az MTA-ra nem vonatkozik. De alapvetően mindenhol a bevételekből kell kigazdálkodni a könyvbeszerzést, fenntartói pénz erre nincs, és nem is volt - mondta Monok az Azonnalinak. Egy gyászos hasonlattal is lefestette a helyzetet: százalékos arányban most kevesebb könyv jön a magyar könyvtárakba az európai könyvpiacról, mint a török hódoltság idején. Akkor ez az arány hét százalék volt, most négy körüli.
Azért, mert most nagy, általános, minden magyar tudományos műre kiterjedő könyvtárat akarnak csinálni az MTA könyvtárából. Rögtön felmerül persze a kérdés, hogy miért, eddig nem ilyen volt? "Amikor először pályáztam a főigazgatói pozícióra, én is azt hittem" - mondta erre Monok István. Valójában viszont az MTA központi könyvtára nem központi abban az értelemben, hogy egy szűk szektorra, a klasszika filológiára, a filológiára és az irodalomtudományra koncentrál.
(Ha valakiben felmerül a kérdés, hogy miből van egy olyan intézménynek, mint az MTA, bevétele, azt is elmondta a főigazgató: nagyrészt belföldi, kisebb részben EU-s pályázatokból.) Mindez viszont nem elég, ezért várják a kutatók adakozását. Egyikük az Azonnalinak azt mondta: bár röhejesnek tartja, hogy így kunyerál az akadémia, fog azért a könyvtárnak könyveket vinni, "úgyis van egy csomó."
- A helyzetet segít árnyalni, hogy 2019-től a legnagyobb merítésű tudományos adatbázis sem lesz elérhető, ld.: link . (MG)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról