Keresés a KIT archivumában:  
Könyvtár Információ Társadalom
Heti hírlevél információs és könyvtári szakemberek számára - Szemlék, hírek, kommentárok    angol zászló english flag  
 

Bejelentkezés

E-mail:
Jelszó:
Elfelejtette a jelszavát?
Regisztrálás >>>
Bejelentkezés után van lehetőség a regisztráció törlésére.


Kis könyvtárak nagy hatása

2005-ben az Egyesült Államokban a Library Journal versenyt hirdetett a legjobb kis -- néhány ezer olvasót szolgáló -- könyvtáraknak. A vizsgált kritériumok: új programok és szolgáltatások kreatív megvalósítása; a számítógépekhez való hozzáférés innovatív megoldása; a helybeliek fokozatos bevonása a könyvtári tevékenységekbe; központi szerep vállalása a helyi társadalmi életben. A Bill és Melinda Gates Alapítványból odaítélt 10 ezer dolláros díjat 143 jelölt közül a Haines Public Library nyerte. A 2600 lélekszámú községet itt 7 könyvtáros és 75 önkéntes látja el a hét minden napján. A közösség hétköznapjainak és ünnepeinek aktív résztvevője a könyvtár. Egyik (egy indián szervezettel közösen szervezett) programja keretében 10-21 év közötti fiatalokat képzett ki a számítógép-használatra és ismereteik továbbadására közösségük idősebb tagjai számára. A program második szakaszában a fiatalok filmeket, hangfelvételeket stb. készítettek az amerikai őslakosok kultúrájáról. Ez ma a könyvtár egyik legkeresettebb gyűjteményrésze. A könyvtárat ünnepek idején a turisták is megszállják, ezért vezeték nélküli hálózati kapcsolatot biztosítanak, és laptopokkal látják el a megnövekedett használói gárdát. Az internet-használat ingyenes biztosítása fontos tanulság lehet a lengyel közkönyvtárak számára is. A kiskönyvtárak másik csoportját a szakkönyvtárak között találjuk. A felsőoktatási, kutatóintézeti, vállalati stb. bibliotékák szűk olvasóközönség speciális igényeit szolgálják ki, a lehető legrelevánsabb és legfrissebb anyaggal. Az egyszemélyes könyvtárak teherbírása korlátozott: függ az állomány, a gyarapodás és a szolgálandó közösség nagyságától. Lengyelországban 2001-ben 981 felsőoktatási intézmény könyvtára közül 160 rendelkezett honlappal, ma 262, közöttük 129 intézeti, tanszéki, fiókkönyvtár. Ezek a kiskönyvtárak jobban tudják követni az oktatók igényeit, mert közelebb vannak hozzájuk. Különösen gyakoriak a pedagógiai könyvtárak (alap, fiók vagy kihelyezett), amelyek az oktatókkal és hallgatókkal szoros kapcsolatban dolgoznak, és hozzájárulnak a vidékről érkező diákok hátrányainak leküzdéséhez. Az újabb alapítású állami felsőfokú szakképző intézmények könyvtárai pedig fontos bázisai lehetnek az információs társadalomnak. Általában igen magas színvonalon működnek: könyvtárosaik jó, speciális szakmai felkészültséggel rendelkeznek, a munkafolyamatok automatizáltak, részt vesznek a könyvtári hálózatokban. Fenntartásuk költségeit ellensúlyozza szellemi értékük, társadalmi hasznosságuk és a közösségre gyakorolt nagy hatásuk.

Hírforrás: Gruszecka: Małe biblioteki duży wplyw. In: Poradnik Bibl. 2006/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Orbán É., Manci: link
2006. november 22.  •  Továbbküldöm a hírt
Link e hírhez:
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=kis_konyvtarak_nagy_hatasa
Régebbi hírforrás(ok): Gruszecka: Małe biblioteki duży wplyw. In: Poradnik Bibl. 2006/2. Referálva: Könyvtári Figyelő, 2006/4. ref.: Orbán É., Manci: link
legyenek kit hírei saját honlapján

Feliratkozás

A heti ingyenes KIT Hírlevelet megrendelheted a kit@gmconsulting.hu-ra írt "Megrendelés" tárgyú levéllel, név és intézmény megadásával, mellyel jelzed az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltak elfogadását.

A hírlevél lemondása: ugyanígy, de „Lemondás” tárgymegjelöléssel.
Hírlevélről

A hírlevél hetente, térítésmentesen, csak elektronikus formában jelenik meg. A KIT nyomtatott példányai megtalálhatók a Könyvtörténeti és Könyvtártudományi Szakkönyvtárban is (Könyvtári Intézet, Budapest).

A KIT-archívum tartalma:
Közel 25.000 hír, 2002-től
A KIT-et az EPA (Elektronikus Periodika Adatbázis) is archiválja.

A megrendelők száma kb.:
700 fő

Olvasói létszám:
kb. 1000 fő

Adatvédelem
A KIT szerkesztői a birtokukba kerülő használói adatokat bizalmasan kezelik, azt csak az eredetileg megjelölt célra használják, harmadik fél részére nem adják át. A használati adatokat a csak az egyedi adatközlőket (ha tudomásukra jut) nem visszafejthető módon, összegezve teszik közzé. Pl.: összes olvasói létszám, vagy felmérés eredményeképpen: a KIT-olvasók x %-a vezető beosztású. A használói felmérésekben a válaszadás anonim.
A szerkesztők a KIT-tel kapcsolatos visszajelzéseket egymás között megbeszélik, és visszajeleznek a levélírónak.
Adatkezelési tájékoztató

A KIT tulajdonosa:

GM Info Consulting Kft.
www.gmconsulting.hu


impresszum | szerkesztők | észrevétel e portálról