Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kiadó, sokszorosító és webáruház a Miskolci Egyetemi Könyvtárban

Az 1992/93-as tanévtől a felsőoktatási tanintézmények feladata a tankönyv- és jegyzetellátás. Ezért hoztuk létre a Miskolci Egyetemi Kiadót, mely tavalytól a Könyvtár, Levéltár, Múzeumhoz tartozik (2011. szept. 1-től a Sokszorosító Üzem is). A kiadó webáruháza link szeptembertől a saját jegyzeteket és más kiadók tankönyveit külső megrendelőknek is értékesíti.
A létrejött hármas -- kiadó, sokszorosító, jegyzetbolt -- sok kapcsolódással illeszkedik a könyvtárba: a közlemények cikkeit a könyvtár dolgozza fel adatbázisaiban (MATARKA, MIDRA), a köteles példányként kapott jegyzeteket pedig az integrált rendszerében. A hallgató nemcsak kölcsönözni tudja a számára legfontosabb könyveket, de meg is tudja őket venni. A könyvtáros szaktudás is jól jön pl. az irodalomjegyzékek létrehozásánál, az anyagok szerkesztésénél, korrektúrázásánál, végső formába öntésénél. A webáruház főleg az egyetem számviteli osztálya számára nehézség (az értékesítés szokatlan feladat felsőoktatásban; akadozott az ügymenet kidolgozása).
A Sokszorosító tavaly két nyomdagépet kapott TÁMOP támogatással, így igényesebb kiadványokat is gyárthatunk. A jegyzetboltnak egy évi 4,5 millió Ft bevételéből a könyvtár csak 15%-ot tarthat meg. (A karok a megrendelők, ők invesztálnak a jegyzetek előállításába.) A jegyzeteket önköltségen adjuk, hogy a hallgatók ne másoljanak. Ez így nemigen vállalkozás; nincs is valójában nyereség, s azt is eleve elvonja tőlünk az egyetem bérhiány és hasonló címszavak alatt. Az egyetemi szabályozás is inkább ellenséges. Jövőre szeretném elérni, a sokszorosító +60% (+áfa) anyagköltség mérséklését, a külső versenyképesség érdekében. Logikus lenne a külsőknek drágábban adni a jegyzeteinket. (Burmeister Erzsébet)

legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról