Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  

Kihagyhatatlan stratégiai kérdések -- fejek a homokban?

1. Az elektronizálható dokumentumok határhaszna a 0-hoz közelít (tárolásuk és továbbadásuk közel ingyenessé válik).
2. A könyvtárak létét lényegében a szerzői jog tartja fenn (a féllegális fájlcserélő rendszerek pedig már most kikerülhetővé teszik a könyvtári gyűjtemények döntő hányadát).
3. A könyvtárak információs rendszerei az egyébként elérhető információ egyre kisebb hányadát tárolják (a használók növekvő figyelme fordul a könyvtárak által forrásként alig használt 2.0-s vagy P2P-rendszerekhez).
4. A szerzeményezéstől a tájékoztatásig minden, a könyvtárban végzett feladatot hatékonyabban látnak el üzleti szolgáltatók (vö.: Google, Amazon, torrent, könyvnyomtatás 5 perc alatt, automatikus feltárás stb.).
5. Az információszolgáltatás egyre növekvő hányada elektronizálható, automatizálható.
A könyvtárak és könyvtárosok jelenét és jövőjét radikálisan meghatározó megállapítások. Nem sok vizet zavar, ha e trendeket szeretjük, vagy éppen az ellenkezőjét érezzük. Rajtunk kívüli tényezők, melyekhez alkalmazkozni tudunk csak -- ha képesek vagyunk rá. Természetesen ehhez mérten foglalkoznak a kérdéssel a könyvtári döntéshozók, oktatók, jövőjüket biztosnak tudni óhajtó könytároshallgatók, könyvtári bürokraták. Vagy mégsem? Az 'aktuális' könyvtári stratégia a problémák megfogalmazására sem tesz kísérletet. Az ideiglenesen elérhető pályázati pénzek megszerzéséért folytatott küzdelem elterelni látszik a figyelmet a szakmai és egzisztenciális sorskérdésekről.

Hírforrás: MG
2009. szeptember 21.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kihagyhatatlan_strategiai_kerdesek
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente (júliusban, augusztusban kéthetente), térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 28.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x%-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról