Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kevésbé terjesztik az álhíreket, ahol nagyobb a könyvtárhasználat

Európában a balkáni országokat befolyásolják leginkább az álhírek, derült ki a szófiai Nyílt Társadalom Alapítvány márciusban megjelent jelentéséből. Egy táblázatban rangsorolták az európai országokat aszerint, mennyire fogékonyak az álhírekre, Magyarországot valahol a lista legalján kell keresni.
Az alapítvány 35 országban készített felmérést a
- sajtószabadság állapotáról,
- az oktatás színvonaláról,
- és a társadalom bizalmassági vagy bizalmatlansági állapotáról.
Mindezeket összevetve azt vizsgálták, ezeknek mértéke mennyiben járul hozzá ahhoz, hogy az egyes országok mennyire befolyásolhatók az álhírekkel.
A kutatásból kiderült, hogy az északi országok, mint Finnország, Hollandia vagy Dánia, és az északnyugati országok, mint például az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria a legkevésbé kaphatók az álhírekre. Ennek oka az emberek közti mélyebb bizalom, a magas színvonalú oktatás és sajtószabadság, ezért ellenállóbbak a post-truth jelenségével szemben.
- Ha az álhír-terjesztési hajlandóságot összevetjük az európai könyvtárhasználati gyakoriság térképével, nem meglepő egybeesést találunk. (MG)
- További forrás, térképpel: link

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról